西人西事在西亞之巴打血淚史 (2)

435 回覆
49 Like 4 Dislike
早晨
早晨

又要返工
慢慢熟客們亦開始擔心我們找不到工作, 亦擔心之後打不通電話, 麻煩客不停出現,大部分同事都開始努力搵工。

當有180人多出來找同類工作, 基本上有一定難道, 亦加上並非轉工旺季, 還未計經理道出那些被迫走的職員人數。

當每天被問及搵工進度, 其實壓力很大, 上班要面對西客查詢,總行西同事多多要求, 還有防範西經理搵位入我,又需要零錯誤, 否則西亞分分鐘用不滿工作表現為理由,不出額外那個半月糧。晚上又要努力搵工。 準備cover letter 有時都很累人。

朋友都安慰谷底會反彈, 的確是會, 只要是你到了真正的谷底。 有時候人會低估這谷的深度, 希望這谷底並非地核, 知道有些同事可以工接工,一方面是替他們高興, 但另一方面代表空缺又少了, 心情十分矛盾, 亦有點低落。

當然有同事會眼紅其他人已經有新工, 例如我們的經理, 她說: 吓, 佢都搵到野做, 佢做野唔細心。 量地, 你要學下人地。

我心諗: 我搵唔搵到工, 關你差事呀。

今天又有客訂了位飲茶, 但要解答客人問題,所以遲左10分鐘:

我一坐下來, 客人就說: 點解你地仲咁忙, 唔係話9成人用左電子渠道買賣?

我: 信佢一成,雙目失明。我認為得4,5成客係用電子渠道。

客人:  我都知d有錢佬信唔過, 賭王係電視講過 一命, 二運, 三風水,四積陰得, 五讀書, 只得讀書係真, 加上勤奮, 但佢d賭場全部都有風水陣。

我話:  一命, 二運, 三風水,四積陰得, 五讀,我自己又有唔同見解, 我認為命運在自己手中, 但性格決定你既選擇, 選擇不同會引致不同結果,所以命係最重要, 但都係由自己性格影響。

至於二運: 人黑仔起黎, 有時係可以好黑, 如果想運好d要靠多做好事, 排第二都合理。

三風水: 經理個五行八卦陣, 都有點威力, 但不完整, 始終佢係外行。 有錢人都搵人睇風水, 咁你信唔信有用, 不過有料既風水師我就識唔到。你有無好介紹?

四積陰得: 呢個好重要, 聽過個故,善事一定要多做,朋友share 俾我的, 唔理佢真定假, 我認為有能力幫人係福氣, 自己幫人好過做比人幫嗰個。

https://m.youtube.com/watch?v=VV--zcpYBCE

五讀書: 雖則而家已經係識人好過識字, 但有得讀我都建議後生多讀書。

客人: 命同運都重要, 我就係人板, 我#700 係04年用 3蚊1入左兩萬股,仲低過招股價。

嗰時張結單我仲係袋。

於是他從袋中拿出他04年用 3.1入了兩萬股#700的月結單。

我說: 嘩,咁多年仲留低留念?

客人: 我同人講,太多人唔信, 所以攞張結單出黎, 有證有據。

我: 你講我就信, 因為都聽過其他客買過, 唔好介意我問, 你幾錢沽左?

客人: 點解你唔問我個倉留低幾多股。

我: 如果你無提現貨, 沽貨又咁方便, 你5蚊無出, 6 蚊都出, 就算你忍耐到10蚊, 回少少, 再上返去10蚊, 好難忍手唔沽喎?

本故事純屬虛構, 如有類同,實屬巧合
有文無人睇
有文無人睇

live
有文無人睇

live

yeah
經理下場好唔好?
經理下場好唔好?

沒有問
lm
push
lm

lm
push

有文睇

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞