由小處到大局,逃犯條例的真面目。

892 回覆
2035 Like 13 Dislike
你GOOGLE「南海 自由航行」嘅新聞,歐美嘅反應就係咁。美國唔係冇人知道,不過佢地到今日都係一直低估中共。南海俾中共已經接近實質完全佔領,佢地軍方先有反應,件事先開始上到政治層面。

如果香港人唔一直公然反抗,唔好話變軍港,變埋死港國際上都係後知後覺。
眼前就有個「大灣區計劃 之 明白大嶼」,香港人真係好忙

推進國家自 主創新示範區建設,有序開展國家高新區擴容,將高新區建設成為 區域創新的重要節點和產業高端化發展的重要基地。推動珠三角九 市軍民融合創新發展,支持創建軍民融合創新示範區。

《粵港澳大灣區發展規劃綱要》
https://www.bayarea.gov.hk/filemanager/tc/share/pdf/Outline_Development_Plan.pdf

高新區會唔會就係明日大嶼?
同埋軍民融合咩意思
共建創新發展示範區。強化粵港澳聯合科技創新,共同將廣州 南沙打造為華南科技創新成果轉化高地,積極佈局新一代信息技 術、人工智能、生命健康、海洋科技、新材料等科技前沿領域,培 育發展平台經濟、共享經濟、體驗經濟等新業態。支持粵港澳三地 按共建共享原則,在廣州南沙規劃建設粵港產業深度合作園,探索 建設粵澳合作葡語國家產業園,合作推進園區規劃、建設、開發等 重大事宜。在內地管轄權和法律框架下,營造高標準的國際化市場 化法治化營商環境,提供與港澳相銜接的公共服務和社會管理環 境,為港澳產業轉型升級、居民就業生活提供新空間。

睇落去仲有呢個南沙項目,

三地共建共享即係送錢上去起?

「在內地管轄權和法律框架下,營造高標準的國際化市場 化法治化營商環境,提供與港澳相銜接的公共服務和社會管理環 境,為港澳產業轉型升級、居民就業生活提供新空間。」

安已不,意思係如果成功就可以搞掂香港法律?
係,宜家真心係用香港資源同儲備去收香港自己皮,發展同控制珠江口一帶最重異心嘅區域,建立南海北部防區等等等,集政治,經濟,維穩,安插等等作用的一個大計劃
要俾更多人知道修例詭計,唔可以通過明日大愚!
必推
雖然而家吹到話今屆立法會都重推唔到
但我覺得今屆都推唔到, 下屆難度可能仲高(暫時睇建制有可能過唔到半數)
所以有可能, 改頭換面, 用D咩司法互助協議去推?
好有可能
我覺得會分返開二條條例,先過咗刑事司法互相嗰一關先,不過點改頭換面都好難推得成…

除非中央出手,把區際刑事司法協助立法成為全國性法律,列入基本法附件三,咁香港就要梗食
最重要都係 力量集結, 唔好自我分化, 比佢地有機可乘
推!
有冇人可以翻譯左佢, SEND 畀外國傳媒同政府機構?
咁睇反送中真係要變長期抗爭
長遠嚟講係咪除咗中共收皮,就冇其他辦法?
成件事好恐怖一直溫水煮蛙
推俾多啲人睇睇
而家全部政策都好鬼
呢度有冇巴打有acc轉貼去PTT或者搵鄭立傾吓呢單嘢
https://www.facebook.com/cheng.lap.9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞