[廣東歌] 香港流行音樂討論 (14)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
屌 歸家的路徑 好係係supper
一係你search ‘路徑 歌詞’ 睇下有冇
Raidas - 人海寫真
搵過無
唔係呢首
我特登幫你聽返
真係唔係呢首喎 , 你呢首男唱 同埋個melody 完全唔同嘅 我記得係5點鐘果節播楊千嬅首MR 前 5首歌內
聽Archive係女聲同埋柔和歌
Aug 23, 2019 (Fri)

0200-0230主題 : 國粵語合唱歌
一切從音樂開始2019主題曲符家浚, 歐國成
黃生你想點Opening
爸爸戴假髮的故事內容
黃生你想點Closing
從頭出髮音樂再生Segment
一切從音樂開始Jingle Zpecial
人人張學友
大激想楊千嬅, 梁漢文, 陳奕迅
打開天空陳曉東, 陳慧琳, 陳建穎, 邱穎欣

0230-0300主題 : 國粵語合唱歌
CityBoy Zpecial
輪流轉石詠莉
談情說愛葉蒨文, 鄭秀文
滄海遺珠劉浩龍, 謝安琪
無言的結局李茂山,林淑容
愛的突破林志美, 蔡楓華

0300-0330主題 : 國粵語合唱歌
一切從音樂開始Jingle 40” Cassette卡式帶樂團
相愛很難梅艷芳, 張學友
漩渦 (Pno Mix) 黃耀明, 彭羚
還有王傑, 林憶蓮
誰明浪子心王傑, 趙學而

0330-0400主題 : 國粵語合唱歌
七折陳柏宇
永遠有選擇徐繼宗
流言周慧敏, 林隆旋
手望王菀之, 張敬軒
選擇林子祥, 葉蒨文

0400-0430主題 : 國粵語合唱歌
一樣的天空林淑容, 樓湘靈
這些日子以來張清芳, 范怡文
在我生命中的每一天成龍, 蘇慧倫

0430-0500主題 : 國粵語合唱歌
努力奮鬥加油林海峰
All Back 布志綸
生命之花張繼聰, 王菀之
來夜方長蘇永康, 陳潔儀
美中不足許志安, 葉德嫻
一起真的不易蘇永康, 湯寶如

0500-0530主題 : 國粵語合唱歌
一切都為愛張立基, 葉玉卿
情深愛更深草蜢, 關淑怡
其實我介意林漢洋, 小雪
陪著你走盧冠廷, 劉天蘭
兩個女人葉德嫻, 劉天蘭
為什麼想念你 (電影 自梳 主題曲) 楊采妮, 劉嘉玲

0530-0600主題 : 國粵語合唱歌
應不應該鄒文正
大夢想家阮兆祥
只怕不再遇上張國榮, 陳潔靈
一對寂寞的心陳慧嫻, 張學友
天涯孤客鄭少秋, 珍珍, 珮珮
search下黃研 應該係《笑容迷路了》
想搵首廣東歌有無人知叫咩名? 岩岩25號凌晨0430-0500 903 一切從音樂開始度播嘅,歌風好柔和, 最深刻嘅一句歌詞係 “歸家的路徑”, 係女歌手唱嘅。
上903個網,個tag 得路徑2隻字, google 又搵唔到, 我又無903 account 重溫
search下黃 應該係《笑容迷路了》
衛蘭1819演唱會係咪唔出碟?條頸就嚟長過薛凱琪
呢個係23號合唱歌黎, 睇佢網係應該 24號 呢個先岩
04:30-05:00 #卡帶
Tag POOR U 卡帶 dont cry dont cry 太夕 路徑<<<<得呢個線索 江慧楓
聽咗, 唔係呢首 。 唔該晒巴打
一早講咗把聲唔掂唔會出
啱啱喺王樂儀ig摷到《Come What May》嘅廣東版歌詞,叫《黑面目》,如果可以聽到阿妹錄埋呢首同《果凍時代》就好

曲:盧凱彤
詞:王樂儀

誰可往回走 迎面太多冷風吹起缺口
怎麼接受

誰都向前走 然後太少看得見盡頭
我的四周

望到自由
但我那雙眼睛沒庇佑
望到身邊你竟消失了
黑暗是沒有因由
藏在我耳背那種獸
其實到過你身後

存在
若是讓赤色 撲面
面目為我滲出血的哀愁
皮肉裡有最壯觀的借口

若是讓褐色 滿面
日月讓我看穿雪的奢求
容讓我以髮膚 在證實某種恆久

如果往回走 期待你可轉身空出兩手
一起退後

如果向前走 明白我可碰到你眉頭
你的困憂

沒有拯救
讓我那雙眼睛做庇佑
若有一些美好丟失了
黑暗在為你收留
藏在我耳背暖的獸
其實到過你身後

我想
暴烈地與光 碰面
暴烈地要揭開滿身哀愁
然後與你跳進七色缺口

用力讓暗黑 滿面
用力讓你看穿我的奢求
陪著世界破損 色彩滲出 黑洞口
好彩有幸聽到at17 ,好想買隻碟聽返

林家謙又就出新歌
周柏豪:生為中國人,熱愛祖國
https://lih.kg/1507705
8.28 仲有Mag 出新歌
Shiga又話拍MV
有冇人知903 brand yourself 個show 點攞飛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞