為左一千蚊,成班港豬幫建制做PTGF

122 回覆
90 Like 5 Dislike
「我會證明比你睇,就算冇左紅色資金都可以做到好新聞!」

「只要唔理政治,我地依家都做到好多好既新聞。只要有錢,旅遊版可以去歐洲,娛樂版可以去康城,文化版可以去瑞典,呢d就係做好新聞既先決條件!」老總指住身後面既獎項,展示自己做過既好新聞。

「香港大把好新聞值得我地去做。」

「你想做既我唔阻你,門口係後面。」老總托住頭,嘆一口大氣。
我相信今次呢單新聞一定可以引起市民大眾既關注。

我唔知泛民既示威者有冇收錢,但我肯定既係建制示威者一定大把人收錢。

「各位同學仔可以同我朋友介紹下組織搞過咩活動比學生,等社會大眾都可以了解下學生和平聯盟。」陳永信對住幾位同學仔打左個眼色。

「過去一年,我地組織五個考察團,分別去內蒙古,新疆,西藏,丹東同埋海南島,加深學生對祖國偏遠領土既了解。」
樓主加油,新聞難做,社會風氣根深蒂固,但至少係呢兩個星期,見到些少希望
thx
說穿了就係要將自古以黎係中國領土,不容分裂呢個概念灌輸比年青人,特別係充滿少數民族既新疆同西藏。

年青人去得多,自然會對一切民族運動感到抗拒,誤以為呢班人係反中亂國,其實政權先至係入侵者。

「除此之外,聯盟過去一年安排同學去故宮,798藝術區,中銀,央視等不同機構實習,擴闊學生眼界。」

要令學生接觸中國文化,第一步就係要令佢地踏足中國,提供實習就做到呢個目的。
「咁會唔會好貴,話哂要去咁遠。」

「費用全免,只需交2000按金。」

難怪咁多青年人願意番大陸,原來政權一早已經識得用銀彈政勢,慢慢令番大陸既人增加,從而灌輸政權既意識形態比佢學生。

「阿樂,有冇興趣做義工幫下班學生。」陳永信遞左張傳單比我,上面寫住青年導師招募計劃。

「我何得何能幫佢地?」我冷笑一聲。

要我帶隊上大陸歌頌內蒙古自古以黎係政權不可分割既領土?定係去西藏宣揚由政權冊立轉世既達賴?
push
完美反映社會實況
其實更多嘅係唔知點解自己支持/反對
有d更加係唔知支持或者反對完有咩用。
大家好,我係基督徒、和理非,我都好攰…
https://lih.kg/1242171
「外國勢力既我地唔講,但呢份本土報章真係離哂大譜。」陳永信拎左份生果報出黎,上面寫住港人百萬一條心,同反惡法夢成真。

「一條能夠堵塞漏洞,制裁逃犯既法律竟然被描繪成惡法......我真係好痛心......」陳永信既眼眶盈滿淚水,但一滴眼淚都流唔到出黎。

「支持政府修訂條例,支持警察持平執法。」一眾成員大叫口號,但一路經過既遊行人士依然無動於衷,就好似喪屍一樣行過。

我忍唔住流眼淚......

「唔好意思,我想行先。」我冇等到佢地既回應,就加快腳步一枝箭行開左。
我唔想比人見到喊......同時我講唔出大話,講唔出喊係因為感受到祖國對香港寶寶既關懷以及呵護備至。

一諗中港關係,腦海入面全部都係廣東省賣比香港既東江水,病豬同埋孔雀魚,根本講唔到祖國照顧香港既說話。

係經濟復甦既背後,香港都令大陸得益不小。

一場對等關係竟然被渲染成皇天所賜既恩慰。

我拎張紙巾抹左幾滴眼淚,估唔到老總都有過檔去生果既一日。佢寧願放棄高薪厚職,都要揭露真相。

呢個男人值得我由心去佩服佢,亦成為我既動力,要做一單更好既新聞,揭露一切社會不公同黑暗。
係我前面既係一班六七十歲既阿叔阿嬸,佢地拎住大會派發既宣傳單張同埋扇,一路行就一路撥扇。

「中國咩都好,就係對呢班反中亂港既叛徒太仁慈!」肥佬大叔指罵遠方泛民遊行隊伍。

「呢班人收哂美國佬錢,奉命黎香港搞事!成日提民主民主,美國行左民主咪又係笠笠亂!全靠中國買美債支持佢地!」排骨大叔和應。

「叫班黃屍取消中國籍,死番美國住啦,睇下美國收唔收留佢地?」光頭大叔大笑。
唯一希望快d完嘅好故
中國咁好,你地又唔番去大灣區住?做咩仲要留係香港望住班黃屍督眼督鼻?

二百萬人上街,當一半人收錢,每人收一千蚊,美國短短半日已經使左十億,有冇外國勢力會咁蠢?

阿叔口裡愛國,身體卻很誠實,依然留係香港享受港英政府遺留既優良制度。

「阿叔,差佬用催淚彈同橡膠子彈對付手無寸鐵既學生喎,我睇新聞佢地都唔似暴徒。」我拎住大會派發既圓扇,邊撥邊講。
為金錢而戰嘅人係唔會戰勝為理念而戰嘅人
知道為何而戰既人永遠都係所向無敵!
幾位阿叔仔細打量我,當佢地見到我手上拎住既紙扇,先至放下戒心。

「立法會成地磚頭同鐵枝,好明顯就係班學生暴動既證據啦!差佬射催淚彈都係保障自己!」

「班學生十成十比班美國佬煽動,書又唔好好讀,學人走去示威!比人拉左就前途盡毀。」

呢班學生唔出去遊行抗爭,表達訴求既話,香港就真係前途盡毀。

呢班廢老親手將香港既前途送上斷頭台。
「咁你地有冇親眼見到學生掉磚頭?」一連串既新聞片段都見唔到學生有暴力行為。

最暴力既只係搬鐵馬同起磚頭牆阻止警方推進。

「上網都見到成地鐵枝同磚頭啦,警方都話班友係暴動,仲有假既?警方唔可信,唔通班黃屍暴徒可信?」幾位阿叔一齊睇藍屍專頁圍爐取暖,但係就拎唔到半點實質證據。

人總係盲目服從權威,亦只會相信自己認知世界之內既事,並以此解釋一切事件。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞