作為支持港獨既人 我轉軑支持雙普選

156 回覆
1185 Like 16 Dislike
有好多人散播對港獨既恐懼,講到港獨會累死香港,我都決定轉軑啦,我支持雙普選。
普選訴求沉左五年,大家終於記得民主先係治本既方案,只有完整、有效既民主代議制度,先可以避免香港一次又一次上街,衝突一次比一次激烈。

雙普選唔單止係票投咁簡單,我地要確保民選政府唔會被 DQ,而且民選政府既政策唔可以被中國推翻。

大家最基本須要爭取:
1. 修改《基本法》附件一、二:
1a. 立法會全面直選,廢除功能組別,恢復議員主動提出私人草案權力
1b. 公民提名、普選行政長官
3. 廢除《基本法》104條釋法,取消 DQ 制度
4. 修訂《基本法》158條 及 159條,規定中國不能單方面釋法、修法
5. 廢除《基本法》23 條
6. 修訂《基本法》18 條,不容許中國以附件三形式,引入全國性法律到香港實施,並禁止以任何理由,以中國法律取代香港法律
6a. 凍結《基本法》文件一至文件二十六,由香港議會重新審議通過,方可實施
7. 廢除《基本法》48條 第8款:「執行中央人民政府就本法規定的有關事務發出的指令」
8. 廢除《基本法》17條,不容許中國退回香港議會通過的法律

未睇過《基本法》既人,好可能唔知原來《基本法》有咁多條文限制緊香港自主施政,干預民主政府運作。如果你覺得雙普選係必須既,就一定要大幅刪改《基本法》,確保民主政府有效施政。但你認為中國會願意嗎?

我亦要提提大家,點解2014年會出現佔領運動?其中一個導火線就係中共中央頌佈 《831 決議》,唔容許香港有真正意義既普選,選舉必要由中共篩選,選左中國唔滿意可以推翻結果。

你諗下,點解中國要落下重重關卡,限制香港既民主普選?因為真正既民主普選,就係從中國手上搶奪香港既最終話事權,中國係絕對唔會允許香港民主。

支持港獨既人從來唔排斥民主,大家渴望港獨就係想「人民作主」,但我地明白獨裁之下,民主就係港獨

如果你覺得「爭取雙普選」係會易接受d,我覺得無問題,但係中國眼中,你同港獨份子根本冇分別。所以,點解我轉軑支持雙普選?因為我知道,你最終都會同我企喺同一陣線!

香港人,加油!
「普選派」同「獨派」唔怕各有各做,因為我地終會遇見!
大家唔好再畀人分化,民主同港獨都係希望 Let People Rule
支持香港獨立既人又好,支持民主普選既人又好,愛香港既心係一樣既!
唔需要話轉軚
因為真普選嘅終點同港獨一樣
都係真正港人自治

香港獨立係歷史方向(唔獨就變支那)
有咗真普選
香港離獨立不遠

加油 唔好放棄
加油
等人民去決定

支持香港獨立既人要堅強,唔好怕抹黑,唔好怕失望

當一切完全不像你預期
才明白不可心死 沿路再走幾千公里
要做最好的你

我要真普選!
Pish
兩樣野係一致既,如果有人覺得係唔想講「港獨」兩個字,請大家努力爭取民主。
短期真普選,長期港獨
真 冇雙普選啲特首只會係中央既傀儡 邊個做其實都冇分別
港獨唔需要擺上檯面講
鄧小平識講“韜光養晦“
令中國韜左十幾年先比歐美反cap
港獨撚識唔識?
呢啲唔係轉軚,只係香港人被逼轉向獨立前嘅過渡。
其實係中國眼中
你支持雙普選定港獨係冇分別嫁
因為佢根本唔想下放權力俾香港人
唔想俾香港有自主權 佢想維持係香港既影響力
你雙普選講到尾都係想選個為香港特首出黎
咁樣中國已經唔鍾意喇
所以其實你爭取雙普選個阻力同港獨係冇分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞