作為支持港獨既人 我轉軑支持雙普選

156 回覆
1185 Like 16 Dislike
中國唔係要名義上既香港,而且實質管治權,《831決定》寫得好清楚

咁我想問你,如果香港選左梁天琦、黃之鋒做特首,中國唔滿意,如果法律唔容許DQ的話,咁唔派解放軍入城可以點?你接受?
加油!
求大大做選民
我柒咗
認真睇完你篇野了
明你意思
加油!
包裝唔同啫
其實都係港獨
樓主分析得好透徹,多謝你整理咁多source
大陸應該覺得所有反對派=港獨
city民主牆本來貼咗黑警相,畀人搣晒淨低屌港獨嘅大字

大家都要一條心,一致向外。儘管我哋目的唔同,但方向係一樣。香港人,加油。
港獨同雙普選都係爭治權,但港獨要爭埋主權,會坐實「分裂國家」罪名,西方國家難d介入,純粹fight民主會易插手好多
但一個係光明正大咁爭取
仲可以有國際支持
講港獨
前日出嚟果到都無4份1敢撑你
政治唔係一就一,二就二
變咗做陳云派
中共點會比普選你
係中共管治下,爭取普選=獨立
Push
有少少愚見 可能
我覺得中國一早睇穿雙普選既發展最後一定會提及/爭取港獨
所以好早前已經洗定d中國人既腦
任何爭取民主既基本上都係外國勢力/分裂國家
所以點解中國人郁d就屌港獨
因為咁樣可以將反對聲音最大化
壓制港獨抬頭 順便打埋爭取普選既聲音
連登仔都識嗌陳雲食左藥果陣有道理
呢個point好明顯就係食左藥嘅point
我已經係選民,但我懇求你,但我懇求你,但我懇求你,唔好高估現行選舉既效果,現行選舉、議會係冇可能達至任何民主。我唔介你去爭一d有名無實既「關鍵一席」,但請留有時間睇下《基本法》,睇清楚立法會點組成同表決方法,「關鍵一席」都係不設實際。

分組投票只可以推翻冇約束力議案,或法案修正案,我假設全部直選議席泛民贏9成,只要議案過半就過通。我再天真d,當100%議席直選泛民贏晒,你係可以有議案否決權,但議員係冇私人草案權,提私人草案要特首同意,即係議會只可守不可攻,社會一樣停濟不前。我上面講既係超極端狀況,實際係唔會出現。

至於泛民宣稱既「三份一否決權」,只可以「否決政改方案」同「否決譴責議員」,作用極其有限。「袋住先」同「原地踏步」都係不民主方案,對中國來講係無所謂既。
公開搞雙普選西方會支持同佢地出師有名咁幫香港

相反一下就搞港獨只會失去其他勢力支持

所以雙普選係呢一代最好同唯一選擇 你有雙普選自然若干年後港獨既機會大增
真普選
陳雲叫人認自己係華夏正宗,我屌佢老母
雙普選就只係民主,香港同中國唔同就係唔同
淨係識叫打手搞分化,叫佢食屎
要慢慢嚟,唔可以急,係長期作戰
搞掂下年立法會選舉,攞咗個話事權先
但包裝好重要
港獨呢個名,已經一講好多人有既定立場

雙普選話唔定係一個新方向俾人再次接受呢個話題

你試諗下長輩圖 表達手法係好重要
出年選舉點攞咗個話事權先?你真係明立法會點運作?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞