西人西事在西亞之巴打血淚史 (2)

435 回覆
49 Like 4 Dislike
文呢
文呢

放棄了
文呢

放棄了

文呢

放棄了

文呢

放棄了

俾d時間我, 我都唔想爛尾
文呢

放棄了

加油
文呢

放棄了

加油

但我又唔想草草了事
量地!
量地!

找我?
LM
量地!

找我?

文呢?係咪唔想出糧呀?
文?
我: 即日鮮, 同中, 長線玩法唔同。你想問邊樣先?

客:  即日鮮, 快。

我: 股票好難即日鮮,因為我本身唔炒股仔。 身邊有朋友靠炒賣搵食, 會係期權,期指。因為如果靠炒賣股票為生, 個市靜就大獲;  但如果係期指, 期權都有肉食。佢地最想50點內不停上落, 可以10至15點既大期就食, 食4,5次都好爽, 但你識唔識咩叫short call, long put 先?

客: 唔識。

我:  其實你唔識都唔出奇, 我地經理都唔識。

我初學嗰時係玩股票期權先, 早幾年short put 941都賺到, 接左貨再 short call賺期權金。

如果炒即日期,佢地睇指數1分鐘 ,5分鐘圖, 30分鐘圖, 但我都唔太識d技巧。

客: 算, 咁都係講中長線。

我: 中線要睇一, 兩年。 會在相對低位做 short put, 到唔到就收期權金, 跌到落去就仆街。

客: 點解?

我: 通常跌到落我嗰接貨位, 基本上必定仲有得跌, 所以我都幾buy趨勢投資。

客: 點趨勢法?

我: 通常d人認為係長線散戶希望搭順風車, 亦可以話波浪理論。我自己都睇左好多書, 要完全了解需要時間及天份。我仲記得《自然法則:宇宙的秘密》中, 作者話「人受制於規律過程,關於人的活動的計算能被投射到未來的某個階段。」 就睇你信唔信。

報紙專欄的許xx,我就認為佢應該未到家。

客:同d風水師一樣, 如果未到家同人睇咪害到人。

我: 毋公開考試, 當然唔知d 風水師有幾多料。 不過講返我自己就信d股票都有自己週期。你見周圍無咩人玩股票就可以入d 2800, 你怕仲有得跌就分2注, 之後等佢大升番。

客: 咁仲有無邊嗰財經專家你認為準?

我: 個人鍾意黃國x 的, 佢既書都唔錯, ;朋友上過sky 既lego同郭思x 都話ok,自己就無上過。

客: 唔駛食咁快呀。

我: 遲返去會俾經理丙。

客: 唔係呀,都炒左, 佢仲咁不近人情。

我: 我上次遲左5分鐘, 俾佢話足半個鍾。

客: 咁你快手d。

本故事純屬虛構, 如有類同,實屬巧合
2個負評了
推翻上黎先
推翻上黎先

得番你地, 我快快完左佢呀
想入行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞