是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍(2)

163 回覆
62 Like 2 Dislike
會(多糖
支持
終於都有故睇!!!!
梗係睇
會睇 支持!
會睇! 不過無論樓主點決定個故嘅去向都會支持
  返到屋企之後,我開始我嘅假期。
  要做嘅功課其實放學之前已經做左一大半,剩底果D再用多小小時間就秒殺左,除左D抄寫習作真係寫死人之外。
  所以我有好好好好好多空閒時間。
  阿媽日日叫我溫書,但書上面D野我一早已經識曬。
  間唔中會借老豆個AC玩下MTGA,不過阿媽成日話打機壞眼唔比我玩多過一個鐘。
  理論上我可以囉部電話出黎玩,不過手機Game真係無咩值得玩,連皇室戰爭我都係一鋪起兩鋪止。

我係桌遊Group度想約人出黎玩桌遊,不過堆大人都係夜晚先得閒,屋企人唔放心比我自已一個夜晚出街。
  不過有幾日禮拜六日下午約到嘅局我都有出去玩,就好似今日就約埋小月上去玩桌遊鋪玩Game。
  今日嘅局有廿幾個人,大約會分兩至三枱,一枱十幾個玩人狼,兩枱四至五個玩小遊戲。
  因為我同小月都係細路,所以主持人編左我地去同幾個姐姐(其實可以叫姨姨)去玩D超級簡單嘅遊戲。
  我地第一隻玩嘅遊戲係閃靈快手。
  枱面上面有幾種唔同顏色嘅公仔,例如有白色嘅鬼,黑色嘅帽等等,仲有疊卡。
  之後會開一張牌,然後要鬥手捉住牌上面畫左嘅野,或者係「完全唔關事嘅野」(例如張牌無任何一件黑色同埋帽,你就要鬥快搶黑帽)。
  對於我黎講,完全係一個唔洗用腦,單純考反應嘅簡單遊戲;不過規則簡單嘅小遊戲對初接觸桌遊嘅小月的確係個好開始。

同枱嘅姐姐其實都係新玩家,所以一時三刻唔知道要搶邊隻公仔,望左張卡好耐都唔知D咩嘅顏色同物件係無左。
  所以我搶左公仔之後,都慢慢解釋番到底張卡無左D咩,或者應該要搶D咩。
  之後小月同班姐姐就慢慢跟得上我嘅節奏,小月甚至搶得仲快過我。
  有時搶搶下大家撞左手,然後就爆笑。

笑完之後,我地就轉玩一隻分Pizza嘅遊戲,New York Slice。
  原本我想提議玩D要用多D腦嘅Game,例如隔離枱開嘅Splendor,不過對住班新手我恐怕講規則都要十幾分鐘。
  雖然字面上真係分Pizza,但做分餅果個係最後囉餅,所以要計好數點樣收集Pizza塊先囉到高分係一門幾深嘅學問。
  例如我下家係小月,我分餅果陣佢係第一個囉,我見佢收集緊11號同8號Pizza,我就將Lee兩塊特登分開,等佢無得兩塊一齊要。
  不過Lee類輕策略遊戲嘅好處係,就算亂玩都唔會輸太多;就算唔識玩望住手上嘅Pizza都可以享受到遊戲。
  雖然我玩得尚算開心,不過小月開始有D唔開心。
  「你搶曬我D PIZZA,搞到我包尾!」小月好似有D想喊。
  的確我玩遊戲嘅風格係鐘意干擾其他人,搞人優先跑分次要,最鐘意攬炒,所以坐我下家嘅人真係首當其沖。
  「喊就無得玩嫁啦,最多我下鋪比你搶番DPizza啦。」我錫左佢一啖,佢就無再喊啦。
  跟住我同佢調位,坐佢下家。

第二鋪我望住其他人囉嘅Pizza,然後囉其他號碼;要同我搶Pizza你就囉唔到自已想要嘅。
  小月切餅果陣Hand曬機,然後比我囉左份最大嘅。
  我真係識玩嫁…就算有心搞都唔會搞得到我。
  所以今鋪反而比我囉第一,而小月繼續包尾。
  小月似乎掌握唔到D要計數同預測其他人行動嘅策略Game,但我又唔想特登放水,所以就轉Game玩籤籤入扣。

Lee個係將顏色籤放係塔上面嘅技巧遊戲,只要新放果支掂唔到其他顏色,支新籤點放都可以。
  所以我平時會將D籤放係D就跌嘅位去陷害其他人。
  不過我今次應該放水比小月,如果唔係佢真係會喊住咁返屋企。
  我都係放D危險籤,放完之後下一手就整跌幾支籤扮失手。
  當然,其實咁樣玩好無癮,不過今次只要小月玩得開心就可以。
  佢睇到我笨重嘅表現終於重拾笑容,但其實我讓左唔知幾多手。
  我見到隔離枱開始玩D重策略遊戲,例如係我一直都好想開嘅「電力公司」。
  不過帶住小月就真係玩唔到,因為教規則都要半個鐘。

玩完鋪籤籤入扣之後,我地加入隔離人狼枱玩一鋪人狼體驗一下著重發言嘅身份遊戲。
  雖然我本身唔擅長睇人發言,亦唔多鐘意玩吹水Game,不過比小月認識多個遊戲類型都係好事。
  我抽中左做狼人,夜晚見到堆狼人打手勢溝通,我就打左個預言家嘅手勢話我要出預言家。
  點知,小月出黎同我對跳預言家。
  今次仆街啦。
我諗,我會縮減出文嘅節奏
由每日一篇變做每個禮拜一至兩篇

暫定禮拜二或者三出文,因為一四五都可能有抗爭活動
甚至十點鐘大嗌都需要我去帶隊
知道 辛苦哂
G chee 樓主
樓主加油
由於突發和理行荃灣,所以今晚出唔到文
可能聽日會有

但lee 排日日都打仗
唔緊要 樓主加油 小心
樓主加油,專登開ac,撐你
  我地玩緊嘅係十二人屠邊埸,有警長。
  所謂屠邊就係四人(村民),四神(有技能的人類)和四狼,狼殺光人或者神就贏。
  當選警長的玩家可以最後發言和建議投死某個人(歸票),而且有多半票。

MC知道我們是新手,提醒了一句:「通常預言家都會上警打警徽流」
  結果我,小月同另一個人就參加警長選舉。
  無錯,遊戲話術由一開始選警長的時候就開始了。
  我一號首先發言,說「我是預言家,睇到二號(小月)係人。」
  後面叫小月同那個參選嘅十一號退選。
  跟住小月竟然同我對跳預言…
  「我係預言家…我睇到五號係狼。」
  好明顯佢先係真預言家…我開始有D後悔跳身份…
  因為預言家對跳只能將對面打死,完全係有你無我嘅狀態。
  十一號表示佢有神職但唔講住,退選。

警長選舉大家都傾向信搵到狼嘅預言家,小月順利當選。
  然後進入第一晚,有咩方法可以抺黑上左警仲搵到狼嘅預言家呢?就係話佢睇錯野。
  所以第一晚我即刻指住五號要咬佢。
  但因為今埸有女巫嘅原故,所以佢比人救番。
  「警長選擇警左警右發言。」MC提醒小月要決定發言順序。
  佢指向左面,由十二號開始發言。
  大家都圍繞五號點解比小月點左做狼,但又比人咬。
  有幾個老手提出有可能係狼隊「自刀」(夜晚咬自已),不過我地有人帶風向話係小月亂咁屈人係狼。
  五號狼隊友沒甚麼可以講嘅,只能話自已係村民然後等著被投死。
  我觀察到十一號可能真係神職,為左收買佢所以同人講「佢係好人」,順便針對幾個無咩點講野嘅人話佢地唔出聲係咪驚講錯野。
  最後小月發言「我睇左十一號好人…五號真係狼黎嫁!你地做咩無啦啦屈我!」最後佢歸票五號。
  「我係村民,無咩資訊可以講到,不過兩個預言家都出十一號好人嘅話,咁佢就肯定係好人啦。」
  見小月嬲嬲地連我嘅狼隊友嘅遺言都要顧下佢。
  無錯,所以今晚一定要咬佢。
  第二晚出黎嘅結果係,十一號同我一齊死。
  以我狼嘅角度黎睇,十一號係女巫,用佢淨底果支毒藥殺左我。
  跟住果日二號狼隊友跳了個白痴,同小月講佢今晚應該會比狼咬,叫小月死左之後警徽比佢,然後叫獵人唔好出黎。
  六號同佢對跳,同小月講叫佢講明最後一晚都去驗邊個,驗到人就比警徽佢,驗到狼就比警徽六號。
  有個識玩嘅神職帶隊,小月終於知道點玩警徽流,話今晚驗八號,因為佢跟風話過小月係假預言。
  第三晚小月比狼咬,然後警徽比左六號,四隻狼都比人類搵曬出黎,我地直接GG。

「新手埸無計啦,邊有白痴係咁跳嫁。」六號首先黎賽後檢討
  「後期神職唔係要囉警徽帶隊咩?」
  係六號同二號交流緊果陣,一開頭比小月驗出黎嘅五號都同我地賽後檢討。
  「其實倩雯你好有諗法,不過你一開頭果下自刀真係好假,所以女巫企啱邊毒死你。
  另外一開頭小月你比人質疑果陣可以冷靜小小,因為狼人係話術Game黎嘅,總會有人作故仔誣衊你,你唔洗擺係心入面。」
  無論如何,今日嘅遊戲好完美結束,我同小月一齊返去。
回想返個故事
“被侵犯+已往生既女仔來報夢”真係只會諗到一個人....
  我同小月食完飯之後上左佢屋企,教佢做份假期功課。
  小月唔似我,佢D數真係要慢慢計,D常識問題真係要慢慢諗點答。
  雖然佢係女班長,學業成積比較好嘅人,但畢竟亦只係個小學生。
  老師會教人背書,用課本上面嘅標準答案填落去份習作上面,但係我就叫佢多D用電話Google搵個答案出黎,然後透過搵答案同篩選資料嘅過程將要學嘅野記底。

當然,假期作業對於一個小學生黎講的確係一份唔細嘅功課,無可能用半晚嘅時間搞掂,而我又唔想直接比答案佢抄。
  而家九點幾,阿媽開始打過黎叫我早D返屋企。
  「上到黎,真係淨係同我做功課咁簡單?」我收左線之後,小月揼底鉛筆哄埋黎。
  我感受到佢呼出黎嘅香氣,同埋就黎跳出黎嘅心跳。
  呃…我地係拍緊拖…雖然我都唔知道可以同佢做咩,一切都太早啦。
  佢主動咁攻略我嘅嘴唇,我亦迎合佢嘅索求。
  我地兩個人嘅心跳合二為一,係梳化上面呼吸對方嘅香氣。
  當我諗住括出去嘅時候,聽到門口竟然有鎖匙開門聲!
  我即刻九秒九坐起身,仲拉埋小月起身。

開門嘅係小月嘅阿媽,我諗係佢眼中我同佢只係一齊做緊功課,留夜左咁解。
  「你好伯母,我同小月啱啱做完功課。」我第一時間同伯母打招呼。
  「阿媽,點解你會返黎嘅?你唔係返緊工咩?」
  「我辭左夜晚果份工囉,因為啱啱朝頭早間茶餐廳加我人工。」
  「恭喜曬,咁你地就有更多時間冒處啦。」
  我隨便講左D客套說話。
  「不過份工時長左,要九點幾先返到黎。」
  「起碼好過成日都見唔到佢啊。」
  「係啊,多謝你咁照顧我個女。」
  成埸淨係得我同伯母寒暄,小月接近無出過聲。
  畢竟佢應該開始反叛期,唔想對阿媽咁多。

係我返屋企果段路,我撞到恩姐姐,佢個樣好似好驚。
  恩姐姐係我阿哥(或者係家姐)嘅老婆,之前接到佢同個女人有外遇,所以可以同佢講D深入少少嘅野,然後要脅佢唔好亂同人講。
  「阿哥呢?點解會係你自已一個出黎?」
  「唔好問咁多,總之上我果度唔好返屋企!」佢緊張咁警告我。
  我知道佢應該感覺到世界嘅扭曲,所以直覺話比我知要信佢。
  「咁我打個電話返屋企先。」
  「唔—好—打—返—去!
  你阿爸阿媽同阿家姐都係假嫁!」
  佢歇斯底里咁喊成個癲婆咁,然後講野開始語無淪次。
  「得,我跟你走,咁我地去邊?」

我直接閂左電話,同恩姐姐搭車去到荃灣,果個佢搞外遇嘅唐樓。
  一打開大門,坐係梳化上面嘅,竟然係我果個肥佬阿哥!
  見到佢嘅樣,我記得佢普經壓住我係張床上面,下面痛左一晚。
  雖然Lee樣事未曾發生過,但係我好記得有Lee件事發生左。
  所以誘騙我上床嘅人唔係Eric而係我阿哥?無理由,成條時間線係以我為中心去剪接嘅。

見好咁抗拒嘅樣,恩姐姐扯住我住手:
  「我地都係時空扭曲嘅受害人,只要你還原正史,咁大家都會回復原狀。」

下一刻,我就係一張鐵架床上面醒左。
  當我轉身想出去嘅時候,我摸到肌膚順滑嘅質感,一陣仙氣撲鼻而黎。
  「早晨啊,倩雯。」係被窩入面嘅小月鑽個頭出黎同我打招呼。
  所以…琴晚我唔係返左屋企嫁咩?做咩又出現返係小月果度?
樓主加油
  雖然張開眼睛,但我個人依然好攰。
  「不如,我地起身之前再黎一次?」
  小月攬住我隻手,由手臂嘅順滑質感我知道我地彼此都係無著衫。
  「做咩咁冷淡姐,琴晚唔係好開心嫁咩?」
  佢用我隻手磨擦身體,我甚至感覺到手掌有陣濕漉漉嘅質感。
  我唔理解點解小月突然變得咁淫,更唔知道「琴晚」發生左咩野事!

佢攬住我發情係我耳邊喘氣,搞到我都好想要。
  但我個人實在太攰,只能夠瞇埋眼任由佢擺佈。
  「係囉咁咪好囉,做咩要逃避?」
  我聽到倩雯把聲,但佢唔係比果個神祇打落無限輪迴嫁咩?
  所以而家實際上係一個夢境?
  咁如果真係夢境嘅話,咁就唔洗擔心任何野啦。

小月騎係我身上繼續磨擦,好似狗乸咁樣發情。
  我亦順住佢嘅動作搖動,一齊,一齊舒服!
  雖然Lee件事好似有D太早,但事到如今都唔好理咁多。
  係舒服到頂點嘅時候,突然感到一陣暈眩,黎到左好耐無見過嘅白色房間。
  房間正中央依然有一柬巨樹,不過上面的鳥籠已經被打爛。
  「我係黎同你講我奪左權。」
  巨樹上面有個少女坐左係度,佢發出倩雯嘅女童音,但年齡睇起黎有我以前咁大個。
  「我一直都唔明,點解我地要壓抑自已嘅諗法!」
  「因為有D野係諗得唔做得嫁!」我嘗試同佢講道理。
  「佢做左啊!有無後果啊?」
  「邊個佢?」雖然而家我無必要重組故事,但理解倩雯發生過嘅野點都會有D幫助。
  「老豆老母從來都只係叫我順從,吞聲下氣,所以車長佢地就一直搞尻我!仲搶左我男朋友!」
  倩雯聲淚俱下,控訴佢嘅冤屈。
  雖然係我記憶當中船長從來都唔係我嘅男朋友,至少Lee段關係係倩雯夾硬屈返黎嘅。
  「所以我想點就要想點!我想閹左個變態佬,佢就變左女人;我想佢跳車死,佢就跳車死;我想殺曬D仆街,佢地就全家死撚曬!」
  痴線,幼稚,無厘頭;就算成長成大人嘅樣子,佢嘅內心依然係個細路囡,如今獲得可以任意扭曲世界嘅力量真係唔知道佢會做咩!
  「咁樣你召我過黎Lee邊你到底想點?」
  「原本我想你同船長拍拖,不過見到你撚到船長變左乸型我就唔想再理佢。
  既然你同車長拍緊拖,咁你就盡情咁虐待佢,我要佢變成一隻狗乸!」

下一刻,我就訓左係自已嘅睡房入面。
  到底而家係咪繼續係另一個夢境呢?其實我唔清楚。
  不過我見到而家時間係十二點,我行得走得,但點解無人叫醒我?
  當我打開房門嘅時候,我就知道發生咩野事啦。
加速
有冇人同你講過個排版有啲難睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞