周杰倫d 音感真係好撚勁 .........點先練到

212 回覆
323 Like 76 Dislike
我自己都有試過
3個音配個簡單Chord Progression,仿進句

但中間段間奏(b段) 唔知點加先襯
自己明白每條scale既規律
熟哂
邊d音好聽/會撞/唔啱
就自然彈到作到

睇佢彈黑鍵
玩中國風
原來唔難
有睇nicechord 學到好多野但唔太識應用

咁中間段間奏(b段) 唔知點加先襯到三粒音? 要同三粒音有關係?
個個都講到咁易咁我c key 除左加chord 之外都唔知咩作先好聽
呢d對周董黎講濕濕碎
你打三音作曲有個叫好似Mavis既拍左段片 算易明
認真 工多藝熟啫 由細玩到大+讀音樂+加以音樂為事業 日日磨 天份係絕對有嘅 但後天練習同讀書重要好多

利申 小三開始玩古典音樂
屋企人教琴
佢地都係一聽啲音就知
一句天生就無視人地背後既付出真係好撚on9
https://youtu.be/CeMFOHGK3PA

呢d先叫音感勁
先天同練都好緊要
冇perfect pitch係永遠都上唔到呢個level
需要不斷練習
Relative pitch其實好多人都有
Absolute pitch就算你天生有 你都要練習去知道個音叫乜
投胎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞