[威士忌15] 飲威士忌時 毋忘抗爭義士

1001 回覆
66 Like 8 Dislike
請問有冇巴絲對Ardbeg An Oa有評價?
ardbeg淨係飲過corryvreckan
海鹽煙味好似有d talisker影子
泥煤味又唔會太勁
An Oa, uigeadail, 10會有咩分別?
an oa好似會甜d?
An oa peat相對柔和,算係出黎吸唔飲開peat既客路
差d
佢個底會窩左入去 要做到聞香效果要d酒倒到去酒杯接近最肥既位
佢依d杯變相要倒多d酒先做了個效果
yes飲開ardbeg既人會覺得佢都算係欲求不滿
明白
咁係咪應該再買番個Glencairn杯?
我諗有兩個杯係到嘅話
試唔同酒應該都用得著
d番版杯 平咁多

glencairn都90 -百2 都有 睇你自己
咁得閒出街先買
好多地方都有得買, 認住正版個杯底寫住Glencairn
Uigeadail 打手又要幫佢做文宣
我覺得Uigeadail會再甜啲
甜d可能唔岩我
uigeadail同埋an oa係咪都唔會好似laphroigh px cask咁甜先?
kilchoman大家又點睇
未飲過Laphroaig PX cask答你唔到
Kilchoman 我覺得間廠太新, 飲過好幾款都覺得一般般
明白
咁其實個影響係咪真係好大?
同埋飲之前係咪攤一攤佢同唔好搖佢比較好?

唔該各位巴打
hmmm...我覺得正版同翻版差10~20蚊就不如買正版
個聞香效果會好少少, 不過我依啲新手就覺得分別唔會話好大

普款其實攤唔攤都冇所謂啦, 不過你可以啱啱斟完飲少少, 再擺佢30分鐘睇吓有冇變好/變差

搖杯依樣嘢呢, 真香老師就會話唔好搖嘅, 但我覺得搖吓佢個聞香會好啲
明白曬
多謝巴打解答
因為隻杯係送嘅就用住先
講開杯,想問下廣益堂d杯係唔係醒版之前問過算幾平
講開杯,想問下廣益堂d杯係唔係正版之前問過算幾平

打錯字
係寫住glencairn盒就正版 同埋杯底會有glencairn glass字樣
太新既廠

隻peat既味道我麻麻
我覺得分別在於 你倒既份量多d先做到聞香效果

試咗Glenfiddich 12
覺得同18嘅分別係呢個酒精味重啲
除此之外我仲係分唔到唔同嘅味
我聞清楚啲係覺得有拖肥味
但同佢個taste note完全唔一樣
laphroaig px cask留返俾狗飲
搖佢 依樣野冇固定答案
但你問我 有時nosing唔出chok下佢會出少少
鹿仔12 同18似係正常,反而去到21 rum cask有驚喜
會唔會覺得有vanilla?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞