作為支持港獨既人 我轉軑支持雙普選

156 回覆
1185 Like 16 Dislike
爭取到2047年6月30號先有
睇清楚立法會點組成同表決方法,「關鍵一席」都係不設實際。

分組投票只可以推翻冇約束力議案,或法案修正案,我假設全部直選議席泛民贏9成,只要議案過半就過通。我再天真d,當100%議席直選泛民贏晒,你係可以有議案否決權,但議員係冇私人草案權,提私人草案要特首同意,即係議會只可守不可攻,社會一樣停濟不前。我上面講既係超極端狀況,實際係唔會出現。

至於泛民宣稱既「三份一否決權」,只可以「否決政改方案」同「否決譴責議員」,作用極其有限。「袋住先」同「原地踏步」都係不民主方案,對中國來講係無所謂既。
如果你覺得「爭取雙普選」係會易接受d,我覺得無問題,但係中國眼中,你同港獨份子根本冇分別。
實然獨立
岩先另大個po講完 俾人屌到傻
呢個期間已經再實際,香港等唔到2047先普選
先普選 後獨立
另一個 自膠
可以求國際援助
呢幾日發生嘅事教識大家
搞事要重要係搞到令外國出師有名
Why not both ,不過要一步一步黎
我會相信獨立
但係普選絕對係階段性目標
《基本法》就係唔畀你劃清界線,佢一定要有權力干預你內部事務

所以你想真一國兩制,一定要改基本法,問題係佢點解要將主權讓畀香港人?
下一步先,雙普選係擴大香港人自由度

而逃犯修例係削減香港人自由度
巴打思路清晰 支持
真係要改嘅中共會唔理
雙普選到就可以滿足到獨立條件
要做到實然獨立 先可以提出獨立
支持

港獨係唔現實

但係今次二百萬人走出黎 訊息好明確

真正港人治港

我唔要一隻連撤回都唔敢講既哈巴狗
你唔擴大香港人自由度,你咪要承受政府不停削減香港人自由度囉!

你想每年上幾多次街,佔幾多次路,先勉強擋住暫時唔好通過惡法?

惡法愈來愈多,中共權力愈收愈緊,爭取民主只會越來越痛,最終殺死香港。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞