有冇人唔知自己想點?

752 回覆
324 Like 13 Dislike
Second-tier?
想不勞而獲算唔算知自己想點
咁你獲到未
做咗半年 想走
如果你盡左力做 但做整都做唔完呢
我辭左嗰份 我唔知有咩做
佢比我就做 勁快做完 佢又比
諗住做完可以飲啖水坐下 唔緊咁精神緊張
我一話做好佢又比第份我做 仲要份份都話 好趕架 快啲做啊你要
唔會啦 驚柒親人 睇下人地嘅sentence structure咁
唔係啊 你父母u grad?
覺得父母u grad會比到多啲意見
佢就一味想我返工 返咩都冇所謂
唔好再喺屋企出現就得
好似佢要返工你唔返就睇你唔順眼咁
點解想走?
正苦工是咪舒服啲
如果你地知自己理想 但要放棄一直嘅穩定 你地會唔會追求理想
返六日真係好攰 仲要隨時都要ot 無補水
同埋呢期同老細同同事好似相處得唔係幾好 搞到個人又攰又唔開心咁
想搵份返五日嘅工可以一個禮拜有兩日休息下
但呢行 好似學多啲野會好啲?
12k大多少少會覺得唔夠手
日日坐冇野學到時好難搵好工
我都想搵呢啲工 奈何搵到都係細公司
有先會追 有咪追下 做到想做嘅野應該會好開心
日日都好充實咁
同我上一份一鳩野
啲野幾時嚟就幾時做 佢遲比野你ot都要做埋佢 ot講明唔會補水
唯一唔同嘅係我返5.5日
好似放得一日又要返 都唔知喺屋但攤定去玩好
返6日真係會冇曬人生 除非好好pay
我係連平時收工都會用最快時間返屋企 珍惜下訓教夢幾個鐘唯一真係屬於自己嘅時間
咁你搵到五日嘅工未呀
同樓主完全同一類人
做左私人公司8年,都應該冇咩機會向上流,又唔係好上心,又唔知自己想做咩,冇負擔
黎緊諗住都係試下考政府hea一世算
會計狗 從來冇收工尼樣野

一樣返緊頹工 上年grad宜家搵得25K左右
人生冇目標
我屋企人冇U Grad
但係我中學個陣 已經好清楚一定揀會計/M1讀

加上身邊多U Grad朋友 所以大家目標都係類似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞