[威士忌15] 飲威士忌時 毋忘抗爭義士

1001 回覆
66 Like 8 Dislike
唔係 都話唔係賣
冇label冇 一支支
但幾萬個d ardbeg ob single cask係幾正常
新手想問去酒吧一杯大概幾錢?e.g. 多納18
同埋如果想試bowmore有邊隻推介之前聽過有巴打推介the four,Casky 有冇?
朱古力味嘅話,bowmore15 算唔算?
總覺得bowmore 15 同12、18呢兩枝好大分別,直頭係你話來自唔同酒廠我都信。
邊一支Bowmore 15?

我覺得有陣soap味, 有啲難同朱古力味掛勾
純個人嗅/味覺:
Bowmore 15 幾甜,似朱古力
Bowmore 18 我直頭聞到近花香
明明bowmore 係islay 嘅廠,但成件事好唔islay
我估大概$120 ~ 150 full shot, 你叫half就減半價錢
試bowmore可以去Ginger, 聽講老細係Soapy邪教教主
普通八舊幾水嗰d bowmore 15。
我飲落甚至覺得幾甜身,反而聯想唔起番梘
新bowmore基本上都唔soapy,所以我唔飲舊bowmore
我第一次喺太子買嘅嗰支bowmore15 係3、4年前嘅事,算係新bowmore?
有無人最近會坐飛機
經AA個網買嘢夠$500用code(UP100)可以減$100
夠$1000用code(UP200)可以減$200
上網買定返嚟香港落機嗰時係Duty Zero攞
有啲酒都OK,不過一張單只可以買一支烈酒
我最近都同我老婆夾埋買咗兩支
一支 Glenmorangie 19年 $960 加多合鳳梨酥夠$1000就減咗$200
一支 Bowmore 18年 $684 就減$100
其實佢d 普款 既sherry influence 唔係特別出
即係你地講既朱古力
最平試到都係bowmore springtide 同 devil cask 3

飲islay sherry cask 真係一分錢一分貨

新版近依兩年既事
https://www.amazon.co.uk/dp/B07WPWMDSD/

請問呢支Laphroaig 18大家點睇

同埋Bowmore 19又出返
唔知有咩評價?
不過個價錢 差不多買到bowmore 18機場版加多支Laga 16

想買兩支peat 兩支加埋$1600左右
其中一支sherry多d
依枝laphroaig應該唔多人試過,amazon版,好似出左無耐
15呢值唔值得試下

21已入手
舊15
新15我冇試過, 冇資格comment
16 黎
齋睇setting 應該不差
有睇頁頭的話就見我200樓下既款不推介
支那士12依啲未飲過威士忌就唔好飲啦,會令你對威士忌既印象唔好
但有飲開威就可以試下,因為你可以有個標準點為之好點為之唔好

ps支那士12唔好飲,但未去到最差嗰批
上機dum左佢啦
新手想試glendronach,應該買15定18好 上網睇d人話新版15冇舊版咁好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞