賣咗十X年眼鏡,你問我答(12)

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
Day con一對戴兩日(每日8-10個鐘)
有冇問題
利申呢個習慣已經4-5年 未試過發炎之類
因為太多po開到成12追唔到你個tg去左邊😭
Tg me
讀緊研究院,會長時間睇電腦同書,想配好啲嘅鏡片
眼鏡一般時下中金款之類
鼻樑唔高,同面油較多,眼鏡會容易滑落,想搵間有heart細心調配嘅鋪頭
預框連鏡三千左右
請問有冇咩推介?
本身用1.67 HOYO
想換新鏡片,想問下
香港zoff/ jins/ owndays配鏡片佢D鏡片得唔得ga?
定係佢D都係自家牌子鏡??(因為佢無講用咩鏡)
用開Hoya
我諗你唔會想用番渣鏡
呢個budget好海量啦
祝你好運 情況等同recycle dom dom

(利申 視光師反對閣下做法)
用過就係唔想用渣鏡
我見人地話日本jins用hoyo,
諗香港唔知會唔會同樣有機會同日本一樣咋?
如果hoya起jins都用vg coat 咁佢摺得唔洗做生意啦
Hoya 有副廠的 叫stellify 相信用呢隻
買得hoya就係貪防花
冇左防花用來做乜

Vp coat 是上兩代coating
所以叫做好過雜乜
但唔好諗住同零售版一樣咁著數
嘩咁你都有相,仲要日文黎,真利害
想問依家香港最新Hoyo 1.67大約幾錢左右?
原價1980 vg(hvll)coat
現在香港邊度買眼鏡邊度最便宜同最有保證呢?
豬巴間shop點訂價我唔太知 不過唔係謀人寺

任何定價都係要睇成本

香港不外乎

租金
人工
貨源

租金 難搞 所以有人搞樓上鋪
但樓上鋪絕少一二百尺 反而最少五六百尺 所以就算尺租平一乘番面積計埋請多個人 其實同細地鋪同商場鋪無咩分別

人工
最貴視光師 真心
好在我屈機地可以計少呢part

貨源
視乎人脈及責貨成本
咁小弟都充滿不同既脈絡

所以 唔敢話最平 但過來問一問你會有驚喜
泰國算係咁啦
Stellify廣州貨都好多人當Hoya 正廠咁賣
其實最緊要都係個度數
因為好多時賣得平嘅地方會要你upgrade鏡片
仲好多時個客都唔知自己買咗d乜....
不過廣州Hoya都係Hoya 點講都係正貨

宜家好難要求人哋指定生產地

其實made in Japan 分分鐘都係大陸人係日本生產。
就係太多無良sales 所以JINS/Zoff先有生存價值
想問下近視100散光200配咩眼鏡好 budget預500左右淨係for上堂帶既話 見到呢排egg做緊8折啲款又幾靚咁
係咖
至少咩都寫清楚晒
唔怕比人劈死
Hi 爸打,

自己面型較細,同埋尖, 想問有無邊幾隻牌子既眼鏡會比較適合, 同時質感睇落都靚?

謝謝
你想要幼框定點?
質感靚, 適合細面人
我會揀日版OP同BJ Classic
我會直上eyevan及masunaga
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞