為左一千蚊,成班港豬幫建制做PTGF

122 回覆
90 Like 5 Dislike
幾位中年大叔盲目服從政權,相信政府所講既說話,並且以自己既認知去推斷示威者學生全部都係暴動。

「有片有真相,我呢到就有條片。」我播左條畜龍小隊圍毆示威者既片段比佢地睇,跟手播埋差佬爆示威者頭果條片。

幾位阿叔睇完之後都冇出聲,你眼望我眼,嘴郁郁又好似想反駁我。

「喂,班示威者安份守己咪冇事。如果佢地遊完行就散既,我唔信差佬會打佢地!」胖子大叔激動到走哂音。
「冇錯!呢班暴徒擺明係迫差佬出手,唔通差佬比人挑釁都唔可以還手咩?磚頭黎架,掉死人架。」排骨大叔作勢做出掉磚頭既動作。

比哂證據佢地睇都能夠為差佬既暴力行為作出辯護,責怪手無寸鐵既示威者,睇黎呢班阿叔真係為屌而屌。

魯迅講得好岩,我地永遠都唔會叫得醒一班扮瞓既人。

魯迅?魯平佢地就識。
「喂,咪住先。你究竟係唔係黃屍黎,講咁多野幫佢地搵藉口?」胖子阿叔用力推開我。

「係喎,你唔好以為拎住把扇就係愛國愛黨愛香港既良民喎!屌你!」排骨指住我黎屌。

「冷靜!大家都係以事論事!」呢句只係緩兵之計,呢班阿叔根本就係單細胞無思考生物,講多都無用。

我加快腳步避開佢地,同時又要避免吸引其他遊行人士既注意,終究都唔能夠跑走。
係可見既位置,我見到幾個藍衫差佬企係十字路口到站崗,露出一副極為厭世既模樣,好似烈日當空下被老師罰企既小學生。

差佬都唔係咩好人,但係我作為納稅人,有份出糧比佢地就可以叫佢地做野。

呢班大叔睇怕稅都冇交過,廣東話又講唔正,作為香港人既差佬點都會幫番自己人掛。

「阿sir救命!我懷疑呢幾條友想傷害我。」我企係阿sir旁邊。
沙展望左我一眼,又將目光投放係幾個阿叔身上。

「冷靜d。」沙展雙手交疊胸前,除左隻眼同把口之外就冇動作。

「我唔冷靜就一早打死佢!」胖子大叔聲大大,作勢想打我。

「係咪玩野啊?要唔要拉你番臭格坐48!」沙展用手掌擋住來勢洶洶既幾位阿叔。
聽到臭格兩個字,阿叔稍為收斂,但眼神同把聲依然凌厲,甚有走住黎屌既味道。

如果我老豆係d咁既盲毛,我會同佢斷絕父子關係再經濟封鎖佢。

因為呢種人不單止對香港社會無益,而且係有害。當我地唔可以好好教化佢地,就唯有迫佢地自我反省,而驅使佢地自我反省既方法就只有令佢地既生活面對危機。

阿叔生活係社區而唔係社會,前者係強調實際利益而後者係重視普世價值,所以區議會同立法會既作用可以咁樣區分。
再推
總之唔需要對呢班愛國愛黨既阿叔講普世價值同人權,佢地關心既權利就係好似豬場既豬所關心既,有得住有得食就ok。

阿叔心目中既民主就係我們是民,政府是主,我地永遠都鬥唔過政權,與其反抗倒不如聽聽話話。

「阿sir,我地係愛國愛黨既良好市民,呢個黃屍廢青扮哂遊行人士係到搞事,你快d拉佢。」排骨指罵我,面露青筋,睇黎就快爆血管。

沙展同幾個新仔企係中間隔住我地,以防大家再生衝突。
「佢地郁我喎!係咪參加愛國遊行就唔使拉先?」我對住阿叔舉中指,阿叔又對我屌老母。

「阿sir做野唔使你地教!你地要搞事既我就拉哂你地番去告你地公眾地方行為不檢,到時上庭煩足你一兩年,你係咪要玩?」沙展手指指掃視我地。

「幾位阿叔走先,你留底。」沙展串串貢同我講。

「點解比佢地走先?明明係佢地郁手打我!」

「身份證!我地依家要搜你袋!」沙展大聲呼喝,完全冇答過我問題。

大家經歷過這兩星期的抗爭運動都辛苦了! 雖然「五大訴求」(包括埋「林鄭下台」)仍然未達到,但希望大家趁呢兩日先好好地休息,之後重新裝備再齊齊繼續抗爭吧~

不過,有啲事就真係比較急嘅,就係 - 距離今屆新選民登記嘅截止日期仲剩番10日咋!!!

如果你自己、兄弟姐妹、同事朋友等等仲未登記嘅,請好好把握今次嘅機會立即登記,以便喺今年24/11嘅區議會選舉出年立法會選舉,將一個一個賣港又冇立場嘅親共政棍跟尾狗狠狠地踢出議會,將議會嘅否決權還番俾人民吧!!!
(可惜嘅係,已登記選民嘅更改資料期限已經喺2/6結束了,但大家仍需要覆查自己嘅選民資料有冇俾人更改/刪除咗,尤其係最近換咗新身分證嘅朋友)

有關選民登記嘅資料如下:

《地方選區選民》
https://www.reo.gov.hk/pdf/form/REO-1(C).pdf
《功能界別選民及/或選舉委員會界別分組選民》
https://www.reo.gov.hk/pdf/form/REO-41(C).pdf
網上更新電郵地址 - https://www.ospprdtwdc.reo.gov.hk/osp/ra008/mainEM.jsp…
選民資料網上查閱系統 - https://www2.voterinfo.gov.hk/bd_reovi/OVIES/jsp/web/

此外,資料組嘅朋友可以好好地利用呢段時間,儲齊呢段時間來班建制狗所做嘅「好人好事」並作出整理,成為「彈藥」以供文宣組嘅朋友製作長輩圖及其他文案等,對一眾被利用嘅中年/老人家作出「反洗腦」宣傳,辛苦大家了!

*** 齊心登記一齊投票用選票拆散保皇狗 ***
已登記
「你憑咩!?」雖然我行得正企得正,但係咁樣大細超,放過藍屍廢中,我就唔滿意。

「憑我係香港警察,憑我有權,憑我合理懷疑你意圖攜同危險物品係遊行期間引起公眾恐慌,得唔撚得?」沙展同幾個新仔圍住我。

「你點撚樣合理懷疑我啊?你根據咩客觀標準!」差佬做野根本冇客觀標準,中意逗你就逗你。

「先生麻煩你合作,如果唔係我就告你阻差辦公。」沙展準備拎出手扣,我開始驚驚地。
差佬老屈起上黎真係可以做死我,係佢地身上好難搵到良心兩個字。

「沙展,你到呢一刻依然未能向助查市民提出係根據咩既客觀守則去搜袋,我都合理懷疑到底你係唔係有客觀準則去檢查先生既袋。」

我轉身望去後面,原來係立法會議員AY!

「阿sir做野又關唔關你事啊?同我企埋一邊。」沙展狗眼看人底,只知邊個係譚尿忠,老鼠芬,亡國兄。
新仔係沙展耳邊講左幾字句野,沙展面色一沉又突然充滿笑容。

「請問係唔係楊.....楊大狀?」沙展口震震。

「我係立法會議員AY,我要見你地既主管。」

對住立法會議員或者律師,差佬就好差死狗一樣,剛才既銳氣消失無蹤。

「阿楊議員,我係負責呢個區域,有咩事同我講就得。」沙展強顏歡笑。
唔講由至可,一講我就發覺行左咁耐先第一次遇到差佬,以幾千人遊行黎講,呢個警方分佈未免過於薄弱。

「沙展,如果你唔熟悉警務條例既,我建議你可以請教上司或者上網查下咩叫合理懷疑,以咩準則去搜查市民。」

「如果你要搜查呢位先生既袋,麻煩你先向我地解釋點解要放走果先幾位中年大叔。」

沙展唔出聲,塊面黑黑地。
「你諗清楚先好講,我心口既攝錄機將你既一舉一動都直播緊上facebook!」AY呢招真係夠哂絕,令到差佬處於尷尬境地。

可惜鏡頭要配埋議員再加上警員編號先能夠起到制衡作用,就好似化學作用缺一不可。

「楊大狀,你地可以走。」

「好既。」AY拉住我行埋一邊。
「先生,我唔知你咩原因會出現係建制派既隊伍,我相信你有自己既原因。如果有需要可以call我,反修例遊行果邊有野做,我走先。」AY比左張卡片我,呢次係我第一次同泛民議員有咁親密接觸。

「多謝你。」望住佢既背影,我終於明白點解佢值成十萬票,而柒婆又點解只值777票。

係舊公司,我主要負責採訪建制區議員既政績,有d仲要無中生有幫佢地作出黎,諗番起真係打哂冷震。

我明白差佬做咁多野都係想耍走我,減少自己既工作量輕輕鬆鬆過一日。當佢地搜我身既時候,其實只係為左娛樂同出氣。

差佬已經唔係一份具使命感既工作,依家淪落到好似保安,定期巡邏,但有咩都唔關佢地事,有咩都唔上身。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞