[會員示愛]NBA 2018-19 PLAYOFFS討論區(61)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
原陣加kawhi,shamet落返bench
west唔會俾呢件事發生
何況今年top top地fa有十五個左右

過唔到湧
Jb去紐
可愛去lal
Kd留隊一年爭四連冠
Ki去紐
AD trade去紐

我估會咁
可愛去lal
幫吾皇執屎?
應該簽JB當嬴,JB IG 都講明會走
取代吾皇
可愛去lac成件事會make sense d
假設 Irving 真係走,應該唔會出 Tatum 交易 AD
咁 Pelicans 又少一個 offer 抬價
既然又有人提起我又R吓水吹

我之前覺得放Iggy係最好既做法來,但係感覺都係好被動
岩岩我就係諗拓打一高四矮,對面又有個Looney做一高
拓有淨低四位機動性高既球員守pnr,其實啲位應該對好哂架,點解永遠都畀人用pnr bully

早一兩個鐘前有巴打提關於拓pnr失分既數據,雖然冇反映到pnr前勇有做過咩movement,不過有兩點想講
第一係拓pnr失波之中,所有possession都係Leonard守two men game
既然陣中有四矮係對返對面既四矮,明知Green除咗分波之外冇其他威脅,正常來講直接換防應該都唔會製造明顯mismatch畀Curry同Green,點解往往會畀人pick落全隊唯一一個高佬到,造成換防又輸包夾又輸drop defense又輸既局面

第二點係Looney都有幾球參與做pick而直接得分
既然佢做既pnr都能夠做到傷害,我暫時會將佢同Green既pick一樣看待

係完整既對位之下,要守好呢個pnr,我會覺得:
1. 所有pnr都直接換,但係唔可以畀高佬參與呢個pnr防守
2. 正常情況下可以要高佬係籃底守死Looney而避開pnr,但係因為Looney本身都會做pick,拓其他防守球員要有警覺性地幫佢做pre switch
3. 由勇開始打transition既時候拓就已經需要提高警覺,避免勇未發動進攻之前已經有不必要既錯位防守
4. 無論最後用咩方法防守pnr,一定唔可以畀Curry帶波去中間,只可以逼佢由兩邊邊線進攻
我係Pelicans真係寧願為啖氣死攬AD多一年同你攬炒
Lac d人又唔係頂級,市場又唔夠lakers大
去lac不如頂薪留速龍好似pg留雷拎大錢
Irving單野好似係fake news
我係Kd會留一年
如果可以四連fmvp,超占趕神
Wiggins
KD退休後想做老闆要儲定錢
所以會揀最高人工嘅約
唔知講邊個?
如果係魔術個個,一樣大約就留隊,其他隊出大約過魔術咪出走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞