正式宣佈網絡紅人達哥已經染紅!直播用殘體字幕!

476 回覆
880 Like 1069 Dislike
用殘體又代表染紅?生活上好多野都關大陸事 無得完全避晒 上面班人講到咁口響 係咪平時食嘅 睇嘅用嘅都完全唔關大陸事?你平時用緊果啲東江水又係大陸嚟 咁你係咪又染紅咗?平時上網睇劇睇動畫都好難避免用殘體啦 咪一味係到盲反 內訌 玩批鬥 中國人最中意自己打自己人 你咁做同中國人又有咩分別?唯一解釋就係五毛囉 最中意就係香港搞分化 到最後咪搞到大家反唔到共就係你呢啲
用殘體字冇問題?方便大家睇?方便大家理解?打機就唔好講政治?啲英文好深?你班仆街死全家啦!

依家唔係講緊政治咁簡單呀,依家講緊係原則嘅問題,為咗方便易用殘體字?咁第日不如全香港嘅路牌都用殘體字,全香港嘅中小學都用殘體字做教科書好冇呀?全部新聞媒體都用殘體字寫文章好冇呀?方便呀嘛,方便啲新移民呀。

你哋做人毫冇底線,為咗咁嘅原因就甘心接受殘體字嘅文化侵略,仲竟然覺得用殘體字係冇問題?唔通你哋同朋友傾計會用殘體字?你哋會睇一啲用殘體字嘅書?唔怪得香港會咁快大陸化,就係你哋依班甘願接受殘體字嘅仆街有份造成,你哋接受全香港嘅書局得返殘體字嘅書賣?你哋接受到去間餐廳食飯都要睇用殘體字嘅餐牌?老老實實,我真係完全接受唔到,同埋唔該你哋部份嘅人唔好口講反共而又去撐達哥用殘體字幕,好噁心。

仲有達哥,我明白你嘅出發點係想觀眾睇得舒服啲,但係請你留意返你個台有幾千人睇㗎,你要知道你有幾大嘅影響力,一定會有人因為你嘅行為而潛移默化,慢慢大家就會認為用殘體字原來都係冇問題。你作為一個媒體,為大眾提供娛樂嘅同時都唔去堅守原則,拒絕用殘體字,我對你好失望,作為一個由max payne 3開始睇你台嘅觀眾,我今次真係接受唔到你用殘體字幕直播遊戲。

最後一句,如果你覺得用殘體字冇問題嘅話,唔該你躝撚返去中國,香港人係講粵語同埋用繁體字。
條柒頭做中資公司代言
整game係中國到做
教人整臨時回鄉證實質鼓勵人上大陸接軌
咪撚滑坡啦,隻game fix左冇得用繁中,路牌/教科書/平時書寫又fix左冇得用繁中啊?
2019年仲有人用東江水做例子
以為得廣老會咁講 你有用錢買架
用殘體唔關香港人事?
咁點解要屌tvb將個台轉做殘體字幕普通話?
係因為文化入侵溫水煮蛙
依代人用廣東話用繁體字
下一代係個多普通話/殘體字既環境生活
仲邊有人理廣東話香港文化
你出街見小學生用蝗語溝通都覺噁心啦
有英文架
東江水香港人要同中國每年用六十億去買
仲要啲水真係有屎有尿有毒廢料

水務署每年仲要比十幾億去做淨化先有得飲
上幾年中國話會唔再賣水比香港(其實係污染得太西利)
香港政府唯有改口話香港自已會起海水轉換系統
哦原來呢套野比人爆左十年前已經有仲要政府一直唔批

好想知呢個垃圾政府下去賣港可以去到乜野地步
用英文=支持繁中?
ps4 就話啫,pc 呢?

達朝咁多兄弟無理由搵唔到一個出嚟寫個正體中文 mod 出嚟咖...
香港官方語言之一
有英文唔用用支文
英文勁就一早揀左英文啦,但佢好明顯唔係 ,更唔好講班觀眾
又係你開反達post
用簡體真係不可饒恕
真 依家為左錢教壞埋班小學雞
香港有邊D奶共公眾人物唔屌得?
單春 達狗 仲有冇?
明明達狗已經變左質
佢班兄弟仲惡撚過華秀隻狗
佢應該磨拳擦掌等咗呢個機會好耐
罪狀又可以加多條了
屌你老母 又搵位入鳩達哥
你條撚屌係Back Up佬真人?
真係好撚on9 每次都喺度吠
看到这麽多老铁在骂达哥
真的扎心了
达哥玩游戏那麽牛逼
你们就不能好好看吗?
他用简体说实话真的没毛病
以前hitman,outlast都係用英文玩喇,唔好講到達哥冇能力播英文game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞