[會員示愛]NBA 2018-19 PLAYOFFS討論區(61)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
你兩條友長期控住個波自己又唔會走位你點叫其他人走
我意思係個戰術0走位 幾條友企3分線等接波
唔係怪D球員唔走位 係怪MDA淨係set單打/pick and roll戰術
莫大叔2001年係 DPOY +防守一陣+NBA二陣
我既意思係,以前唔會咁樣係個葫蘆頂等PICK黎ISO
無kd解放左curry 同淫k
之前要靠佢單打 去拉近比數 而家頭二節俾佢地熱身
第三四節 爆發
所以curry先係勇ge大佬
咁呢樣係近幾年先多左既
不過咪就係以前D低位同中距既ISO變哂呢D啫
效率問題
淫k解放
核心球員打法問題囉
哈登其實唔係擅長揾到跑動中球員既進攻機會既
佢分波叻在係突破分三分線/P&F傳入禁區
至於波縮俾佢用到咁只可以話慣性問題喇真係
但哈登唔會跑capela拉唔開空間
你淨係兩件跑跑到D咩
況且佢都冇人識跑分分鐘
@minseobb

去到咁上下又有撚樣出黎打稻草人屌勇迷

kd痴冠只係反kd既其中一個論述,我都嘛嘛地kd 25,但係身為一個勇點會覺得佢可有可無 有少少腦都唔會話kd對勇唔重要啦,佢今年份人工30m食咗幾多cap位,有邊隊無咗咁多cap位既人重可以打得起先?啱先果場無咗kd我都驚撚到仆街啦

就黎個個post都要講一次,煩撚到
我睇得最多人講既係無咗kd勇既波好睇咗,但同細curry講既一樣,勇並無變成better team
唯一覺得真單核係James 07
特別一人挑pistons個場
兩種打法來
好似今日咁手感下半場Cool down左就會好易輸close game
我諗開發呢個打法既古人應該係Grant Hill
所以佢當年都刷左好多triple double
kd quick go nyk啦
火箭/MDA 唔用呢套戰術,去搞 off ball movement
上季同今季五場就輸左

KD完場呢幕真係好撚搞笑
諗緊晚餐食咩好咁
其實我唔介意強強球球都用harden強攻或者分球
不過我提出火箭冇off ball movement既意思係佢地可以起碼試下用off ball movement去幫Harden做mismatch (所以當中Harden都稍為跑下),咁樣先可以更有效考驗到對方既pre switch
咩黎?
其實都冇乜好驚
呢個反cup劇本都睇左咁多年
打15 P&R囉
佢地幾時打得少
話佢少係少在好少用其他人既無球跑動去牽扯防守呢樣冇問題
但你都要睇餸食飯得架
肥佬就俾堆功能性咁強既你你想MDA點玩啫
炮台山戰術 , 你好難周圍走, 因為都唔知登登幾時發動, 好易抄車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞