賣咗十X年眼鏡,你問我答(12)

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
過來直上my day
反正都唔貴 舊八都比多佢
請問巴打覺得日本手工制眼鏡例如增永咁貴係值唔值?

同埋近期睇野朝早睇野會好清 但係睇手機15分鐘就會全日都好朦係咪正常?

我自己會欣賞嗰份講究執著,同埋成品都唔錯

你隻眼都好累吓喎
好少會矇一日咁大鑊
Over左?

同埋masunaga 天皇都用 二千幾仲想點
球面未必會考慮

反而想問,如果依視路有無隻鏡係啱我?

另外,好似無乜人討論瑞士寶,係咪麻麻地?
瑞記
依視路本身就係全視線母公司
去owndays配咗副眼鏡加抗藍光
室內睇嘢冇乜問題但出戶外就覺得好大色差
好似加咗個黃綠色filter咁
問戴開抗藍光鏡嘅friend佢地話冇色差
Friend嗰d抗藍光眼鏡會反d藍光但我嗰副冇
打去owndays問職員話係新一代鏡片
戶外睇係會偏黃
其實抗藍光究竟有冇用 好唔好換翻普通鏡片
色差真係有d大
Owndays
點解停售Trueye
又冇散光版
遲早淘汰
點睇egg呢間眼鏡舖?
點解既,我副眼鏡起egg配
點解我用七傷拳 送免費手工架
就係想比你試下用相同budget
感受下垃圾同正野分別
我想感受下,點搵你買鏡?

求其search
因為完全唔識眼鏡 唔好意思睇完個眼鏡佬問答真係一頭冒水
有啲野想請教一下各位巴打
是咁的 最近睇野硬係覺得有啲唔舒服 朋友剛好要配新眼鏡 叫我跟埋去驗驗 咁順手迎黎左廿幾年人嘅第一次驗眼 結果超意外 無乜近視 但散光一隻300+ 一隻200+
我聽完當堂呆左 視光師建議我盡快配返副眼鏡
疑問:
1.筆直2000左右 目前睇緊ZOFF / RAYBAN 有冇咩牌子好推薦?
2.請問去專門店配好定去普通眼鏡鋪配比較好? 定有冇邊間比較推薦?
3.鏡片好複雜 我想有抗藍光+鏡片唔好太反光 就咁同眼鏡鋪講就OK?
唔該哂!!
2000元配埋日本手造架都得啦
洗咩去zoff
Rayban都夠突
留意藍光有新版白d
同埋買鏡要有買有牌子
唔好咩瑞xx gxx就好了
其實我都係四圍問朋友咩牌子然後自己上官網睇
日本手工google話好貴無留意 咁講應該會買rayban算
巴打意思係咪我去專門店揀完可以再同佢講埋要咩牌子鏡片? 如果係有冇啲咩鏡片牌子比較有品質保證? 藍光新啲白啲應該點分辦新舊?
估唔到咁快有人回 thanks!
😜上嚟親身感受下
同價位你連rayban都唔會想掂
我怕羞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞