為左一千蚊,成班港豬幫建制做PTGF

122 回覆
90 Like 5 Dislike
(以上故事純屬虛構,如有雷同實屬香港不幸)

如果要為香港既未來定一個價錢,你認為值幾錢﹖

對於呢條問題,一千個人都有一千個睇法,但我深信每樣野都有一個價錢,就算係自由、民主、專制、獨裁都係一樣。

只係,我唔敢想像香港只係值一千蚊,但偏偏為數不少既香港人為左呢一千蚊而做PTGF。

講緊既並唔係幫幻彩詠香江、全港運動會或者建制派造勢既PTGF,而係關乎香港未來既示威大會。

如果PTGF因為對法律既不了解而收錢支持政府,就係香港既悲哀,係資訊發達既年代竟然仲有一大班愚民﹔如果PTGF係因為事不關己而為利益出賣香港,就係佢地父母既悲哀。

養不教,父之過。

PART TIME GIRL FRIEND憑自己既肉體去賺錢,極其量係出賣自己,但PART TIME GOVERNMENT FANS係出賣香港人既未來去賺錢,如果道德撚要對PART TIME GIRL FRIEND口誅筆伐,咁就請你地企係高地到屌到PART TIME GOVERNMENT FANS體無完膚。
「我好高興再次見證港人萬眾一心,反惡法齊上街。但遊行過後,你地必須問自己一條問題,當政府對大家既聲音充耳不聞,我地又可以點做﹖」白衣人企係炮台山地鐵站既入口,拎住大聲公叫喊。

「三十年以黎,我地仲停留係上唔上街表達訴求,絕少思考下一步既行動,各位要記住,面對霸王硬上弓既當權者,如果仲停留係制度之內抗爭,勝利既機會微乎其微!」

遊行人士依舊繼續前進,異口同聲叫喊「反送中,保香港!」「柒柒柒落台!」似乎對白衣人的呼籲不感興趣。
「大家試諗下,就好似捉象棋時,對手可以飛象過河,馬可以橫衝直撞,連士兵都可以退後,你點捉﹖唔通你可以用愛與和平感化佢地遵守遊戲規則﹖人地要贏而唔係要公平!」

「各位,請思考下一步要點做,搵一班志同道合既朋友,走一條自己認為岩既路!香港加油,天佑香港!」

白衣人講完後,縱使只有零星群眾拍手叫好,但佢既心思總算冇白費到。 
人,如果怕徒勞無功而唔做,咁社會就永永遠遠唔會被改變,相反,只要改變到一個人,社會已經踏出改變既第一步。

為左了解PTGF既心態,我決定親身加入佢地既行列。

進入佢地既內心世界,遠遠比帶佢地走出去容易。

成為PTGF本質上同成為反動派一樣,大家既作用都係鞏固政權,前者為利益盲目支持政權,後者被前者盲目反對,成為凝聚群眾,鞏固政權既工具。
買張太空卡,按照FACEBOOK既貼文聯絡相關人士,按既定時間穿著指定服飾集合,PTGF既指定服飾係藍色,口號「保公義,要修例」。

基本上記住以上兩點,然後跟住蛇頭行就能夠輕鬆完成任務。

「你知唔知今日搞咩﹖」我走近幾位中學生,壓低聲線問道。中學生以警惕既眼神望住我,然後繼續低頭玩「傳說對決」,視我如透明人一樣。

「一千蚊夠你課幾多次金﹖」我轉換另一句開場白。

「睇你一次課幾多,都唔係一個小數目黎。」學生甲趁住開場前既時間答道。
「但今次課得特別爽,出黎行下街就袋成千蚊,仲包埋飯盒,呢d咁既荀工係邊到搵﹖」

「冇錯,平時番M記得40蚊一粒鐘,仲要係囡囡面前被經理當狗咁呼呼喝喝,難得今日有份荀工,點都要出黎搵番筆。」學生乙摘下耳機,關掉遊戲。

「你地到底知唔知依家做緊咩野﹖」我開始對呢班未來既社會棟樑唔耐煩。

「番工囉!問黎都多餘。唔通你唔係咩﹖」
可悲,全球教育水平名列前茅既地區竟然教育出呢班功利至上既學生,到底係香港過去既教育制度同社會脫節,定係短短二十二年已經令港英既教育制度被蠶食殆盡﹖

一切以功利為先,遲下可能要向老師送禮先有得番學。

「如果有人比十萬你殺人,你會唔會做﹖反正都係一份工作。」錢係重要,但道德更重要。

當生命受到威脅時,道德理應退居其次,但係當生命冇受威脅,道理就永永遠遠要置於首位,所謂人禽之別,正是如此。

幾個學生四目交投,佢地從未思考自己既行為仲嚴重過殺人。
「殺人犯法喎。」

「今日企得出黎支持政權既人,都係斷送緊香港既未來,你地一殺就殺左七百萬人,你覺得嚴唔嚴重﹖」

「我地都冇犯法,新聞都話條例係好野黎,協助社會維持治安,令香港成為全球最安全既城市,避免淪為逃犯天堂。」學生甲將教科書既內容同埋新聞既內容一字不漏地引述。

教育同傳媒兩大機構淪為政權工具,學生又豈能清楚了解真相?

更常見係對真相毫不了解,因為隱藏遠遠比捏造真相容易。

所以政權往往禁止討論六四,多於到處宣揚經國家粉飾後既「真相」。
再配合通識科洗腦教育,對香港以外既地方批判思考,對土生土長既社區只略為提及選舉,泛民,學生難免有種知識同實際生活割裂既感覺。

立法會知黎有咩用?哦,咪為左考試囉。

當學生被洗腦,問題唔再單止停留於利益之上,而係在於佢地既思想,而呢種思想極可以牢牢烙印係佢地身上,影響往後人生。

正如一次錯過會產生更多次既錯過,一次走歪會令人生走上更多條歪路,難以重回正軌。
或者,我應該用有限既時間用最簡單既方法游說佢地。

「你試諗下,屋企人或者老師有冇試過講大話呃你﹖」

「細個既時候,阿媽話幫我草住d利是錢,到最後又冇左回事。」

「老師成日話再嘈就留堂,但佢一次都冇留到。」同學丙沾沾自喜,細細個就識得利用人既善良去搵著數。

「出到黎做野,冇咩人會比機會你。」講完呢句,我腦海不自覺回想起最近既新聞,有位年青人冇啦啦被人向頭部開左槍,情況危殆。
當你離開溫室後,意想不到既危機會從四方八面一擁而至,唔係我地意識不足,而係世界太過險惡。

「老師成日話唔聽話就冇得升班,最尾咪又係合格都升到。」

「就連屋企人同老師講既野都唔係百分之百可信,咁點解你地會盲目相信一個冇同佢親身接觸過既女人﹖佢反悔,你吹得佢漲﹖」

當權者打賭市民既懦弱能戰勝心中既怒火,終究敢怒不敢言。
邊個在意市民內心感受﹖政權所關心乃市民既行為,只要行為好似溫馴既綿羊,就算內心如同兇猛既獅子,都政權都係毫無威脅。

「有錢收咪得,讀咁多書都係想搵錢姐。搵份舒舒服服既工,背後意思咪姐係搵份輕鬆逗人工既工,難得依家有成千蚊飛埋黎,唔要果個就真係傻仔。」中學生結伴離開,始終冇回應過我既問題。

人傾向想聽自己想知道既事,對於自己冇興趣知既,佢地傾向充耳不聞,當無呢回事發生。
我唔怪佢地,要怪就怪現今既教育制度同家長。

雖然,我只係見到佢地幾個人既背影,但佢地討論喜茶、海底撈、傳說對決同埋陳鈺琪既聲線深深刺進我既腦海。

其他遊行人士視佢地如無物,可能係因為佢地所講既說話就好似自己既日常生活一樣平平無奇。
喜茶既意義並唔係一杯茶咁簡單,背後反映香港人已經漸漸被同化,到最後只會失去自己既特點。

外國人講香港就會諗起「點心」、「奶茶」同「蛋撻」﹔我地講日本就會諗起「刺身」、「綠茶」,食物已經成為代表地區的東西。

如果將一切事物與本質及含義割裂,我地就好似動物一樣,食野係為左醫肚餓,完全唔需要思考,實枉為萬物之主。
反惡法既年青人能夠擔起大旗,企係所謂社會中產階級之前為香港人爭取權益,另一邊廂,為數不少既年青人都加入建制陣營,大叫口號鼓動群眾。

五十年前有毛主席既紅衛兵,五十年後有林縣長既藍衛兵,對於一切反動份子既打擊係不遺餘力。

佢地今日企出黎唔係為左一千幾百,背後有更遠大既目標。

看台上既年青人揮灑汗水,聲嘶力竭地帶領遊行人士喊口號。係佢地既眼神之中,我見到一團火,一團渴望得到權力同金錢既慾火。

我深信最後慾火會將呢班人既良心燃燒成灰燼,徹頭徹尾變成一個投機愛國主義者。
「保公義,要修例!」身穿藍色polo既年青人目測20幾歲,但佢既交際手碗完全唔似一個岩岩畢業既大學生,而係似一個已經縱橫社會十幾年既社交老手。

由佢落台到行埋黎我身邊,足足有五個人先後同佢握手互相問候,呢個人係建制派應該有番咁上下地位。

握手既次數最能反映一個人既社交網絡,係現實社會之中,如果冇任何利用價值,冇人會浪費一分鐘時間同你寒暄幾句。

寒暄幾句既目的唔係要一分鐘之內從對方身上得到咩即時好處,而係要向對方展示自己有利用價值,大家有需要時可以互相利用,互惠互利。
當呢位建制年青人行埋黎我身邊果刻,我不斷思考自身有咩地方值得比佢利用。

「你係……阿樂﹖」佢向我揮手,語帶遲疑。

充斥建制既場合竟然遇到認識我既人,就好似政府既神秘之眼原本一直都偷偷監視著我一樣。

冇理由既,我只係區區一個獨立記者,平時都係寫開芝士海膽拉絲或者隱世郊外秘境,雖然算唔上順民但都唔係逆民,點解建制派會識得我?

睇佢笑到四萬咁口,我仲驚。所謂笑騎騎就放毒蛇。
push
故事將於林奠撤法後完結
「你認錯人。」

「你把聲化左灰都認得,衰仔!」佢一手拍落我膊頭,呢一個動作令我認出佢係邊個。

陳永信,我既大學同學。

「陳永信?真係估唔到係呢到撞番你,睇黎你撈得唔錯喎。」

「做區議員為街坊服務姐,我地要對選民負責。」阿信虛偽既笑容其實係想我讚下佢咁後生已經做到區議員。
作為建制區議員,又有何值得驕傲?

「向老人院負責?」

「無論係邊個,我都會盡心盡力為佢地服務。」陳永信嘴角微微上揚,好似電視劇入面做緊衣冠禽獸既郭晉安。

「係呢,以前讀U你都係反政府,估唔到今時今日你會搖身一變加入建制派。」

陳永信以前係大學學生會副主席,我仲好記得佢係校門前派傳單叫口號,大叫香港落實真普選同埋反對國教果股激情。
佢既轉變,令我難以置信。到底佢要經歷過咩事先會有咁大既改變?

定還是佢由一開始已經係投機主義者,只係我地既觀察力太差,又或佢既掩飾力太好。

呢個永遠都係一個謎,因為建制派既人從來唔會同你講真話,只會帶你遊花園。

唯有利益,先至係真心。

「阿樂,以前既我仲後生,根本唔明白何謂政治,何謂民主,當我慢慢成長,我先真正明白特區政府既苦心,國家對一國兩制既重視,我希望有生之年可以減少社會撕裂,令社會明白祖國既強大。」

陳永信冇眨眼,佢已經練成講大話唔眨眼既技倆。

一招年少無知,接著係祖國偉大,先破後立,黎個釜底抽薪,將過去既自己打得體無完膚,睇怕佢應該都係師承三姓家奴。
「嗯。」係呢一刻,我真係唔知比咩反應佢。

「阿樂,我相信你都明白政府既苦心。好多謝你今日黎支持修例。」陳永信拍拍我既膊頭。

佢係大學時期經常咁樣拍我膊頭,但呢一刻就連呢個動作都令我好陌生而且感到心寒。

佢嘴角又再一次不自然咁上揚,可以估計到佢知道我黎遊行既目的係為錢,因為佢加入建制都為為權,大家都係利益至上。
「祝你係建制派平步青雲。」我連掂都唔想掂佢。

「平步青雲唔重要,我既心始終係向著香港市民,最緊要係能夠服務佢地,令社會變得更美好。」

其實冇左你地,香港就會更美好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞