【有圖】中信大廈外警員蓄意殺人

2255 回覆
5189 Like 47 Dislike
push
本身我同個朋友行過見到大家係到睇電視拍手掌 我仲話哇依邊咁和平既 點知幾分鐘後就開始話有狗逼近 然後就大家中撚哂gas 果條路真係和理非路黎 大部份人都係好後生 好和平咁 係得堆鐵馬係到擋住
啲人入到中信之後仲射多一粒係中信門口
根本係想殺人先會咁做
痴撚線明知會吹入商場都仲要射 on9 邊撚個係指揮
中信出面已經充滿催淚煙 我地一定唔會再出到去 佢地仲要射多一粒係門口 根本完全冇呢個必要 除左想殺人仲有咩理由 屌佢地老母
push
推!
發夢當事朋友都係現場
仲係最後入去嗰批,中信無啦啦閂左門之後
明明好多人拍緊門,但係啲警察係後面用個盾牌一步步咁逼埋嚟(仲要不停咁拍塊盾牌)

好記得民陣講左唔止一次話依度係合法示威區,叫佢地克制,點知啲警察聽完仲一個催淚彈掟上台

然後係啲市民左右兩邊不停放催淚彈

入到去之後行諗住天橋走 但佢竟然又放多一次
當時後無退路前面又勁大煙
依個經歷係我朋友依一生最恐怖嘅經歷
push
黑警不可原諒
推上熱門
我都發左呢個夢

其實本身唔想講返, 因為發夢果陣中信真係有好多兄弟姊妹除晒mask 好驚有人利用追究做藉口叫人post 片再算帳

發夢入面就好似沉緊既鐵達尼號咁, 好多人崩潰左, 同時好多人都努力緊逃生, 但去到邊都無出路。

d 狗射完幾粒 d 煙入左去, 當時有人話佢地直頭係射入黎, 由扶手落去就無可能架啦, 大家都搵緊樓梯走, 而因為見到d 煙愈黎愈濃, 夢入面我做左樣野, 而我發現中信係無左火警警報系統, 唔好問我點解知, 而且發夢推門都無野響, 而我覺得呢個位有d 奇怪, 我有d 思疑一早有人通知左大廈有機會有煙入而disable alarm, which is illegal, or 更甚係大廈一早知佢地有呢個圍困既plan

因為已經周圍都係煙, 所以我地好積極搵"走火路線"逃生, 但夢入面既職員都仲好若無其事, 都幾冷靜, 好似佢地食左解藥d 煙唔會焗得死佢咁

夢到後尾通到去停車場, 大家合力搵左陣都搵唔到出口, 但好彩通得返去接橋果層, 不過d 狗就玩野射埋d 彈上橋, 然後大家要避返入去, 過左陣先決定一定要出

如果當時發夢係後面等左好耐既兄弟姊妹有埋怨過, 我想解釋下當時係因為basically 條橋係比d 狗炮轟緊, 發夢見到十米前有粒彈射左上黎, 大家即刻塞一塞, 但果陣大家都話, 唔得 如果塞住既話仲係中信既手足一定會出事, 所以大家決定向前衝過炮火, 真係同打杖無分別。

其實有無人發夢夢見當時真係有粒彈入左中信? 係封閉空間用算唔算謀殺? 認真問。

我諗大部分人第一次經歷類似走火警既事, 或者正確d 講, 係類似一班猶太人比納粹黨包炒圍封想致所有人於死地一樣, 果刻大家就好似籠入面既老鼠咁比班狗玩緊, 而入面係有人因為咁發過哮喘

第一次同死亡咁近, 第一次感到絕望。但我見到好多香港人係呢個環境仍然非常勇敢, 最後我地都可以捱過呢關。

ps . 面對潛在火警危真係應該計劃好逃生路線, 想像唔到果日大家無咁好運會發生咩事..

好慶幸後尾大家都入到, 想像唔到果刻係玻璃門外既絕望, 同埋真係好多位係佢地搞到差d 人踩人, 得罪講句, 呢d 情況如果係某d 國家一早踩撚死晒, 係大家真係care 身邊既香港人先會仲肯慢慢逐步行, even 有機會走慢左...

真心感激每一個係入面既香港人, 一齊面對左果一日呢個災難... 或者應該話係一齊發左呢一個關於災難既惡夢
去警犬總部要求解釋
推到有片!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞