廢中話你知點解唔可以再掟磚

531 回覆
2975 Like 86 Dislike

狗糧
唔係想淋冷水, 但可以長期堅持既我估唔過10萬人, 以佔中嗰時既觀察
Pushhhh
呢個loop其實係唔成立
勇武俾人拉晒 仲邊有勇武的人 如何loop落去
上盾!!!
除咗被藍屍追擊, 仲有百幾萬和理非埋怨你哋污蔑咗佢哋既光環--200萬人和平遊行! 全世界同你哋割蓆! 冇人再同情你哋! 風向會逆轉!

冇話你而家割蓆 話你講到割蓆係逼不得已 本身割蓆就係不道義既行為 咁都有得合理化?
Back左啲乜撚野岀黎?
佢地最大付岀只係排隊喺港島行左轉

我係林鄭我就真係好撚驚呀
咁樣班女都驚
警犬會示弱?諗多咗
再講 到時如果真係有機會打撚柒班黑警
前線有幾多人真係忍到手
乜都唔好做,等和理非大老落order 啦,人唔急你急什麼?
push
同你講嘅野差唔多,要多做教育!!

唔好咁開心住!你以為我地真係有200萬手足呀?
https://lih.kg/1241417

依家有一部份廢中廢老已經接受咗道歉
因為佢地原本唔想搞事
之後好易又變世代之爭

朋友:其實除咗多咗真誠兩個字,有咩分別過呢

我:一次同兩次。

唔係講笑我認真。
至少我老母已經開始屌啲人「道歉咗又唔接受,想點呢」

呢啲原本唔了解嘅廢中,聽到道歉啲人唔收貨就覺得更加不滿
冷處理開始奏效,唔可以畀佢地得呈!!

當然 依一刻佢唔係主流聲音
但777嘅站立式道歉實在鞏固咗一小撮唔用腦但又自認為有少少關心甚至多多關心,但從無細心分析過內容嘅中年人

星星之火可以燎原
原本200萬都有好多首行族,民心未穩隨時畀人招安

依家網上有一種新型嘅5毛留言,就係話:
當年我都有上街遊行過,仲年年都去!但自從乜乜乜之後,見度嘅後生越搞越興奮,好似當玩咁,有乜不滿就淨係識抗爭!作為一個成熟嘅成年人,應該認真思考下不斷搞事,同政府打對台,係咪可以解決到問題(餘下內容同一般3毛無分別,但留意以上發言遣詞用字嘅層遞式變化)

呢啲擺到明就係反攻200萬裡面佔超過一半嘅首行族,本身佢地都唔算好堅持,都只係因為覺得差人做錯,後生好慘先行出嚟,而未必對條例本身好認識,更加唔完全理解所有論點

佢地出嚟嘅論據就係:(好多人都咁講,應該唔會有錯)今日我出嚟,係為咗下一代嘅自由同將來嘅香港(只要企岩邊,社會保持到所謂嘅自由穩定,我就可以有安穩嘅生活)

呢班人應該趁佢地依家有真正嘅機會接觸社運,慢慢教育佢地,了解真正嘅原因
雖然恐怕連年青人都未必個個可以完整講到嘅法律論據,但長輩圖都係大家諗出嚟
而且有眼見係work, 咁大家應該更加明白溝通係要用對方語言嚟講,絕對唔係因為佢地一時靠邊就驕傲自清,民智未全開一定要多加教育!!
掟紙飛機之類或陰屍紙有冇得諗
完全贊成掟磚係on99
如果今日唔穩固立場,理清佢地嘅思維,開啟佢地嘅民智
他日只會幫對手養成一批更加有牙力(我當日都有去過!我真係有!系列)嘅割席廢中

依家可能有10萬,20萬,30萬手足
再有200萬嘅民意支持
但唔代表我地有足足200萬堅定嘅手足!

依家除咗快樂抗爭,和理非同勇武義士之外,仲有100萬首行族 佢地未搵到自己定位,唔知行完出嚟可以做啲乜,同當日一開始嘅大家一樣都好newbies 會迷茫!

同化全200萬嘅市民(個一位烈士唔需要再同化,respect) ,就係我地證明自己除咗團結同行動力之外,關心社會嘅一大證明!!!

如果真係一個都不能少,咁呢100萬首行族我地更加唔可以攤凍佢地嘅熱心!
你鬧得好啱, 但現實香港就係有班咁既人, 又要做雞又做貞節牌坊, 而呢班人既人力財力都大過你同我

但冇佢哋backup你盲中中衝出去只係送頭
真心要理性 守地方保自己人就得
同意
啱 要推
中產係要屌
但而加形勢係咁我地只能睇餸食飯
保住佢地個光環拎支持度先
再慢慢潛而默化令佢地明白點解要用武
同呢班人硬碰我地會輸
唔割就唔係和理非啦
和理非撚最大付岀就係鳩行
俾面你最多坐多陣
全世界都睇穿你
偏偏係要ff自己威脅到個政權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞