正式宣佈網絡紅人達哥已經染紅!直播用殘體字幕!

476 回覆
880 Like 1069 Dislike
殘體唔俾用我可以理解,咁點解可以用英文?點解你帶頭鼓勵用英文衝擊我地香港人,對你好失望
希望佢停播幾個月認真反省下
希望你地快撚啲躝啦
一個有13億人的市
一個只可700萬人的市場,而700萬呢個市場的人要求多多,
香港受英國管治過
香港係國際大都會
英文係國際語言
英文係香港人第二認可同使用嘅語言文字
真心支持達哥應立即課金,不時買 twitch 幣更佳,得把口支持係無用,多啲人課金,達哥就少啲接啲特備節目,變相多啲時間休息,維持到高質素直播,唔洗好似最近咁容易發脾氣同捱到病。
懷疑真正既達哥已死 依家呢個係支共派黎既間諜
年幾兩年前已經染紅啦,今日先知?
咁香港而家受中國管治(好聽D係中國香港)
香港係國際大都會,正正係咁,先應該要包容到多元既語言文化
我想講假如只有"選擇"使用殘體而被盲反並唔公平
老實講,我都唔鍾意殘體,我甚至唔鍾意英文日文韓文
我覺得繁體中文係我見到最靚既文字
只係我見唔到一見到簡體字就反既我地,同反繁體既大陸有咩太大分別
以為佢會改
賣你老母
達狗既打手做多左喇
yes我都唔明香港人爭唔取民主反共
得個七百萬人人地黨員幾千萬人等死啦
美國得廣東省咁多人學咩人加關稅
無睇好耐喇!唔係咩?你地唔係雙重標準去決定反唔反一個語言咩?
你似駁唔倒多D
打個機都可以俾你班撚樣講成咁,得閒無野做就去屙屎啦,好臭呀。想睇就睇唔睇就唔睇,成撚日捉住過往達哥過往講過既野就借題發揮。 你班友夠係一邊廂話唔睇達哥啦,咪又係留意人,自己都係講一套做一套更何況達哥想玩咩game,點解玩個隻game係佢既自由,你睇stream 見到個內容岩睇先睇嫁啦,依家強奸緊你隻眼呀?逼住你去睇?
西多士、屎萊姆叫人上大陸玩
連登仔抵制因為會有人模仿
會潛移默化改變觀眾觀念
上大陸會變正常娛樂 唔上去會被邊緣化
同支那交融 越來越多人認同自己係中國人
講胡語用殘體字多過廣東話繁體

然後連登仔:達哥用簡體字無問題
唔去大陸玩,重有好多地方選擇

但隻game就得英文同簡中可以揀
難以置信有英文唔用用簡中
講咗原因,佢想方便翻譯既game
竟然負評多過正評
商場做生意有得揀用繁中
但係隻game冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞