周杰倫d 音感真係好撚勁 .........點先練到

212 回覆
323 Like 76 Dislike
唔識講........... 係唔係香港好多人以為自己練到八級鋼琴就好叻. 其實學去到八級先至係啱啱開始.

你講緊嘅嗰兩條片嘅程度, 唔好講話呢個世界淨係香港都好多人做到.

如果你由細練到大, 所謂嘅音樂感一定可以練到返嚟. 問題係人哋係外國有興趣學琴嗰啲日日都練 ( 玩 ) 三四個鐘頭, 你喺香港, 你屋企有位擺部琴先至講.
之前睇中國好聲音 ,人地唱完,d導師都會問岩岩條友最高去到邊個key
仲要一日收工有精神彈至得
夾BAND見唔少結他手
佢未聽過嘅歌 手機即時播幾次佢聽
佢就彈到出首俾你COVER唱 好撚癲
痴撚線 邊聽邊成首solo出黎
屌你勁到 聽chord已經勁 佢係咪神黎
我識個朋友都得

當年親眼望住佢將首未聽過既歌即時彈出黎, 完全呆左係度
最簡單既方法 直接聽條bass line就執完
不過記唔記到又另一回事啦
其實唔難
痴線 呢個根本係鋼琴既巔峰
如果佢連未聽過既古典都可以咁 應該就唔係人黎
好多人,唔只香港人都以為perfect pitch係練番黎
其實有perfectPitch,你彈個CHORD 正常係可以冇猶豫NAME哂D音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞