好灰好灰 請問各位 呢啲係咪叫職場欺凌言語攻擊

1001 回覆
2976 Like 57 Dislike
是咁的 小妹我初入社會,
經朋友介紹入咗一間意大利公司叫做CalXXdoXia做full time sales
做左兩個禮拜 最后忍唔住辭咗職
由第一日返工去到最後一日,小妹我係認為自己謙虛有禮態度良好,唔該前唔該後,亦都無同同事有幾句基本上每日返工把口係臭既(因為無乜點出聲講野)。
其實由第一日返工嘅時候其實已經知班同事唔係我想要嘅工作環境同氣氛。
間舖成班女人,經理帶頭,一開聲就粗口橫飛唔係問候人阿媽就問候人啊爸,開口埋口就講人是非。所以基本上小妹我已經知道同佢哋係兩個世界嘅人,所以呢兩個禮拜我基本上同唔到佢哋埋堆,從而,我唔知係咪因為咁所以俾人欺凌
有一日個經理突然之間拉我去隔離,態度勁差無啦啦話 : 其實你係咪唔清楚返工啲細節呢?你唔好以為我放假你返工我就會唔知你做過啲乜嘢。
當下小妹我個腦沖咗1000隻黑人問號出嚟

然後個經理話: 啲同事全部都好乖,全部都係返去換晒制服去廁所啊之類先出嚟打卡,你呢就一返嚟打咗卡先換衫去廁所乜乜乜,其實你想點?
然後然後小妹我就話 : 唔好意思經理,冇同事同我講過。我會注意
然後個經理態度勁差就話 : 咁我而家咪同你講囉!明未?
而小妹我最灰既係,唔係俾個經理鬧,而係返咗兩個禮拜工,班同事見住我日日都咁樣做,係無人提過我!!!然後走去同阿姐篤背脊
當然我都忍啦,最後嘅爆發點係,尋日我病假,感冒發燒,比人係群組度圍剿...
真係好有陰影,初出社會嘅我為咗呢件事耿耿於懷尋晚成晚瞓唔着,呢啲係咪算係職場欺凌?我個心好唔舒服,老實講我都唔知自己做錯啲乜得罪佢地d乜*Hy係經理。
如果係講你嘅話
佢哋都幾臭閪

係咪成班就三十嘅閪女人
冇男人滋潤 搞到心理變態
好撚仆街 睇字都嬲
推到佢哋仆街
早走早著
小寶寶 你係呢個社會係最新 最無知既一群
其實真係唔好太放係心到
因為你要清楚 了解 明白 呢個社會 呢個工作 唔太會有真心朋友 又或者咁講 你唔可以假設所有人都會係友善既人 你無論做乜野都好 總會有人批評你
唔好理班傻既 你當攞經驗
有老有嫩
做左兩個禮拜 最忍唔住辭咗職

走啦屌你老母
成班人除咗欺凌人係咪乜都唔識,八婆group
冇錯 樓主我哋支持你
社會上閪女人閪男人真係好多
但一定會識到好同事
開佢地電話 放上尼
唉😭
唔使太難過 呢啲充滿臭閪嘅公司
早走早享受
推到班仆街比人炒
其實社上好多閪人
你辭左呢間
唔代表下間公司唔會再有閪人
不如訓練下自己點樣面對呢啲閪人好過啦
遲職係好事
係 支持樓主屌返佢地
認真開哂佢地d樣同電話號碼啦
呢d人唔洗俾面佢地架
令到佢地知道做d咁嘅野係要還架
搵日放lunch去睇下班八婆咩料先
最憎人蝦細路
班傻西講野唔洗放係個心度
有咩照爆鳩佢地就得
支持樓主 好撚想睇下班閪婆咩樣

10成係停經老姑婆黃面婆咁樣,冇男人要個隻 見到D後生咪恰鳩人lo
唔係佢地人生仲有咩做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞