廢中話你知點解唔可以再掟磚

531 回覆
2975 Like 86 Dislike
我忍唔住要專登開acc入嚟同大家講:
唔好掟磚! 唔好掟磚! 唔好掟磚!

我身邊都係上咗一半岸既中產, 佢哋平時唔太care時事, 佔中嗰時雖然佢哋覺得689正苦好賤, 但都唔支持佔領, 阻住佢地搵食呀! 今次反送中佢哋一開始都係唔care, 可能我哋呢一代大部份對個正苦亂咁嚟都已經習以為常, 總之快d搵多d錢移民就算尻數。但係612實在太震撼太離譜, 黑警打到咁真係過哂火, 佢哋都嬲到616出咗嚟遊行, 而家佢哋仲自high緊, 好proud of自己, 覺得好撚偉大好撚型! 見到特首同一哥出嚟道歉暫緩已經覺得救撚咗香港! 佢哋覺得我已經盡咗自己力, 最後爭取唔到D乜嘢都冇辦法, 佢哋只係一時火遮眼先會上街, 本質其實冇變, 唔殺到埋自己身係唔會理。我可以大膽講200萬人入面起碼有一半以上都係呢種諗法!

大家明白咗佢哋既心態, 就講吓掟磚係一件咩事:
1. 對佢哋呢班咁離地又咁有優越感既人嚟講, 掟嚟係多尻餘, 中央係唔俾你就唔俾你, 掟死哂d差佬都冇用, 我哋遊行咪一樣有用! 之前遊行冇用係因為我哋都仲未行出嚟, 我哋呢班行埋出嚟咪有成200萬人囉咪work囉!
2. 魚旦事件班差佬俾人掟爆缸, 佢哋係好反感, 好同情班差佬, 頭破血流既畫面已經入哂腦, 今次一見到有人挖磚砌牆, 佢哋第一個反應就係dllm又掟磚! 嗰時係仲未發生衝突, 佢哋已經認定示威者又攪事, 如果唔係黑警大屠殺, 比掟磚更兇殘, 佢哋根本唔會上街! 但上街唔代表佢哋支持示威者用暴力!
3. 由當年佔中開始, 黑警每次記招都講掟磚, 將掟磚同暴力罪行、大殺傷力武器呢D關鍵詞掛勾, 呢幾年不斷洗市民腦, 已經深入民生, 大眾第一個印象覺得掟磚就係罪!

講咗咁耐, 唔掟磚係咪就乜撚都唔掟呢?
唔係唔掟! 而係要諗有乜可以掟, 作用係防衛、保護自己, 而唔係去傷害人!
千祈咪撚打不還手, 冇嘢掟就走! 不流血! 不能死!
我話你知如果再有衝突, 班差佬一定示弱搏同情, 你哋千祈千祈千祈唔可以狼過佢, 幾憎幾嬲都好, 對住班差佬千祈唔可以失哂理性係咁打, 我話你知:
你只係打嬴一個差佬都會輸撚哂成場戰爭!!
除咗被藍屍追擊, 仲有百幾萬和理非埋怨你哋污蔑咗佢哋既光環--200萬人和平遊行! 全世界同你哋割蓆! 冇人再同情你哋! 風向會逆轉! 被判暴動罪都唔會再有人為你哋申冤! 雨傘同魚旦就係咁! 你哋諗返之鋒同天琦被判刑, 當時有幾多人覺得佢哋係抵死唔值得同情?!

唔好意思第一次喺連登出文就打到咁長, 但字字都出自真心, 希望大家睇完可以認真思考吓, 我只係想同大家一齊嬴到呢場仗! 唔想白白浪費咗一班義士既血汗同烈士既犧牲! 最後好長氣講多句, 唔好心急要即刻就嬴, 只要策略係行得通, 就算要用多一兩個月或更長既時間先爭取到, 我哋最終都會勝利!! be water!!
掉雞蛋啦
唔好做出手先果個
發夢夢到當日...
有人舉牌:
立即撤回,否則擲蛋。

又發夢夢到當日出現既野:
1.蛋(乜蛋都得有)
2.漆彈(就係無紅色)
3.爛菜(今晚街市派)
4.蕃茄菜心
5.活餌(夢到有人用容易爛既容器裝好,話怕TK)
6.狗糧
======
發夢夢到當日不會出現既野:
1.易燃物(話唔好破壞和平示威)
2.屎尿(話會有暗角7警同TK到人)
3.磗(話對警0傷害,又TK,又會死人)
4.蕉皮,波子,食油(話會TK)
5.精液(話有DNA)
push
你只係打嬴一個差佬都會輸撚哂成場戰爭!!

認清目標,黑警都只係棋子
要贏成個政權(雖然睇見黑警仆街好開心)
見到有人話廚餘回收
PUSH
自從見D黑警POST IG
內容有兇無減 就已經心淡
如果太重太大件又阻住行動, 大家真係要俾d創意再諗諗
屌那星612掟一舊磚還擊己經俾港豬屌到飛天
616朝早清場已經
專登放d冇裝備女警係前引你開拖
黎緊我估林鄭用同樣招數
你掉蛋就中伏啦
見好多人話掟蛋, 平時cctvb玩食物都令人反感, 只可以掟壞咗唔食得既嘢, 仲要掟之前要俾所有人知係廚餘, 咁做好膠但冇辦法, 唔好可失民心
所以先示警。
佢出女兵,我地都出女兵。
雞蛋只係0傷害既野。
如果黑警冇防暴裝備, 乜撚都唔好掟! 掟乜都中伏! 女警大伏!
啲和理左膠中產真係好撚柒閪煩

成撚日阻撚住哂快撚啲去死唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞