[長文慎讀] 21號無論衝唔衝既人都一定要睇

1294 回覆
3058 Like 21 Dislike
最近發好多夢,依家講下夢入面見到21號會發生D乜

以下內容將分兩大部份
一. 行動前須知
二. 行動須知
事前聲明,我個夢講既嘢未必啱主流民意,亦唔係大眾諗過要做既方向。但香港人,到底係唔係仲想要重複雨革,重複魚革,重複6/9,重複6/12,重複6/16?我唔想,我真係唔想再見到大家喺到白費氣力,冇錯,係白費氣力。

一. 行動前須知

我諗咁多日積落嚟,我哋冇一個會認同政府有真正改過,建制派議員同官員亦冇真正聽取過民意。但假如所有事情一直重複發生,就算衝,個結果都會同6/9清場、6/12清場一模一樣。
我知道好多人會諗國際可以因而畀到壓力畀香港,但事實上並唔會,甚至有人講希望英國或者美國liberate香港,真係諗多咗,依個世界,唔止香港,都喺國難當頭,邊個會咁得閒理你?就算退一萬步,佢哋肯出聲,又會唔會真係有作用?望下依家中美貿易戰個僵局我諗大家都會知道個答案。

首先,大家一定要明確記住依段短時間內發生既幾件事:

咁樣既政府到依家仲係安然無恙完全係奇蹟嚟。問責制?香港根本從來都冇實踐過,馬時亨、張炳良、黃仁龍、梁振英,基本上硬住頭皮頂硬上做到差唔多任期完滿既人真係數唔晒,反對派同政府既關係基本上可以形容做螞蟻同巨人都不為過。政府官員根本咁多年都係一意孤行,仲要將任何改動都當成對劣民既恩賜咁,然後繼續將錯既講成啱,顛倒是非,指鹿為馬,指黑為白。

入返正題,點解21號要衝?點解唔和理非?

講老實話,和理非可以解決到問題既話邊個會唔想和理非
事實上係依幾日既和理非每日去到夜晚就會後續無力,一方面係出咗嚟超過12個鐘,甚至超過24個鐘既巴絲體力透支,另一方面係本身就冇任何輪更制,亦冇除咗靜坐同集會之外既計劃。就算full晒真係200萬人包圍政總同立會,班狗都可以繼續喺玻璃窗入面食花生,因為對佢哋唔會造成任何直接威脅,你癱瘓得交通越耐,癱瘓得經濟越耐,反正一定會有班支持政府既人咬返你哋轉頭,甚至自己人超過大半都會頂唔順。再和理非落去,就唔會淨係好似6/16晚咁得返一二千人咁。

「夫戰,勇氣也。一鼓作氣,再而衰,三而竭。」

相信無數人聽過依句,講打仗就係要靠士氣,士兵第一次擊鼓嗰陣士氣最為高漲,第二次就會變弱,第三次就會士氣耗盡。今次一百萬人之後竟然可以再出二百萬人簡直係奇蹟,但都冇人把握機會。學唔少巴打話齋,莫講一個國家七份之二既人口,淨係二百萬人既示威基本上係一定顛翻到政權。都算,大家慣咗和理非,fine,覺得有少少作用,OK。咁唔知大家知唔知上面依句典故仲有後句?

《左傳|曹劌論戰》:「夫戰,勇氣也。一鼓作氣,再而衰,三而竭。彼竭我盈,故克之,夫大國,難測也,懼有伏焉。吾視其轍亂,望其旗靡,故逐之。」

搵埋翻譯畀大家:「作戰,靠的是士氣。第一次擊鼓能夠振作士兵們的士氣。第二次擊鼓士兵們的士氣就開始低落了,第三次擊鼓士兵們的士氣就耗盡了。他們的士氣已經消失而我軍的士氣正旺盛,所以才戰勝了他們。像齊國這樣的大國,他們的情況是難以推測的,怕他們在那裏設有伏兵。後來我看到他們的車輪的痕跡混亂了,望見他們的旗幟倒下了,所以下令追擊他們。」大家覺得似唔似依家我哋同政府既情況?建制派、官員、大量政府高層依家正喺到鬼打鬼,仲唔係我哋將行動升級到最大,真正一鼓作氣既時候?仲要留力、靜坐、扮基督徒唱聖詩?

仲有一樣好重要既嘢依家係死咗人喇,有人犧牲咗喇,我真係完全估唔到所有人出嚟行完一日就當幫佢報咗仇咁。甚至隔咗一晚已經少咗9成人個腦入面仲記得梁烈士。照我睇法,要政府官員同警察一命填一命都不為過,班狗根本全部都係殺人兇手,應該要全部死刑。我估大家根本都唔係好切身咁感受到件事,試想像下被迫到自殺死嗰個係自己既仔女,或者係情人、父母、最好既朋友、你最尊敬既老師,有冇幻想得出個自己會好嬲好嬲既情景,想唔想像得到自己會希望嗰個迫到佢自殺既人有咩下場?
醒下啦,香港人冇犧牲精神啫,我估唔到就連其他人既犧牲精神都冇人sense得到,如果再唔做任何嘢,或者繼續重複做之前既行動,佢既犧牲根本係白費晒!!!!!!!!!一日再跟人哋既規矩玩,再喺人哋既建制下抗爭,就一日都唔會成功。再講,林鄭政府只係成個副本入面既一隻細BOSS,都打唔贏既話真係可以返屋企瞓覺,唔好再階段性勝利喇,唔好再輸少當贏喇!

出嚟啦香港人,冇犧牲精神,都有獅子山既互助同拚搏既精神掛?

你繼續硬要和理非,我唔會阻你,但請你都唔好阻我哋,好好學下MLK同Malcolm X既互助合作。要保持自己既道德高地就請唔該成為勇武既人既盾牌,而唔係調頭嚟大叫「和平」、「冷靜」。

一出現勇武同大型強制式社會運動,就一定會有人反對。如果你唔夠膽勇武又唔想淨係靠和理非既,唔該你幫幫手派下傳單,share多D圖,令大眾少D反感甚至支持勇武。或者叫下多D人出嚟,每多一個人,係多好多。

下層樓講第二部份。

二. 行動須知

首先係一堆指南

1. [Gear撚] 催淚彈對防指南
https://lih.kg/1214624

2. 知己知彼 百戰百勝圖解香港警察裝備
https://lih.kg/1206461

3. 台灣軍人教點樣對付催淚彈
https://lih.kg/1224493

4. 如果迫到警方設防線就參考我之前開post講既游擊戰術
游擊最忌旁邊多唔關事既人,最忌冇人照應,最忌行動緩慢

但立會對市民而言難守難攻,假如攻唔入(而我認為依家個勢係99%攻唔入),倒不如先用游擊戰術,從警方防守陣線外圍開始(假如情報正確,即圖中深綠色線)。

火攻又好,爆炸都好,其他點樣都好,一隊人(至少8-15個相熟既人)照應,去既一齊去,跑走既一齊跑走。另外仲要設一隊人(相近人數)用偏向防守既裝備(油漆又好,強光,甚至大量彈珠、lego之類)保護逃跑中既team,以防陣線內外既警犬反應夠快,必要時要捉返自己人入team既時候近身就用噴漆直接對面。有十組人肯做嘢都已經超過100人,要令警方自亂陣腳一定唔使500人已經可以做到。

成功令到佢哋防守陣線混亂或者增防,先真正有作用,一嚟消耗佢哋體力同打亂部署,二嚟令聽朝各區有其他行動既人既成功率增加,三嚟我再講多次,大家真係唔好諗住聽朝先一鼓作氣,時間越耐對我哋既突擊其實越不利。

5. 唔玩游擊玩多人既話
請唔該見一隊防暴,見一隊警察,就衝一隊,就算得一千打二十,都冇可能,係冇可能會輸

衝完立即將警察既裝備傳畀最前線肯衝最前既人,多幾多件就多幾多個人打得過警察

要識利用敵人既武器,尤其是已方戰力不足情況下

搶,唔一定要用
所以有carmen 拍住片
咁咪對住佢個cam講「我冇搶槍嚟用,我依家掉走佢」囉

係唔係真係咁嚮往依幾日既失敗呀

繼續以和理非升級啦,咁我一秒都唔會再企出嚟

6. 所有決定去天橋同非地面樓層作戰,或者係企中排而非前排既巴打

前排既所有人都要帶備一支黑色噴漆,一有機會去到警方前排就要即用,如果一個唔好彩被狗擔走都有用,一定要直接對佢塊面塊玻璃噴。

7. 唔好再好似對立會有情義結咁,立法會同政府總部對冇裝備既人嚟講係難攻又難守,分散投資,而且玩游擊,成個衝突會變得容易好多。禮賓府咩環境我唔熟悉,不過都有巴打放咗上嚟:

圖解香港禮賓府旅遊路線
https://lih.kg/1241712

8. 可以一鼓作氣佔領成功,唔使用到咩戰術固之然好,但一定要記住依個並唔係我哋既目的,只係一個手段!就算今次所有嘢都搞掂,下次呢?再下次呢?我哋想要既唔係眼前既一切,而係過往所有追求失敗,所有被建制派染指成「無聊」、「反社會」既訴求,一一得到正面對待,一日香港仲係被中國既建制食住上,香港一日都係倒退緊!

我哋既訴求係:
(一) 完全撤回目前既修訂逃犯條例草案
(二) 取消612暴動定性
(三) 撤銷對示威者所有控罪
(四) 追究警隊開槍責任
(五) 所有相關政府官員、議員問責下台
(六) 雙普選
(七) 撤回明日大嶼草案
(八) 仲有大把

依家唔係得寸進尺,而係要得到我哋應有既嘢!
大家試回想下由人大第一次釋法開始,香港班建制派係有幾咁開心,香港政治環境係變到幾咁黑暗,試回想下究竟係邊個22年以來一直得寸進尺。

以下開放討論,我唔打咁多個人感受喇,真係發咗個好長好長既夢,希望大家可以令我、同埋所有香港人清醒。
push
push
我唔再自己推喇,之前開咁多PO都係自己樣衰衰喺到推,再冇人理就算數 ;)
好重要,一定要睇
Push
咁高質有冇得推比多d人
Push
希望大家有共識會準時出黎先

唔奢求每個人做最前線
但至少出黎ready升級同俾啲support
唔好做鍵盤戰士,而係個人真係出黎support
前線唔係你肚入面條蟲,見唔到有人係後面,我地真係會開始質疑自己
到左場你真係想做和理非
咪嗌下拎手機幫手記錄下發生乜事囉,要求唔高啊??
有心嘅吹下雞,自己同人都出左黎先,實會搵到自己可以做嘅野
Push
我最期待嘅post出現喇
good post
希望到時有再明確啲既行動
一定要睇。
well said
PISH
push
大家有idea嘅留個言講啦
唔好淨係正評push完就走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞