由小處到大局,逃犯條例的真面目。

892 回覆
2035 Like 13 Dislike
輕輕一推
不如返轉成件事去考慮,建立大灣區對中共係好多好處佢地先會去搞,好處大家諗到幾多都得,但如果唔搞大灣區其實對中共有咩野壞處,依個角度先係最少人去考慮。

大灣區唔係唔搞就冇野,睇得到係中共未來國策必然項目,佢地投資咁多時間心血金錢人力,由黨性睇唔單純係經濟上問題,當中權力再分配更重要。

再講就會係純推測。但宜家如果封港對習不利就應該係。
應該無咩特別含意.
但要睇事前有無咩準備功夫
始終,香港外部勢力強橫,大灣區真係去到咁既話,一係香港玩完,一係美帝軍事干預
難講,佢打中興後有無話搞華為?打打下貿易戰突然講國家安全
其實侵侵次次都係用呢招引人去開會
次次臨埋牙先黎料

金仔都唔只一次比佢咁玩
我係指佢段野,睇唔出佢會玩野或者唔玩野,好中性
侵侵呢個神經刀,無佢有時又唔夠力,靠佢又唔穩陣
癲起上黎就THANOS
廢起上黎就維園阿伯
侵侵會揾幕僚計算香港反對中共民意嘅價值,意思係佢講到尾現時都係要維尼簽不平等條約,嘔返個南海出黎,或者各種可以明顯向國内宣示嘅利益,而非打柒佢老味,香港個情況只係叫價嘅籌碼,依個就係價值。

美國最極限就係制裁中共,但制裁冇著數,侵侵唔會咁做多,香港現時民情嘅價值亦未大於制裁所損失,如果你話香港出現好似64咁結果,咁侵係唔需要諗就可以制裁。

現時個情況,最多就係份協議上加一條半條香港相關條文,用黎撚維尼用,對香港冇實際意義。大家反送中升級,係可以將大灣區陰謀攞上媒體層面,咁大家就多個戰友:澳門民主派。
push
簡單啲講即係係想係法律上用大灣區同化香港?
好文推
推,好文共賞
一定要推!!!!
先後次序有少少分別:
1. 大陸出於政治、軍事、經濟需要整「大灣區」,香港係地理上及作用上被必然選定
2. 為左「大灣區」可以真係成為一個政治實體,所以要改變依9+2地區嘅法律、行政等等
3. 林鄭將「大灣區化」拆件上馬,好似明日大嶼、送中條例

大灣區嘅同化已有證據或已執行的層面,包括交通、電力、民眾、警務、司法、行政;簡單講講完堆文件,就係講到香港將來就會變成:「大灣區市,香港市區」,有市級的名義但已降級。
多謝巴打解釋
大家可以嘅,先去集中推及回應621行動嘅Post,先解決眼前最迫切性嘅,大灣區計劃就算要反,都要先過到621先有得講,謝!

兄弟爬山,各自努力!黑警冷血,林鄭殺港!
Push
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞