由小處到大局,逃犯條例的真面目。

892 回覆
2035 Like 13 Dislike
因為接續Post重有大量資料未歸納,我先係度講下我個人認為整個大灣區對中共嘅意義有幾多:

一,南海北部至珠江口領海領空管制區
二,南海石化資源的集運及處理經濟帶
三,重整後的南方軍區新部隊駐區
四,中央系官員資產投放及快速增長
五,打壓及維穩南方地方官員
六,香港及澳門「正式回歸」
七,進一步收緊官員及商人資產外流
八,掌控已投放港澳的億算中共國民資產

以上我需要花時間整理再一個Post說明
今晚大家玩過左火啦

係自己個資訊中心瘋狂發假消息,唔會撚到狗,狗上連登唔會睇哂有咩嘢人講有咩嘢行動,唔係一早就忙撚死,因為搞得成都唔會單純連登講,而係一早通哂天,佢地更多係事後想拉人先揾返班搞手嘅蛛絲馬跡。
後半部講軍政統治, 真係好match
中聯辦其實唔單純插手香港同澳門,佢地連廣州都架空埋
https://lihkg.com/thread/1296063/page/1

呢位巴打想一齊做番D野
樓主有興趣可以搵佢
學攬炒巴整條TEAM 煲大灣區陰謀呢壇野
推咗先睇
睇完再推
或者樓主自己帶隊
我覺得可以整timeline + map 去linkup 現時所知既野
清晰,黑警唔阻路,其實已經唔需要針對佢搞行動,只需要文宣做好。因為現在警對民,民必師出有名。用行動係搞唔走黑警,只要一日有狗糧,就算換成黑警見上帝,佢地都唔會因此怕或離職。

的確係要防範黑警,但大家有怒火係對個聽指令做嘢嘅二打六定落指令班大粒?那怕盧Sir係依場抗爭中都只係小薯一名,老董、狼英、柒婆依條線,至中聯辦到習敗敗先係我地應該多多關照嘅對象。

至於要求撤回作用不大,嗯,可以兩睇,如果逃犯條例修訂唔出現,之後司法合作就更難講通,當然港共同中共最終都係會趕於2022年前夾硬黎,我個人認為只要大灣區拖得越耐,中共現有掌握派就越易失權,咁香港就可以換到時間同空間。

要脱離成為中共監控目標唔係咁簡單,最少不問獨立、自決、本土、永績、歸英、泛民各立場都好,你都最少要先存在一個非中共控制實質存在嘅權力或政體先有可能。

即,我叫香港獨立,爭取到7成市民支持獨立,咁就獨立到?最少都要先存在到對應獨立訴求嘅政體,自決、本土其他派系都如是。換個角度講,泛民之所謂以Y長期無作為正因為佢地爭取嘅係將現政體改變為不親共,其實比起聲明黨去海外發動政變,呼叫建立新政權更難。

難在係冇可能,冇可能在現政權必須有中共才有合法性,所以泛民選擇嘅路跟本先係最難同冇可能;用大廈管理做比喻,就係叫管理公司唔好理簽佢地約嘅法團,改成會優先聽居民集體要求。

總之,先唔好亂割蓆,記得當前點成功、當年點失敗
已知嘅係北京唔會俾沿海地區掌權,所以見到大灣區主要係賺錢,內容包括靠香港吸引多啲外資直接到深圳廣州上海等地做生意,將來取代香港都易啲,始終香港唔同制度難控制
好似依家香港人做咗咁多野,冇彎轉了,一係繼續爭取民主人權,一係俾中共清算,大灣區現時唔會有咩作為,因為香港人唔會信大陸,但如果中共要3年內硬推,我地依家做嘅抗爭係直接影響大灣區成個計劃,所以主力爭取多啲民主人權先,有民主自然大灣區會失去作用,冇民主就3年後變香港市

學到好多嘢
多謝樓主
好文要一推再推
再推多次
雙普選一定係依家最仲要既短期目標
大灣區司法融合用反逃法條例拖住都唔夠
只要社會信用系統完成,就會變成一個全新既凌駕於司法系統之上,而民眾亦"自願依從"既社會模式。並且唔再需要司法,因為刑罰已經被信用度代替,對犯法者(或只係所謂道德有虧既小事)有即時兼持續既打擊。要"改過自新"仲要做好多好多既"好事",呢D新式懲罰比坐監同罰錢威嚇力大太多倍
再推多次
雙普選一定係依家最要既短期目標
大灣區司法融合用反逃法條例拖住都唔夠
只要社會信用系統完成,就會變成一個全新既凌駕於司法系統之上,而民眾亦"自願依從"既社會模式。並且唔再需要司法,因為刑罰已經被信用度代替,對犯法者(或只係所謂道德有虧既小事)有即時兼持續既打擊。要"改過自新"仲要做好多好多既"好事",呢D新式懲罰比坐監同罰錢威嚇力大太多倍
警世文要再推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞