稱中美很可能達成貿易協議 特朗普:華為事件可一併處理

169 回覆
136 Like 4 Dislike
前半段同意
後半段就唔同意了,有槍點解唔用
用自己優勢拎最大利益,合理!
支那人信唔過,要開放左市場先取消制裁
人所共知既事
但要一個集權國家開放
呢個係意識形態之爭
無咩可能
維尼無退路傾
鎖国保全自己係必然選擇
nokia好似唔聲唔聲,食左華為唔少既市場份額,通訊基建方面
底牌咪唔玩叫支那13億人食草
維尼佢無得輸
全世界包括美國佬都是同ASML買機
遍遍就是支那比ASML捉到佢偷野
你覺得ASML 重有冇可能賣機比支那呢?

你想整14nm 阿?
排下隊, 等我清apd 單再考慮賣唔賣比你啦
放虎歸山
如果trump trump真係咁做真係冇得救
13億人食一年草都無事
清你思維錯晒
以為推緊舊post
唔洗咁強調光刻機技術得呢間做到
荷蘭公司呀ma
三星,台積電,intel有優先供貨權呀ma
背後係美帝控制呀ma
你講埋d係人都知既野

14nm光刻機,大陸買左啦,乜你唔知咩?

7nm晶片都唔一定比14nm好

不過,apd,我就真係唔知咩黎
大陸買左但14 nm 出到來咩?
28 nm 是條25 仔過檔先整到阿
嘩,DIU
侵根本係迫大陸發展晶片
大陸依家就好似一個有天資既出貓懶讀書既學生
依家無得再出貓作弊
被迫要認真學習
其實對美國唔係一件好事
遲早對美國國力有影響
中興事件又發生
不願
但不怕
打!
你要知道一樣野
原本大陸呢就可以直連買美國晶片,就平好多,大家都開心,係雙贏
咁既環境點會發展晶片?
一個咁既生態又點會有人落力做晶片,講緊係一線既工程師都買唔起上海一線既樓
咁就梗係無人做啦,我炒股炒樓唔好?

但依家個情況已經唔同晒
美國斷大陸水喉,係打醒左中共
再咁落去,容乜易連軍工都用唔到
大陸一家會不計成本,用幾多時間都好
燒錢都搞架啦

我估計遲下大陸政府分分鐘補貼,免稅,乜政策都傾向華為呢類企業都唔出奇。
牛五 gogogo
中興股價升返晒啦
不過俾美帝老笠左300億美金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞