[威士忌15] 飲威士忌時 毋忘抗爭義士

1001 回覆
66 Like 8 Dislike
新手lm學野
新手可以點樣訓練嗅覺味覺
好多氣味同味道嘅terms都冇concept,分到但唔識形容
只可以分到似花果,奶油雲利那,黑朱古力,汽油味
飲落就可能酒精感太重,唔係好識分
After taste就係苦同辣,清爽同澀

飲過
響 masters select
Glenfiddich 18 yo
上面兩種會覺得有少少似,但會分到一隻偏水果,一隻偏花香味

Naked Grouse
Glenlivet Master Distiller's Reserve Solera Vatted
會有種after taste長同偏苦澀,似好濃嘅黑朱古力

Highland Park 14 yo 一開始覺得ok飲多幾種覺得佢又甜又辣

新舊版 red label 感覺上兩隻味好似,但舊版嘅係圓潤啲落到口,新版就刺激性好強,攻鼻好多,入口後吞都吞唔落吐返出尼

係咪應該飲下tasting set等人guide住我去分?
因為個個以為唔洗比vat走去屌masterofmalt
人地怕左d人 一detect到地方係香港 就會提醒下
whisky live有冇人去
有冇人知whisky live有冇得walk in買飛?
過咗鐘唔記得買
你飲o個幾款唔係太特別 廠個性又唔太強
尤其d blended malt/blended whisky好難飲到d乜野風味

可能落去bar試幾間唔同廠比人guide 住飲會好d
應該有既
不過新手去試下d free token 應該都試唔少廠

今次whiskylive 冇擺檔,遲d whiskynow 我應該會有份擺檔
唔該巴打
聽日去碰下運氣先
Whiskynow上年冇去到
見到好似大部分都係老手唔敢去
whiskynow 唔玩普款

你如果連廠都唔識幾個 入去見d 過千蚊15ml 既酒係唔明點解會無癮
落bar飲最好有人guide住係唔同啲

真係好撚好J
今日有幸係whiskey live試到舊版fettercarin 18yo 果種蜜糖既香味真係一試難忘 新版12年差成條街
whiskyfun今日有香港人包桶酒 好想J下
WF 90
小妹發現facebook好少文宣流通
我自己一個帶風向帶到好絕望

要記住尼場革命唔係淨係屬於連登仔

四五十歲既人多數淨係上fb 佢地多數只會認同大眾都吹奏緊既野

而藍屍page係fb大行其道
正所謂「識睇一定睇comment」
所以我地要多啲係吾同post下面貼文宣

唔該大家唔好淨係focus係twitter戰線
FB戰線一樣咁撚重要
遲下去ginger試下先
想順便問下如果鐘意Hikibi masters select陣味,有冇類似嘅推介(below 1.5k)。
同埋酒辦同正常嘅飲落又有冇分別
新手,400樓下買邊隻好,唔好重酒精味
中意glendronach 21既話仲有咩推介

Jack Daniel's Gentleman Jack Tennessee Whiskey

新手,岩唔岩雙
THX
有冇巴打飲過冰與火之歌新嗰兩隻可以分享下
Glendronach 12
再上Glendronach SC
hibiki blender choice好過master select九幾條街,你可以試下
姐係邊支
行過酒鋪見到有枝
Glengoyne legacy chapter one
大家對於呢枝有無咩評價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞