[真的很重要!!!!!!]我有野想同大家講,和平我地會得到最後既勝利!

178 回覆
779 Like 49 Dislike
每個人都有使用暴力嘅權力 只係我地將依個權力放棄同授予政府警察去維持社會和平同運作 但換咗咩返嚟 係濫用我地嘅權力對付返我地自己
和理非非係唔係前兩年和唔夠仲要搞散水?
捉到一隻狗已經夠贏
利申 漁護處女職員
負皮 下一頁 垃圾和平 屌你老母
前線比人打到仆街
和你老母平
死傻鳩
如果我哋真係要癱瘓交通嘅話
都應該係要分時段地癱瘓交通

神咁早就癱瘓交通
只會切斷我哋自己嘅支援方法
一班死守喺嗰度嘅人只會四面楚歌
所以癱瘓交通都要等支援到晒之後先癱瘓
但議員唔會搭地鐵去立會啦?
發夢見到尋日咁,立法會出入位最緊要
如果我地唔主動挑釁警方,佢地無位入我地,我地會相對安全好多

笑到仆街,你琴日無出去?
good 推
岩岩夢見樓主 佢係夢入面講既野有啲道理

大家都需要回氣 又要買下補給器/裝備
所以其實冇咩可能日日衝

和平與衝 一定要兩邊都配合
沒有大台
按照自己既能力/可以承受既代價
去搵一個適合自己既定位

先堵路 再睇情況
但一定要人多
留意對家同作 同埋會議動向

利申:我玩緊世紀帝國 (新手)
pish
簡單一句:在印度獨立的過程中,甘地的非暴力抗爭是個笑話,如果說印度依此而建國的說法是不完整的,真正令英國放棄印度的原因是戰略需要和以鮑斯(Basu)為首信奉暴力復國的激進派。

二次大戰中以尼赫魯(Nehru)為首的印度領導人[甘地是時已不在權力中心]向英國提出只有讓印度獨立方會參戰的條件,是時德日為首的軸心國佔了上風,整個亞洲都差不多淪陷,印度是德日的勢力接合部,可是印度卻有和日本合作的情緒,美國和中國有感此危機會令盟軍作戰極為危險(是時中國沿海皆淪陷,只剩重慶和共區等地;而整個東南亞在珍珠港事件後都被日軍發動攻勢),德日的軍事壓力和美中的政治壓力逼使丘吉爾屈服,開始商討戰後印度獨立方案(但英國在條款使用手段使得任何一省都有權退出印度,印度和巴基斯坦問題到今天仍未解決,歷史上有名的攪屎棍大師,divide and rule)

甘地開始展開退出印度運動,一眾領導相繼入獄,其妻亦死於獄中。運動由初期的非暴力路線過渡到非武裝暴力階段,再演化成武裝暴力,在面對德日武裝壓逼下,印度武裝暴力對英美中皆為巨大威脅,1944年英國不得不和解並答應戰後獨立。這些說明甘地在印度獨立所起的作用不是很大,英國的民主和文明也沒起多大作用,更不要提良心之類的作用。起最大作用恰恰是德日極為強大的武力威脅,其次是美國基于戰時盟軍危機和戰後清除英國全球帝國利益的目的而施加的壓力,以及印度自身很暴力的非暴力運動

印度人明白他們的獨立來自於日本侵略,所以他們一直同情二戰日本,例如東京審判的印度法官帕爾(Pal)質疑東京審判的合法性,判處甲級戰犯無罪,結果以6:5比數而失敗,而帕爾的紀念碑仍存於今天的靖國神社中。。。。。。當年固然有印度兵在盟軍作戰(例如香港守衛戰),但亦有德日的盟軍: 印度國民軍的存在[印度議會正門三幅畫像分別是國民軍領導鮑斯(Basu), 是時實際領導尼赫魯(Nehru)和甘地;可以說是建國的勢力,分別代表暴力衝突,實權政治家和道德光環],印度的獨立活動似乎和法西斯是有緊密的勾結,這些不只是少數人偏離民意的行為,而是印度獨立運動以至印度公眾的共識。

甘地自身的非暴力是沒多大影響[利申:個人對此表示尊敬和佩服],但即使沒有他,印度在依著當時的大時代和武裝暴力的籌碼大概率還是會獨立,當然觀感和故事沒那麼好畢竟我們都愛看好人好事好結果,但和很多大事一樣,成功的因素都是無人知曉,但功績與世長存 [當然在這事件中對英國來說就是他媽的功績]

和平抗爭先係終點!
大大力推

無謂比位人入!
溝埋做瀨尿牛九啦

入嚟睇個故事

[搭鐵論][囚徒困境]遊車河兩難 <請入嚟睇個改校規嘅故事>
https://lih.kg/1212774
溝埋做瀨尿牛

入嚟睇個故事

[搭鐵論][囚徒困境]遊車河兩難 <請入嚟睇個改校規嘅故事>
pish
AOE 有軍隊都要有鄉民配合先得

最緊要去適合自己嘅位置上,做自己擅長嘅嘢

入嚟睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞