[威士忌15] 飲威士忌時 毋忘抗爭義士

1001 回覆
66 Like 8 Dislike
試咗3支泥煤味 一支 Ardbeg Corryvreckan, 另外個兩支唔係好知個名 但都係Islay嘅
冇圖?

唔緊要 d bartender 都解釋得唔錯

有唔明可以問佢地
應該個兩支都係independent bottler (唔知係咪咁叫)
一支係Ginger 三週年嘅酒 一支係laphroaig 20 年
兩支都嚟自 The Whiskyfind, laphroaig 個支好正
哦 Ginger 3rd o個支係Tony 自己揀 味道實guarantee
冇錯!
近代幾好飲既sherry過sherry桶laphroaig

新人留名
最近協會香港有支10.141好正
柒咗, 係10.144....
Bunnahabhain 9yr
想請教各位,日威係咪有版本唔同既分別

事關我飲過枝白州覺得好清新

之後再買一枝飲就突然變到好辣口唔同晒味

兩枝都係日本買既NAS,一枝係英文盒一枝係日文盒

英文盒係我覺得清新嗰枝,日文盒差好多

如果有咁既分別我係咪要小心啲睇盒揀酒
版本唔會關事

用桶既酒都係同一來源

不過批次唔同,即係bottled 年代唔同,可能有分別。

不過我覺得你nas ,依堆野不嬲都spicy d
但兩枝太大分別先令我好疑惑

唔該巴打
新手一問
每次聞香都唔係好聞到啲所謂花香雲呢拿泥煤呢啲 剩係聞到好刺鼻好搶嘅酒精味
反而飲完剩返一兩滴嘅時候再聞個杯先真正聞到以上呢啲味 應該點解決?
用緊幾年前去山崎嗰時貪得意買落嘅聞香杯
主要杯問題

建議用glencairn 或者頁頭既杯用一用

唔用杯效果差好遠
山崎本身隻杯麻麻
擺低breathe 30min 可能有幫助
不過唔知會唔會走埋其他味
巴打幾時一齊去

小弟既庫存😍
放一陣再聞會好d
再唔係加幾滴水
支多納18 唔錯
仲有招係用蓋焗下佢

不過我覺得巴打係杯既問題多
支double wood堅正
再儲下錢先再去了
利申 學生一個
有啲想買支武士頭儲下
btw支野味道如何?
新手入門咩都唔識嘅話,可以點樣開始飲?不過自己就唔鐘意辣同薄嘅紅酒,有冇d咩建議呀巴打?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞