為左一千蚊,成班港豬幫建制做PTGF

122 回覆
90 Like 5 Dislike
今日記得出街!
我地唔撚收錢既!
望住陳永信既背影,我覺得好恐怖,佢就好似得背面,永遠都唔會見到佢真正既一面。

陳永信,我唔會再叫佢做阿信。

對於唔識或者討厭既人,我一概以全名稱呼。我識既阿信係畢業後已經死左。

另一邊廂,遊行隊伍開始出發,雖然建制派重金禮聘,但現場所見人數不足1萬。
對於建制派呢種規模既集會,我反而感到不安,因為今日同時係泛民號召既百萬人集會,建制分分鐘派人入去搞破壞。

要令自己贏既其中一個方法就係要令對方輸,或者減低取勝機會,正正係政權一直做緊手段。

分化,內訌都係其中兩種減低取勝機會既因素。

遊行其間,一群有組織既學生駐守各個街站,向我地派發水同毛巾,仔細望望街站既旗幟,寫住「學生和平聯盟」。
建制派請發起支持集會,睇死一千個都冇
一個我從來聽都未聽過既組織。

我埋去街站,有位學生妹比左張傳單我,上面寫住修例保民生,引渡逃犯刻不容緩,估唔到天使既笑容背後係魔鬼既靈魂。

用魔鬼黎形容佢地並唔過份,佢地既行徑確實帶黎意想不到破壞力。

無論呢班學生係誤入歧途定係主動同魔鬼簽訂契約,作為成年人都有責任拉佢地一把。
佢地係香港既未來,絕對唔可以比佢地帶動更多人走上一條不歸路,世界既民主進程不斷進步,但香港就不斷退步。

「先生,請支持修訂逃犯條例!」女學生滿臉笑容,將政治當成商品一樣。佢就好似推銷日本森田藥莊既面膜。

有咩值得笑?香港處於生死存亡之秋,到底有咩值得笑?
「逃犯條例係咩黎?我見好多人都話要修例。」我扮作無知,刻意試探呢班學生既底蘊。

「無錯,現時網上聯署數量多達九十萬人!」另一位街站成員幫口。

「香港有七百幾萬人,但得九十萬支持修例,姐係有六百幾萬人反對喎!」
呢個時候最適合用極權政府既思維去質問番佢地既爪牙。

「我地聯署去到九月先完結,相信數字會不斷上升。」

「你又知會不斷上升?莫非你地可以控制簽名數目?」

「先生,我地會篩選可疑簽名,絕對唔存在做假數,你上網簽一次就知。」學生哥拎住部ipad比我,示意我登記個人資料簽名支持。
網站只需填寫三樣資料,分別係姓名,身份證頭4位數同埋驗證碼,至於電話係選填。

我胡亂填上資料,按下提交,最後網頁顯示已完成聯署。

「先生,多謝你為香港出一分力!撥亂反正!」年青人眼神流露出感恩既目光。

「我阿婆都好想聯署支持,但佢眼又矇耳又聾,電腦都唔識用,我可唔可以幫佢簽?」其實我阿婆死左好幾年。

年青人叫我等一等佢,然後轉身請示另一位較年長既成員。
成個聯署都係一個騙局,不過做戲都要做全套,正如立法會班舉手機器換邊個上去都係一樣,不過都要經過選舉。

反正都係收政權錢,不用分得那麽細啦。

「先生,請問你有冇婆婆既個人資料?」

「有既,佢既文件不嬲都係我負責。」阿婆由死果刻去到搵骨灰龕位既文件全部都係我簽。
「雖然我地鼓勵由當事人親身上網聯署,以確保聯署既真確性,但係婆樓如果唔識簽,而佢自己又願意由家人去代簽係冇問題既。」年青人重覆剛才步驟。

輸入完成,頁面上既聯署數字上升一個。

好明顯系統係唔識篩選錯誤既資料,除非聯署既人輸入既資料係錯到離哂譜。

而且就算係輸入錯誤既資料,網站管理員可以照樣計數,根本冇人會知佢地有冇篩選,成盤數都係一個局。
再望望今日既遊行人數,莫講話90萬,就連9000都未必有,好難令人相信聯署既真確性。

莫非全部簽名既都係行動不便既老人家,所以出唔到黎遊行?

「你地讀緊大學?」

「我地既成員主要由大學生組成,應有各間學校既中學生,一同為香港出一份力。」
對於我黎講,大學生只有兩種,第一種係關心社會熱衷政治,另一種係政治冷感,留條後路比自己考公務員。

今日我終於見識到第三種人,原來係短短時間政權已經進入校園,以青年影響青年,除左年少無知,我相信更多既係利益關係。

「將來想做邊行?會唔會考慮從政?」

「一切都有可能,最緊要係服務到香港市民。」青年人理直氣壯,挺起胸膛,唔講仲以為係泛民拉票。
「想服務市民既,做清潔都得啦,使咩讀咁多書?」我以微笑掩蓋心中既憤怒,以免年青人對我生疑。

年青人尷尬一笑,旁邊既同伴企埋係到,唔知點幫口。

呢個時候,一把熟悉既聲音係我後面傳過黎,我回頭一望,陳永信施施然行過黎。

「阿樂!又見到你啦!」陳永信拍左下我膊頭。
「陳生!」幾位年青人同陳永信打招呼,佢亦一一稱呼佢地既名,睇黎呢班人係一伙。

「先生,呢位係我地學生和平聯盟既榮譽主席,如果你想了解組織既活動,最岩就係問佢。」

「冇錯啊!陳生出心出力,為年青人謀福址,好彩有佢幫忙,一眾學生對祖國有更深入了解。」

呢班年青人刷鞋真係不遺餘力,如果佢地用呢個態度去批評政府,去抗爭,我諗香港早就有得救。
冇他既,因為支持當權者既利益比反對者大,而風險又比反抗者細,本少利大既情況下,好多香港人都會選擇利益既一方。

「阿樂,唔好咁傻啦。依家邊間傳媒冇收中資錢,睇下多定少姐。」我交信果刻,老總用一切方法想留住我。

撇除老總收中資錢,其實佢對班細真係唔話得,至少做到有限度自由,係重要既時候先比上頭迫我地要歸隊。

「傳媒作為社會既第四權就係要保持中立,監察政府,唔係為左錢而埋沒良心!老總,你都係我師兄黎,你仲記唔記得Dr.Chan教我地做傳媒應有既道德。」
「所以佢咪成世屈係學校到教書!因為佢呢套根本就唔Work!講就大大聲,做就收哂皮!」老總一拳打落張枱到,我相信佢都充滿怨氣。

「我唔信冇左中資資金就做唔到新聞!」

「好多人都會睇新聞但冇咩人願意比錢睇新聞。傳媒呢一行根本搵唔到錢,如果冇紅色資金,我地一早執左!生存同生活之間,有時候就要作出取捨。」老總點燃香煙,每當佢有野諗唔通既時候,佢就會食煙。

為左做新聞,我可以生存而唔係生活。

但對我黎講,做一單好新聞就係應有既生活態度。

我已經將新聞視為我生活既一部份。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞