有冇人唔知自己想點?

752 回覆
324 Like 13 Dislike
平時有無咩興趣呀?或者擅長咩野?
非專科搵乜工好
屌我依家係返緊份完全無興趣,直頭有啲憎嘅工但前景唔錯,唔想咁易放棄...
我同你一樣

我朋友同我講 你唔諗佢地都諗下你老婆仔女 你而家應該以 如何係30歲前搵愈多既錢作為目標

但我唔識 去左賭 而家仲要番唔到轉頭
我都係中六畢業冇嘢做先學打速成
將電話設定只有速成可以打中文
不過為咗方便都會揀經常打嘅字放前邊
同埋而家部電腦我又唔識整舊速啲字跳嚟跳去
記得小學學速成嘅時候 啲字係固定
咁打落會快好多 依家唔知道啲字係邊成日都要搵 就好慢
btw 我down左個倉頡字典 一又唔識打嘅字就即刻入去睇下點打 咁你速成睇頭尾兩個碼就OK 佢仲有得打星星咁你就可以隨時睇返自己有咩色唔識
你都可以down嚟用
興趣?冇乜 訓教囉 打機 整下手工
好鍾意儲貼紙算唔算
成日比人話我買垃圾 因為我買完覺得好靚又唔用
飲完水覺得個水樽好靚又唔掉
就連食物嘅包裝紙我都會剪出嚟放好(好似包禮物外層嗰張包裝紙
有時覺得自己讀埋晒啲垃圾 搵嘅工咩人都做得 人地憑咩請自己
我都想知有咩可以做
咁會唔會自己對邊啲有興趣想去學/做?
就算有前景唔鍾意都好難捱
堅持下先囉 我人工咁低都堅持緊份西工
仲要冇前景可言
或者換過心態諗 你出賣緊自己換錢
我都係咁諗 為錢為生活姐 反正一直以來做緊嘅嘢都唔係我鍾意 有啲仲好憎 又咪要做
返工雖然係憎 但都叫有錢
如果你清楚自己鍾意做咩 就做嗰樣
加油啊 唔好咁易放棄
搵唔到錢唔緊要 但唔好賭 小賭怡情大賭盡興
成日以為下次就可以贏返曬 但唔會有架
賭唔起唔好賭 否則妻離子散
戒賭啦
知道又點,眼見長路漫漫,
每一次轉折點都足以令你欲生欲死。

有時高潮過後諗起自己要行既果條路咁崎嶇,幾乎見唔到5米外既環境,就有d無助。

我唔知自己既意志力仲可以頂到幾多年
或者過多3、5年屋企人開始需要照顧既時候我就玩完
政府工
9成9都知呢個答案其實係好撚悲哀既一件事
唉 依加都叫養到自己 但呢份人工 養唔到屋企人
又唔想一直做呢行 都唔知捱嚟做乜
人生點會咁理想 越難得到嘅嘢越值得珍惜
不過啲人成日都話追夢追夢
現實有錢俾你先可以去追㗎 冇錢就含撚啦
為未來打算咋 其實人哋同我講都講得啱
而家你係好開心 但10年後俾你係冇積蓄
到時就會過得好唔開心 既然自己又冇學歷又冇咩技能
早啲出嚟俾人揸 過幾年可能人工就會高啲
但再遲幾年先起步 到27 28歲 想結婚都冇錢
另一方面就係 屋企人成日喺度 人哋邊個邊個讀大學去完外國返嚟點點點
雖然我讀唔到大學 亦都冇咩高薪厚職 但都想正正式式返下工 唔使佢哋擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞