[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (37) 龍仔炒呀炒

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
其實係
硬係唔出一定有原因
騰龍17-28mm f/2.8 (420g)
黑科技痴線線
999USD > 7780HKD maybe?
細舖咁平係預先食左贈品

dcf 有人放全新a7iii 平過細舖 似係拆贈品機
上去望下
岩岩在旺角買喼第一次經過四bo
差d買左1.4x
不過無機鏡在身最尾無買
新仔想請教下,就零開咩都無
想準備入部A7 iii ,鏡想入gm 24.4, 1635, 2470 其中一枝,剛開始會入邊枝比較好?
日常會用黎snapshots 同 想拎去旅行用
救指教
[手殘]
1635因為見你話旅行會用
通常1635都應付到大部份情況

第二枝先24.4好似好d

之後可能唔會諗2470
入枝~50定焦同70200
睇你常用咩焦段,同用唔用得慣定焦,同負重問題
如果最generic黎講梗係24-70
我主要輕便同方便攜帶為主, 以前Nikon 常用35定焦做snap多,出左相機坑太耐, 好脫鈎
收支2手fe35 2.8 za或者三羊35 2.8 af?
再唔係就fe28/2都係平細輕巧

24.4係堅輕巧同正不過就貴
如果你想玩返呢個焦段嘅,可以比較下batis2/25,gm 24 1.4, 35 1.4, sigma 35 1.4
上price睇一睇價
24.4個價=fe28/2+55.8za+fe85.8
3枝最高性價比既定焦

反而驚你轉用sony唔歡喜用唔慣
一起手入平定焦玩住先?
咁諗就錯
買24gm+85.8夠哂玩
又想有24gm質素又想輕又想8k左右好難
你咁講1635gm=s14/laowa15+1635z+85.8
所以我自己24.4+b85
次次提議得太爆機選項會比人話
提翻d平既選擇多d角度
就係睇完24.4 同1635影出黎既相毒到
所以先想鏡頭想一步到位, 廢事到時平鏡又心思思想換

同想知35.4 同 85.8 唔知質素如何?
岩性價比之選係你講果3次定
但24.4gm公認最正
或者2手既B25, 6K左右,性價比好高
枝b85同85.8畫質同色彩上有幾大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞