[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (37) 龍仔炒呀炒

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
用緊r3, 有支55.8想買多支wide小小既定焦, 本身諗住35art, 但借人用個支好似對得好慢, 諗緊40art但未上過手又好似重過頭
到底買邊支好
有無筆直先
40art / b40 / 35art
大家會點選擇?
我主要影人像
UNDER一萬
同埋因為諗住放左支1635z換支大光圈既wide鏡, 諗緊好唔好直接買24gm算
24gm抵屌d 因為你用緊R3
我出左35.4za用緊A7iii
40果枝好重不了
b40我本身有諗
但35-40影人用1.4先夠
35art係呢枝黎講最好 對焦就唔知
如果買左支24gm既話, 可能支55.8都係會換第2支wide小小既
B25+B40
b=batis???
想試下用1.4光圈
巴打係咪收我放
Sigma14?
35.4za呢?我以前有55.8 但焦段唔岩玩
影咗啲sample畀大家睇

f2.8

f2

f2.8

f2

f2.8

f2

用a7iii影,機同鏡都係最update
全部都係對焦距離多過0.7m,冇自動stop down,f2真係f2
我唔知ok sharp嘅定義係乜
但f2影出嚟比起f2.8真係好奇怪
第一張圖
F2.8 SHARP過2好多
如果影人景
F1.4出黎會較果比F2更加Soft同blur少少同有立體感
呢樣好重要, 完全2個感覺
好似35咁,因為佢WIDE, 唔會好似85.4咁BLUR 背景蒙哂
去旅行長開1.4 影人景都知你去左邊+突出個人
係,就係f2影啲嘢好似photoshop feather咗
白色物體直頭有leica聖光噉
exactly
所以諗緊邊支好
係玩就玩0.95一步登頂
完全兩個感覺黎
中一光學?
新手問
A6000 kit 鏡 失手跌咗跌
支鏡收唔返入去,無法辨識鏡頭

保養仲有,有無得唔洗錢救
唔該大家
第三代堅正
又唔洗咁既
0.95手動黎?就算自動都好難對焦
有眼控點解唔用呢?唔係極大光圈就係正
sony唔出因為無乜咁既需要
你不如話nikon果枝50 0.95
一試過85.2
50.095
你地會返唔到轉頭。。
nikon 垃圾。。。。咁撚大枝。。。
你上網睇睇。唔算難對到
mf 都女訓練的。。我用1.2都好快對準
成功感好大

手動就好似揸車玩手波咁,男人的浪漫
反正我少聽過人話leica 0.95 好難對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞