賣咗十X年眼鏡,你問我答(12)

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
眼鏡既保養咁多年黎都係要經眼鏡舖轉交原廠....
點解原廠唔可以開個維修點或者比用家自行郵寄
1100度左右近視配1.74鏡大約幾錢到
我公司都有medic
請留tg
Masunaga.....

Not my cup of tea

Eyevan 7285 可以一戰
Capsule collection就算吧啦...
因為鏡片係好似處方藥咁
係要經practitioner

你副鏡仲未搞掂?
聯絡咗essilor Hong Kong 未呀?
千零蚊
幾百有啦要求唔高
依視路果邊叫我交比眼鏡舖再轉交原廠跟進
但眼鏡舖話代理上次覆左佢,唔會再幫我搞
而家都唔知點
我唔中意以前打工眼鏡鋪就係咁 呢行通病
咁係咪冇得搞
亮視點 眼鏡88雖然賣得貴
但保養方面會唔會比較好
呢幾年配親眼鏡 睇細宇都唔清
但知佢係咩字 但有少少化
用手郁一郁個眼鏡 就清左一下 但之後又OUT返Foc
今日帶左新眼鏡 都係咁
正唔正常?
(配過幾間)
一千度近視,七十五度散光。
點解我帶眼鏡成日暈????
配過好多間都係會暈。
但帶con 就好好多。

平時配眼鏡做超薄要二千幾蚊,
普通框,不是名牌。
想問有無邊間質素好又性價比高???
巴打妳好,本身無近視,但想配一副眼鏡有時睇電腦或者扮斯文帶下,試過RB4175,覺得唔錯,如果加藍光無度數幾多錢?同埋邊度搵你買?拜謝!
咁你梗係向essilor投訴間舖啦
其實有少少規模嘅都會有after sales service

有d工場唔認數嘅咪自己硬食囉
唔正常
你有無講清楚你情況比視光師聽?
因為眼鏡唔夠貼眼
要較吓佢
驗眼果陣睇字 細個行睇唔清楚 大約知咩字
同佢講 之後放多塊鏡片都係差唔多
希望咁做有用
HI 爸打,

知唔知香港邊間眼鏡鋪會多少少日版OP, 同埋你講既Evan7285 可以選擇?

謝謝
Hi 巴打

我副眼鏡框係戴咗 7 年嘅 ic Berlin 半框,鏡片係 3 年前喺 88 配嘅 Hoya 雙非球面鏡 (已經唔記得屈光度),配完一戴就覺得唔妥,先係車工唔得,條坑近耳仔位置食唔正個框所以會格格聲,最大問題係睇遠嘢唔清楚兼有條輕微花痕,拎返去 88 問佢哋話睇遠嘢唔清可能係我唔慣 + 疲勞所致 (我返通宵);花痕方面因為我拎鏡時冇 check 清楚所以佢哋唔認數

反正就係咁樣屈就戴咗 3 年,而家對鏡片花哂兼有輕微甩 coating,左邊鏡片亦唔知係咪車工唔好,啪下啪下啪爆咗一忽 (而且愈嚟愈大忽,基本上冇咗一隻角);而我本人由 7 年前買呢副框到而家肥咗成 20kg,塊面都大咗勁多,加上有時太攰未除鏡就瞓所以成副框基本上變哂型

所以諗住重新配過副框同鏡,想要返都係 ic Berlin 呢類超輕不鏽鋼無螺絲設計但又想要全框修飾下塊肥面;鏡想要輕薄而且靚 coating 嘅,巴打有冇心水推介?

個個人都話我唔戴眼鏡個樣好睇好多,但我真係唔敢做 lasik/ smile,所以想趁今次嚟個新開始
我平時抹眼鏡 洗眼鏡
右邊鏡片都會有格格聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞