周杰倫d 音感真係好撚勁 .........點先練到

212 回覆
323 Like 76 Dislike
唔係 用流行曲常見chord progression會好聽d 而多數完結c chord既前一個音係g
咁你係點知道自己有perfect pitch?同埋係咪真係咩聲都知咩音?例如我拍一下枱,dum一下地都知咩音?
其實本身呢啲三個音作曲既challenge就係on9
娛樂效果黎
佢地只不過係由果幾粒音開始然後improvise
你話作曲既話係要將三粒音組成一個動機 然後develop成唔同既idea
例如Ravel呢首頭3粒音
https://youtu.be/b7oJqi52d2I

姐撚將3粒音加多左一粒
然後作為一條旋律既前半part
郎朗就直接無由果3粒開始 是但improvise
電視名廚煮嘅嘢,其實大部份全職廚房佬睇完都識煮,技術未必好難。淨講廚藝,最出名嘅廚唔一定最頂尖。

名廚之所以做到名廚,而廚房佬只係普通廚房佬。分别在於創作新菜式嘅能力,建立嘅風格同形象有幾成功。
會或者唔會
因為所謂音(CDEFG)係一種acoustic frequency既結果
要聽到有音係要有一定既harmonic frequencies
拍台dum地呢啲聲無乜harmonics 唔會聽到有pitch
有啲聲可能會suggest到一個比較接近pitch既聲音 例如敲金屬
我都唔係太熟 你有興趣就wiki查pitch
Perfect pitch只係你可以identify到果個harmonic frequency係excatly邊個pitch
perfect pitch可唔可以練好似未有定論
但台灣有個女實況主叫阿樂 有perfect pitch
佢話係可以練出黎
唔好玩啦巴打 條女聽完彈番出黎真係正常學番幾年器都會做到 佢仲要小提琴同鋼琴都有學 之前睇佢執旋律都唔係完全中晒

perfect pitch係講緊全世界幾%既人先有
仲有後天係幾乎絕對無得練

唔該大家搞清楚先https://youtu.be/BkyUSJ4xtDo
我唔止聽過有兩個醫生都做到聽一次可以照彈晒出黎。兩個好似都天才類 其中一個家族好撚多人做醫生
其實jay chau作啲歌難啲定係啲咩蕭邦作嘅曲難啲 可唔可以比較
其實個問題好正常
咁多人派膠做咩
兩樣唔同genre其實無得直接比較
Pop song要寫得好唔係咁容易
而且姐撚啲唱腔咬字其實對首歌音樂上既個性有幫助
唔係李克勤念經咁
詞同編曲係pop黎講都算係比較突出
用時代價值黎比較的話,話姐撚同蕭邦一樣勁無話唔得

但你講作曲純粹既藝術性就複雜啲
藝術價值黎講 蕭邦係作品既內涵方面可以比較抵受到時間考驗(好難三言兩語解釋何謂內涵)
但音樂作為藝術好難量化
大把古典音樂家都會聽pop rap rock
唔同genre都有佢既價值係度

講返難度
蕭邦死左都有170年 佢既作品依然日日被演奏同研究
而就算唔學音樂既都識得佢個名
係呢個角度黎睇蕭邦係難做到啲既

咪係 我明明問得幾好
咁你覺得170年後仲有無人研究周董啲music?
會唔會由pop music變成classical music?
Alan Walker點解又咁hit 有啲歌甚至唔係佢自己本人唱都落翻佢名
https://youtu.be/816VLQNdPMM

呢段都有另一個人講過
傻仔,慢歌情歌喺佢堆神曲之中最低級咋
無人答到你
不過近少少 你搵下50年前,70年代啲歌
睇下仲岩唔岩聽先
蕭邦講緊咁多年黎都唔少人鐘意

同埋pop music係商業音樂
係為左要流行而創作
姐撚落左黎好快就一波波人上
到最後都係學者簡出就最具代表性既一兩個人作為歷史代表
例如音樂史教科書有Beatles
事實上呢個對於音樂人講係唔難 但周杰倫本身係勁
左伴右旋
左右不分自
奶共減90分
唔覺
只能算一般
用文學比喻嘅話
周杰倫=鄺俊宇
Chopin=莎士比亞

冇得直接比較嘅,好多人寧願睇鄺俊宇>莎士比亞
但識野嘅人都知邊個勁啲
無睇開演奏會 唔識分
古典班人痴撚線的,入得去都係天才+勤力
老實講周杰倫鋼琴技術應該連入門都未夠

https://youtu.be/Qf3GtTemdfU
十三歲嘅郎郎已經可以做到咁

https://youtu.be/14dwegqniNg
佢地對每一粒音 每一段句子都係咁執着
Rick Beato 個仔真係好痴線
我記得佢有練melodic line方法:

彈兩個音interval,或者兩個chord,

從而係個interval入面搵一句melodic line,

慢慢就會熟練,就會有一句上口既melody
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞