正式宣佈網絡紅人達哥已經染紅!直播用殘體字幕!

476 回覆
880 Like 1069 Dislike
用簡體就叫染紅
用英文叫咩
唔好咁玻璃心啦
咁都要開post嘈
你岩呀, 但係其實你知唔知專業人士都分好多個範疇?
仲有, 我無話過我個"願聞其詳" 係打錯 , 而係我真係唔識
唔該哂大家幫我糾正返
都係個句, 唔好幫我植入你自己個思維落我到, 唔該哂
00後最大先得十九歲可以做到啲乜嘢
講嘢唔好咁老屎忽啦
有啲00後咪又同90後冇咩分別
刻意分開九十00中曬支共嘅計喇
無話過我叻
係睇唔過你呢種不學無術嘅人上網鳩嗡姐
唔識咪靜靜地做cd rom
你呢句唔使幫我植入你嘅思想我原原本本還返比你
係都要伸個頭出黎比人撚
2016 02 04 達哥談香港文字簡化問題 繁體字才是皇道 劣币驅逐良幣 回想中學語言書

https://www.youtube.com/watch?v=MAOE-ACpU4w
估唔到連登咁多反共前線係到

https://lihkg.com/thread/1154865/page/1

可唔可幫手入去一齊反共? 我好驚香港人睇到中國野唔反會默認左大家都係中國人
達哥都有haters
真係顧唔到你字幕都可以屌 到時呼吸都有罪
呢條撚樣好鬼肉酸
又要扮唔緊 又要係咁回 又扮得唔似
打錯字你話佢就你小氣 仲要其實都未話
唔好講撐唔撐達哥呢d小事啦
你都係出小句聲當幫忙啦拍硬檔
仲要用殘體仲大大聲
不嬲唔睇
因為我淨係MON住呢個POST
我又唔想打機, 但得閒得濟又無野做
咪R下水吹
支持樓主
ching 服務性行業?
達哥一定係共狗佢飲江東水
屌夠啦 你咁樣睇到我好撚尷尬呀
痴線你唔係覺得咁樣講完好人地會覺得你好自在好放得開呀嘛
飲水 你可能被迫,
字幕 你可以選擇。
我平時都唔鍾意講咩70,80,90,00 之類
我多數都係會同人講而家個D新入行既人

純粹用返一個我認為佢地會比較易明既方式同人溝通
Legacy唔係解遺產咩?
想問下點解達哥解左做傳說?
英文差,純粹想學下英文
東江水用錢買架
而殘體有得唔用
第一次認同達粉
字幕可以選擇?得殘體同英文
你唔好去Amazon訂美國水?
忠實粉絲
其實隻game係咪可以轉做繁體字?如果字體只限死簡體字嘅都情有可原!如果明明可以用繁體字直播而又特登用簡體字的話,達哥肯定係染紅!成十年嘅形象一game盡毀!
冇得轉
你唔識英文? 岩岩考完DSE?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞