作為支持港獨既人 我轉軑支持雙普選

156 回覆
1185 Like 16 Dislike
唔好搞笑,唔支持民主嘅根本冇需要獨立。
要發達做精英不如去瀨共。

黃台仰去德國綠黨研討會,人哋都叫佢 prodemokratischer aktivist
好有道理!諗落又真係差唔多

雙普選係香港普羅大眾易入口好多,支持!
兩樣嘢冇衝突架

港獨喺終點,雙普選喺方法,而且喺最合程序嘅方法
香港有好多獨立既表徵,但就係冇主權,連實然主權既都冇。
主權係指最後話事權,唔係有邊境管制就叫實然主權。

好簡單,台灣法院係有最終釋法權,而香港係釋法係中國全國人大常委
台灣統總、議員係人民委任,人民之上冇人可以 DQ 佢,但香港特首、議員就中國全國人大任命,可以DQ你。

以上可見,台灣係有最終領土話事權,雖然外交上冇人承權,但實質上佢有美國免簽證,我地反而冇。相反,雖然有好多國家承認香港係「有別於中國本土」,但我就係冇最終話事權。

Authority 係權力,而 Sovereignty 就係最終既權力,係陳雲呢d政治學ABC都未讀好既人,先會係到吹實然主權。
望到立法會選舉 建制非建制都 4.5 5.5
你肯定爭取完真普選之後唔會繼續嘈?
民智未開根本唔適合有民主
屌,咁咪姐係永瀆基本法
推撚爆佢

個人認為:
普選係過程
獨立係結果
兩者同一陣線無衝突
係中共框架下唔會有真普選
只能一步一步爭取
最後獨立

高質
覺醒
民主
制憲
獨立

老老豆豆,今次有唔少人覺醒咗
冇大台嘅社運,人人平等,個個都可以發言、討論、投票,係民主嘅雛形
獨立成為主權國家、脫離支那係終極目標
雙普選咪即係變相港獨? 點解唔直接 D?
我絕對同意香港獨立唔係一步就可以做到嘅事

要係一步步咁推上去,慢慢累積民意同埋民智

我都覺得現階段可以咁樣去食住個勢爭取返真正嘅普選先

hard sell港獨係冇用,出面超市sell嘢都會俾啲試用裝你
試完啱嘅,自然會有更多人去買你嘅嘢
一味叫口號咁係幫唔到件事,倒不如去做實際嘢,將邊緣光譜嘅人都拉攏埋,做大個餅

不過,
香港仲有冇時間去做,同埋會唔會保持到初心,仲有,
香港人意唔意識到今次唔同之前嘅抗爭,今次係長期抗爭
港獨要支爆或解放軍無力犯港先可以公開講同做,現在應該爭取成立由一人一票普選特首及立法會既新特區政府,真一國兩制都好多野可以玩
自從今次明白和理非同勇武合作之後
我都覺得任何形式抗爭活動都會支持
因為大家共同敵人係港共
殊途同歸
大家加油
最緊要係香港人重奪話語權
成個克里米亞半島
比俄佬格硬食左,出師無名?
唔好學上一代成日ff 有外國人會用錢同人命去保衛香港
冷戰過左去喇
仲要而家侵侵係美國本土派 唔會幫你
咪撚ff 外國會插手
把口就會
以香港嘅人力物力
唔靠國際力量
點同中共鬥?
如果話外國唔會理香港
咁係因為香港無價值
咁我地係咪要諗下點提升香港喺國際嘅影響力?
你講到重點
一直以黎 香港人最中意既道德感召其實冇國際吸引力
香港建國係必然最終結果,而雙普選係一個必經過程,唔好放棄,加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞