(重開) [整合] 所有29個功能界別選民資格 (合共35席)

580 回覆
631 Like 4 Dislike
1萬 1個界別?
呢個界別真係好複雜
應該係得呢兩種有個人票而唔洗12個月:

只可登記為出版小組的投票人:
(a) 有權在以下任何團體的大會上表決的該團體的成員或會員:
(1) 香港影業協會有限公司;
(2) 香港電影金像獎協會有限公司;
(3) 國際唱片業協會(香港會)有限公司;
(4) 香港電影製作發行協會有限公司;
(5) 音樂出版人協會(香港)有限公司;
(6) 香港戲院商會有限公司;
(7) 香港音像聯盟有限公司;

只可登記為出版小組的投票人:
(a) 有權在以下任何團體的大會上表決的該團體的成員或會員:
(1) 教育圖書零售業商會有限公司;
(2) 香港出版人發行人協會;
(3) 香港書刊業商會有限公司;
(4) 香港圖書文具業商會有限公司;
(5) 香港教育出版專業協會有限公司;
(b) 有權在香港出版總會有限公司的大會上表決的該會會員((a)段所提述的
成員或會員除外);
再講多次,功能組別唔係一時3 刻可以做選民,因為大部分都要12個月,所以下年好大機會趕唔切

不過各位巴打可以做就盡快做,
1) 今日做,2021年就可以係選委選舉投票,間接影響2022特首

2) 今日唔做,慢慢淡左,4年後都係會趕唔切
hkicpa會員,degree雖然係BBA, 但係major in CS, 應該都可以做IT界選民,不過兩個位都係泛民贏開,係咪留番係超區算
話唔定建制又種緊多啲票呢,有得揀一定揀功能組別
唔洗咁多
睇番每個界別其實講緊幾千就得
團體果啲就唔係短時間可以

但專業人士,某團體既成員個人票,同埋游說小商戶果啲可以短時間推廣叫佢地登記
send左EXCEL
巴打要睇埋第18頁
https://www.reo.gov.hk/pdf/gn/spcp_c.pdf

( d )如果你是以上第1 ( a ) ( 2 )、( 4 )、( 5 )、( 1 0 )或( 1 1 )項所指明的團體,你必須在緊接你提出登記申請前的12個月內一直維持運作
咁就唯有睇2024年先隊冧呢個界別
不過都要盡可能成立更多團體,因為康文署book場一年得兩個月時間
社團呢part 仲可以攻 特首選委
文化界果度可否再解釋多小小
團體 同 個人 既分別?

以我理解, 團體要12個月
但個人 係入左某啲會成為有表決權既會員就可以有個人票,唔洗等12個月??
唔好驚超區住
超區最多失一席
依邊成功 建制全線受攻擊 會好傷
選戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞