(重開) [整合] 所有29個功能界別選民資格 (合共35席)

580 回覆
631 Like 4 Dislike
首先自動當選既界別一定要搵人去參選先
巴打 推

400 蚊 1位,it 界選民。
上次有教育界轉IT界
幫唔到手
本身唔登記就投超區
登記咗就衛生服務
但本身衛生服務都係飯民
咁我登唔登好

目前泛民:
16直選, 9功能界別, total = 25

建制:
18直選, 25功能界別, total = 43
12個功能界別議席自動當選

仲有1個空缺, 1個獨立 (陳沛然 醫學界)

而功能界別, 除左目前已有既9個泛民議席:
教育界 (1個)
法律界 (1個)
會計界 (1個)
衛生服務界 (1個)
社會福利界 (1個)
資訊科技界 (1個)
區議會(第二) (3個)

仲有4-8個議席可以試下:
醫學界 (獨立) (1個)
工程界 (建制) (1個)
建築、測量、都市規劃及園境界 (建制) (1個)
紡織及製衣界 (自由黨) (1個)

批發及零售界 (自由黨) (1個)
飲食界 (自由黨) (1個)
區議會(第一)(自動當選) (1個)
區議會(第二) (2個)

點解我話係4-7個, 因為紅字呢3個, 頭兩個係玩團體+個人票, 難度比較高!
而第3個需要區議會贏區議席先得, 第4個如配票得當, 有可能拎到4個. 難度都係比較高!

所以假設,
35個直選, 因為之前補選失左2個 同1個空缺, 拎得番既話, 咁應該有19個直選, 當然如果配票, 界票等等做得好, 可能拎多1-2個議席, 即19-21個.
我認為就好難拎多過21個, 因為傳統建制派係直選都有40%票, 35個議席既60%大約就係21.

而35個功能界別, 已有9個, 再加4-7個, 就係13-16個功能界別

Total:
19-21直選
13-16功能界別
32-37總數!

即使較難既功能組別全部唔成功, 較易既如果拎得晒, 加上直選拎多兩席, 咁總數就係21直選+13功能=34!
push
本身泛民有既功能組別我認為要keep番, 如果大家都轉, 除非真係票配票得好完美, 否則你唔知到時會唔會因為咁而唔夠票.
仲係大學仔 未投得其中一個界別
想希望大家記住一樣嘢
中共必會抽後算帳
唔好再比人清算
唔該企出嚟啦!唔好猶疑!
記住有5個人身處緊喺邊,將心比己!!!
其實呢一席門檻真係好低

紡織及製衣界 (自由黨) (1個)
一年後可能告更多
唔只5個人
勞工界有冇得諗? 每個工會有一票. 幾個人就可以開一個工會
工聯會同勞聯大約300個工會
職工盟就大約100個工會
想問:

本身係可以入衞生服務界 但選民登記個到寫咗我功能界別做區議會(第二)我洗唔洗再申請?
我唔知其他人為咩要做呢樣野, 我上星期開始睇, 我知道下年一定搞唔到,
但每4年都覺得遲, 就永遠都遲, 依家開始, 4年就唔會叫太遲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞