周杰倫d 音感真係好撚勁 .........點先練到

212 回覆
323 Like 76 Dislike
學樂器唔學improvisation真係第一次見
perfect pitch 有分天生同後天
從來佢勁都唔係勁係佢有perfect pitch
而係佢識用番出黎果下勁 同佢記憶力勁
講真大把勁人冇perfect pitch啦 佢地就渣流灘咩?
所謂練perfect pitch唔係一味係咁聽就得
係要你有好紮實嘅樂理基礎 利用樂理去搭救先天冇嘅天賦
當然天生有嘅就會更快 更準
例如一個c chord
佢有C E G
天生perfect pitch 嘅可以好清楚咁聽到依三粒音C E G
後天嘅佢未必可以清楚咁聽到曬依三粒音但佢記得個C chord係咩聲 所以知係C E G
利申:我自己本身天生係有perfect pitch 但一次耳竇炎我就開始冇咁敏銳
屌你 係咪專登幫佢招黑
你話呢, 時代會進步ga ma..
姐撚識晒蕭邦年代啲野, 蕭邦識鬼啲現代音樂野咩..

姐撚淨係Rap幾句都拋窒蕭邦la..完全吊打9條街..
都冇話唔得嘅
但你行街會唔會見到個三角形就衝埋去計畢氏定理
呢啲野大部分專業pop musician都做到
Jazz友再勁十倍
佢寫佢啲歌就無乜人得
算,前提係你有冇俾第一個音佢做比較...
例如你就咁彈so,佢up到答案咪係perfect pitch。

但係要彈完do再彈so就係相對音感。但係可以日積月累咁練返黎,當你熟個樣樂器嘅聲音就知個個係咩音,因為你成日彈。

如果轉樣樂器佢都up得中咪係perfect pitch(呢句係我個人睇法,唔一定岩)
姐撚識曬蕭邦年代啲嘢
你瞓撚醒未
都係嘅 你岩
但我意思係你唔會好刻意做依樣野
專業做pop既大多數應該都得
我識個做緊pop producer既人 都係聽完就彈到
但你唔好expect呢啲真係重現返哂
只係聽完之後彈返個框架出黎 好多都係自己improvise補返齊
尤其呢啲rock歌和聲好簡單 黎黎去去4個chord
算係簡單mode架啦
Bohemian rhapsody果啲要play by ear就真係高難度
紅綠燈啲聲唔得 無準確既pitch
禁門鐘 地鐵開門果啲係會聽到邊粒音
無記錯地鐵開門好似C音
Play stand back from the door, CCCCCCC
其寶大家唔好見大陸人就負皮啦
華晨宇既音樂知識絕對係周杰倫之上
佢地都有個共通點就係由細個開始學古典大
是賣豆腐呀
樓主係絲? 係就知你ig
其實個問題好正常
咁多人派膠做咩
兩樣唔同genre其實無得直接比較
Pop song要寫得好唔係咁容易
而且姐撚啲唱腔咬字其實對首歌音樂上既個性有幫助
唔係李克勤念經咁
詞同編曲係pop黎講都算係比較突出
用時代價值黎比較的話,話姐撚同蕭邦一樣勁無話唔得

但你講作曲純粹既藝術性就複雜啲
藝術價值黎講 蕭邦係作品既內涵方面可以比較抵受到時間考驗(好難三言兩語解釋何謂內涵)
但音樂作為藝術好難量化
大把古典音樂家都會聽pop rap rock
唔同genre都有佢既價值係度

講返難度
蕭邦死左都有170年 佢既作品依然日日被演奏同研究
而就算唔學音樂既都識得佢個名
係呢個角度黎睇蕭邦係難做到啲既
抵撚死啦 條女咁嘈
其實好多人搞錯咩叫絕對音感
以chord黎講
絕對音感係你禁一個5粒音既chord
有埋 b9#9 b6 b5等等比較奇怪聲
佢都可以好輕鬆講晒邊你禁左邊5粒

至於樓上咁多人討論個d咩禁個簡單maj m chord 同melody都聽完彈到出黎既
我好肯定答你 你有比心機學過樂器都會做到

至於姐倫你不如配服下佢記憶力仲好啦
聽完隔成幾分鍾仲記到個bassnote同melody
小弟有perfect pitch,亦都做到聽到乜就彈乜,因為好好彩我5歲就可以學琴
我perfect pitch應該天生,因為學咗無耐我已經知道首歌咩key

好老實,後天練都得,不過唔多唔少會影響你能力,因為就算你天生有,如果唔細個學音樂,根本唔知嗰個音叫咩名,咁你成長就會缺乏嗰種音感口既記憶,當然唔排除你根本認得哂啲音,係唔知個名

如果大家想練,建議大家由c音開始,記住佢然後唱so fa name,揾返啲音出黎

最後我想講有perfect pitch 都有取舍,例如唱k啲friend 走咗少少音會跟唔上個key,同埋某程度上會影響我聽歌,啲音會逐粒逐粒飄出黎,focus唔到首歌表達嘅野
講漏左
姐撚既歌係以條track為準
而蕭邦寫落得張紙
演奏用既樂器/場地/演奏者都係flexible

Pop既cover都好少會妹仔大過主人
大家都係聽返姐撚既original production
對首歌既生命力都有影響 因為唔會有變化同演繹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞