周杰倫d 音感真係好撚勁 .........點先練到

212 回覆
323 Like 76 Dislike
右手伴奏左手旋律
慢慢彈再右上d古典skills 例如三連音,pop搶拍果類做伴菜就更有味道了
咁呢個應該靠你自己個腦諗到咩就彈咩 分別係出左黎好唔好聽 順唔順耳姐
屌你估做周杰倫識三音作曲就得架啦咩
無人諗過呢樣野吸引到人
其次始終都要講信心同對自己既肯定
先可以做一啲未出現過但吸引到人既野
古典老師唔一定識教流行野
叫佢地夾band都未必識彈chord
跟過兩個老師一老一後生
老果個無教pop
有次外國band友問我識唔識㚒chord
當場棟係到
之後跟個後生呀sir至學識玩chord
Lm
右手伴奏

搶拍唔係好識, 好多時學完d 歌skill唔識apply 去其他歌度
應該會好似文盲咁,知道點講但唔識隻字
其實係咪亂彈最後一粒音返返去chord音就得?
例如c chord, 我亂彈, 最後返返ceg 其中一粒就得
3音即場作曲好正wo, 如果表演又可以互動, 香港人最中意食花生

好過彈一首standard歌
其實私人果d 係咪好多都可以古典/流行一齊學?
幾好
睇個人師承同有無進修
好似一個煮西餐既廚唔一定識中菜
要問佢本人同聽得出佢有無料
Lm
即興其實都係練
真係即興食飯既可以彈到咁
姐撚依條片已經算係無點練過
https://youtu.be/51fUTDWhXys
三鍵作曲其實真係唔難,是旦搵個玩左流行鋼琴兩年既人都做到,只係你作得好唔好聽既分別,反而音感呢樣野先真係難練好多
有無人知郎朗果Part其實係用緊咩去作曲 太深聽唔明

https://www.youtube.com/watch?v=wtHhWmjT-1w
上網搵下片先
周杰倫敲水杯
佢好強古典底

唔彈POP 野都可以行古典音樂會表演的路
但係咁當然浪費曬
我就c3-c5嘅CDEFGAB認到,#b都認唔到
利申:練左1個星期,無用參考音
最簡單既你執隻歌既旋律出黎
只要當中有mf/td 連埋一齊
你直接用條major scale去計番邊粒係do
計完再試下係maj定m 就知佢咩key
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞