西人西事在西亞之巴打血淚史 (2)

435 回覆
49 Like 4 Dislike
客人: 果然見慣散戶,知道佢地心理。我嗰時6蚊沽曬。

我: 我估你之後都無再入過700, 我印象中入行到而家你都無再玩700。

客人: 俾你6蚊沽完, 你都唔會12蚊買返, 何況,30蚊以上。

我: 都係, 但結果就錯過了大升浪。

佢5拆1, 現在假設係180蚊其實等於900蚊, 你有20,000股, 即係$18,000,000。

所以話心魔先係最大敵人。

客人: 我識人太約5,6蚊買左5,000股, 之後提左出黎, 一直無理, 前個排突然喺房搵返出黎先記得自己買過, 你話係唔係傻人有傻福。 之後聽講佢攞d錢買左層樓俾個仔。

我: 佢個仔真幸福。如果選擇到正確股票, 之後提倉都是一個辦法, 因為如果買嗰係隻773,就會變左牆紙。

另外放係銀行收股息要被抽水。 亦有客人只買2800, 388, 買完就提出。其實放5年應該實賺。將來有錢又有小朋友都可能用呢個方法幫佢儲錢。

客:有人話過沽貨時機係佔買賣7成,計我話最重要係沽貨個刻, 入貨係人都識入, 有錢就得。

我: 正解,除左基金, 或自己勁有錢, 仲有提現貨, 唔係跟本食唔盡700嗰升浪。 另外仲有一個技巧係一定要識。

客: 係咩?

我: 止蝕, 不過講就容易, 但做起上黎好難。

客: 聽就成日聽, 亦知道, 但只怕一沽左, 佢就彈, 之後高追番就跌, 左一巴 右一巴。

我: 市場上咁多隻股票, 通常止蝕左, 咪睇其他囉,。嗱, 700係特別例子, 你150以下任何時間入, 只有肯守一年半載就實得。 所以我同朋友或同事都搵緊下一隻700。

客: 咁搵到未?

我: 要天時, 地利, 人和, 政策配合, 年年業績有增長,管理層正常,  暫時未搵到。

客:西亞係d管理層西d, 唔係都唔錯。 
嗰市難玩左,我知你地有睇圖, 其實準唔準?

我: 咩6天升穿30天線就入, rsi, Macs, 背馳就要入或出, 嗰d?

客:就係嗰d。

我: 如果嗰d, 你去書店自己睇, 但個人覺得唔太準, 可能係自己學藝未精。

客:你都參透唔到, 咁我仲有咩書可以睇或者班可以上。

我: 其實都仲有d 好介紹。 野食黎, 食左先講。

本故事純屬虛構, 如有類同,實屬巧合
有文無人睇, 要下星期才update
睇緊
睇緊

得你
lm
lm
輕鬆live
好正
不過唔識玩股票,淨係識賭波
好正
不過唔識玩股票,淨係識賭波

教我賭
輕鬆live

太少人睇, 沒動力
live
之前買股損手爛腳
之前買股損手爛腳

買咩股先?
lm
之前買股損手爛腳

買咩股先?

毫股
之前買股損手爛腳

買咩股先?

毫股

仙股, 毫股都唔玩
lm
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞