(重開) [整合] 所有29個功能界別選民資格 (合共35席)

580 回覆
631 Like 4 Dislike
有錯請指正

政府提嘅議案(例如提修訂逃犯條例),全體議員過半數贊成/反對就可通過/否決,即係要(70/2=35) 36人

議員提嘅議案(例如提用特權法查黑驚濫權、修改議事規則),要分組點票,即功能組別 + 直選兩邊都過半數,即兩邊都有(35/2=17.5) 18人 贊成先通過到,亦可話是但一邊有18人就有否決權。

(泛民今屆本身係直選19人+功能組別10人共29人,過唔到全體半數,但有分組點票否決權。但自DQ咗6個泛民議員,泛民得番直選16人+功能組別9人,分組點票否決權都無埋,所以畀保皇黨禁住嚟砌)

2020重奪立法會選舉目標

假如泛民拎得番2016立法會選舉19席、功能組別10席(共29席)
功能組別要拎多8席先可奪回功能組別
可以話係 mission impossible
但都值得,因為可以幫手過全體半數否決政府議案
直選+功能組別夾埋拎多7席
就可以否決到政府拎上嚟嘅仆街議案

香港人加油,重奪議會不是夢!
我聽日就申請開工會!
體育界:
1) 港協下面, 每個會 (例如, 足總, 田總) 下面嘅會, 例如 "東方女子籃球會" 各有一票
2) 18 區區議會下面都有一個體育會, 各有一票
3) 香港聾人體育總會; 香港體育記者協會有限公司;香港太極總會; 新界區體育總會; Sail Training Association of Hong Kong Limited; 香港游泳教師總會有限公司; 香港體育學院有限公司。 呢幾間都各有一票
然後體育界再同交化, 出版, 演藝等界別 GROUP 埋, 選一個議員
推呀
係咪即係只要註冊咗社團, 然後喺港協下面嘅其中一個會成為會員一年, 就可以有一張團體票
我理解係, 不過唔肯定 (呢個界別係29個入面最複雜)
唔該巴打
睇完選民資格都係唔明,到底體育界有無個人票?

假設我係足球總會普通職員
體育、演藝、文化及出版界 係有個人票, 但係唔關體育界事, 足球總會普通職員唔會係體育界有個人票, 上面講左, 要有個會先會有票
好簡單,入到去有個表格可以留低你既email(假都可以),跟住係稍後你就可以收到增加發文權限既電郵連結,跟住你就可以開始發文,或者記錄你想backup既野,圖片、影片、文章、或許創造你呢類資訊性文章都可以,只有你可以更新,唔怕三毛五毛
Keep住

功能組別輸贏好多都係爭少少ga ja
攪功能組別
lm
開始要整理比較有機會既界別 係申請個人票或團體票,同埋申請程序,整個flowchat step by step 越詳細越簡單越好

有無巴絲可以幫下手每幾個人負責一個界別
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞