[廣東歌] 香港流行音樂討論 (14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
2 weeks no. 1
CCTVB 係小氣ban牙醫
第三十屆臺灣流行金曲獎【最佳專輯製作人獎 】王雙駿/L.O.V.E.
https://youtu.be/dKdRS0hQ-HA

唔係派台歌
但係今日聽真係聽到眼濕濕
因為Mag冇入過星夢
知唔知 hifitrack 買歌歌手分得多唔多?
想買黃淑蔓隻碟但咁大隻無咩位擺
同 hifitrack 又有 hd 檔
不過又驚只係分得一個幾毫俾歌手...
JC說散就散一億點擊
最近有無新人
林家謙、李靖筠
環球Fab 4又冇晒聲氣咁
Gin Lee ig...
我覺得攞黎講
GinLee李幸倪為譚詠論撐警Del留言
https://lih.kg/1270364

啱啱先睇到呢個post..
應該去晒所有歌藝人ig洗版,睇吓邊個del,邊個唔del
Kay ig都有少量comments鬧
明日去或是留 留下重傷 傷疤來見證
我這固執本性 不必規勸來清醒
能與你瘋癲 有時覺得傷心可以更多
命危從不退避 從來不顧忌
相信時日過去 便有轉機
但求能死心塌地
任我飄泊 為你生 為你死 仍是種福氣
別人統統不懂 別來諸多歪理
繼《武則天》的主題曲〈女皇〉之後,容祖兒(Joey)再次為TVB劇集唱片尾主題曲,而有幸得到天后唱歌加持的,就是2019年其中的一部重頭劇《包青天再起風雲》。

Joey已率先為劇集錄好這首片尾主題曲〈明月〉,更大讚歌曲旋律及歌詞優美動人,相信到時不難成為另一首膾炙人口的電視劇歌曲。

Joey笑言小時候也有看過《包青天》,對人物性格有一定印象外,就連劇中歌曲也非常熟悉。

「當年《包青天》劇集好幾首歌曲都很受歡迎及成為經典,就例如〈新鴛鴦蝴蝶夢〉,所以一收到Herman(星夢娛樂集團有限公司行政總裁何哲圖)的邀請,可以唱2019版的《包青天再起風雲》片尾主題曲〈明月〉時,我當然即刻應承。」

〈明月〉由張家誠作曲、張美賢填詞,Johnny Yim編曲,Herman及韋景雲共同監製,這個組合曾經炮製過不少大熱歌曲〈越難越愛〉及〈忘記我自己〉等。錄音當日,除了有歌曲監製Herman及韋景雲在場外,英皇娛樂唱片部製作部總監陳永明亦有到來支持。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞