【找數Post︱第二次世界大戰】

160 回覆
89 Like 0 Dislike
墨仔咁短既 btw, 終於番黎

係呀我返黎啦
另一個Post要改正同搵返資料所以夜咗
家下繼續
戰爭發展
1936年10月25日,納粹德國同意大利簽署同盟條約,建立柏林-羅馬軸心,一個月後,日本同納粹德國簽署「反共產國際協定」,意大利喺1937年加入。
「反共產國際協定」

1939年9月1日,納粹德國進攻波蘭。
入侵當天的報紙

見到都咪話唔驚

入侵後元首喺華沙做指揮

9月3日,英法等國家紛紛正式向納粹德國宣戰,並派遣海軍部隊封鎖德國外海,希望可以破壞納粹德國嘅經濟貿易,德國嘅經濟開始受到封鎖。
開戰

9月17日,納粹德國同蘇聯瓜分波蘭領土。

元首同史太林幾好老友呀

1939年11月,蘇聯借故入侵芬蘭,爆發冬季戰爭,蘇聯亦因而被驅逐出國際聯盟,同時英法亦為芬蘭提供協助,以對抗蘇聯。

望到都凍

俄佬坦克

1940年2月,蘇聯同納粹德國另外簽署了「德蘇貿易協定」,蘇聯透過提供各式原料,換取納粹德國嘅軍事同工業設備,而納粹德國也可以藉此迴避盟軍對佢嘅原料封鎖。
同月,納粹德國的一艘補給艦「阿爾特馬克號」駛往挪威海岸時,準備將大批英國水兵俘虜運往戰俘營,受到英國皇家海軍第四驅逐艦大隊威脅,並逃入了中立國尋求庇護。邱吉爾下令上校截擊阿爾特馬克號,並且不顧挪威中立國嘅身分,強行率領艦隊進入戈斯興灣,迫使阿爾特馬克號擱淺,成功救出英國戰俘,事件引起納粹德國對中立國地位嘅關注,極度希望保衛挪威海岸,於是喺1940年4月入侵丹麥和挪威,以確保原料的運輸。

阿爾特馬克號

走左入去挪威

1940年5月10日,納粹德國開始策劃入侵法國、比利時、荷蘭同盧森堡,用左幾日就成功以閃電戰攻下荷蘭同比利時。
法軍認為只要有馬奇諾防線配合天然屏障,納粹德軍就無法突破,但德軍先攻佔防禦較弱嘅阿登高地,令馬奇諾防線失去功效。加上意大利於6月隨德國入侵法國,向法國和英國宣戰,令法國政府宣布投降,部分領土被納入德意嘅佔領區。

[馬奇諾防線]
第二次世界大戰嘅時候,法國沿住法德邊界去起左一道防線,用黎阻擋納粹德國入侵。
不過,德軍最後兜過馬奇諾防綫,經比利時阿登高地攻入法國,令防綫發揮唔到任何作用。

法國心目中的馬奇諾防線

馬奇諾防線的設計

部分圖片

好多圖
其實就算無納粹入侵挪威,英國本身都有快速接管挪威既打算
因為北大西洋既航道對英倫三島既防衛實在太重要
咁睇啦
條防線冇失效嘅
倒不如話設計防線嘅時候諗得唔夠全面
冇諗過德國兜圈經荷比盧地區打入嚟
係東法嘅防禦上
嗰防線係做得唔錯的
幾鍾意巴打用咁嘅方式講WW2
利申:2017Dse歷史JJ
琴日聽返BBC radio 英國宣戰嘅一刻,如果我係當時聽緊嘅普通市民,心情應該會好沈重同好驚
會唔會講蘇聯背景?當時權鬥都幾有趣
咁睇啦
條防線冇失效嘅
係東法嘅防禦上
嗰防線係做得唔錯的

又唔可以話諗得唔全面
當時條防線既戰略意義係用番一戰思維
係德法邊境建立防線 逼德國經荷比盧地區進攻
咁做可以俾法國有二至三星期時間動員 亦方便英國幫手
而戰爭開始 當德軍入侵荷蘭比利時 英法即刻派兵落荷蘭
諗住用番同一招係荷蘭拖死德國 再反攻德國結束戰爭
但閃電戰既出現就改變哂成個局面
公道講 馬奇諾防綫係起到預期中作用 成功保護德法邊境
只係德法戰略思想既差距 令到防線影響唔到整場戰爭

題外話 條防線燒錢到不得了 如果可以起到上法比邊境
成件事可以唔同哂
咁睇啦
條防線冇失效嘅
係東法嘅防禦上
嗰防線係做得唔錯的

法蘭克之戰德軍係荷比盧地區只係佯攻
主力係經阿登山區打入法國
咁睇啦
條防線冇失效嘅
係東法嘅防禦上
嗰防線係做得唔錯的

法蘭西之戰德軍係荷比盧地區只係佯攻
主力係經阿登山區打入法國
歷史jj留名
點解日本佔領左香港之後唔實行管治,咁佢打黎做乜?

日本佔領左香港之後, 係全軍撤退咩?

你UP乜膠?

之前港台果套香港歴史系列三講當時日本只係佔領左香港幾年,並冇實行管治

有管治,有派人做港督,換軍票,教日文之類

成個軍政府係度, 乜野政府職能都有 (你鍾唔鍾意日本個軍政府係另一回事), 點樣叫無管治?

我唔知港台依家垃圾到乜地步,
亦唔知下一代點解咁智障人講乜佢就跟住UP乜

咁佢話英軍打香港保衛戰打得好慘烈係咪又係假既???
戰爭近因
1. 日本入侵中國(1930年代)
1931年9月18日,日軍發動九一八事變,以中國軍隊炸毀日本修築的南滿鐵路為藉口而占領瀋陽,並係100日內佔領整個中國東北地區,當時蔣中正發表演講,稱「抗日必先勦匪,攘外必先安內,安內以攘外,剿匪以抗日」,所以未有作出行動,同年3月1日,日本成立「偽滿洲國」,管理東北政權。
雖然中國曾向國際作出投訴,但日本在1933年退出國聯,無視國際間既行動。
1937年7月7日,日軍挑起盧溝橋事變,佔領中國大片土地,並繼續施行「以華制華」的策略,建立傀儡政權。亦有人認為,二戰應該由日本1937年入侵中國開始計算。

呢D只係香港教科書錢穆史觀既COPY

滿州國本身其實係有正當性的
孫文同日本更訂立秘密協議讓出滿州
民國撕毁同清室訂立既退位協議, 同埋滿州根本一直都唔係漢族皇國既領土. 滿州國先係合法繼承清國既國家黎

呢D, 教科書根本就係故意唔講的

仲有北洋政府同袁世凱俾教科書寫到臭曬
法軍認為只要有馬奇諾防線配合天然屏障,納粹德軍就無法突破,但德軍先攻佔防禦較弱嘅阿登高地,令馬奇諾防線失去功效。加上意大利於6月隨德國入侵法國,向法國和英國宣戰,令法國政府宣布投降,部分領土被納入德意嘅佔領區。

[馬奇諾防線]
第二次世界大戰嘅時候,法國沿住法德邊界去起左一道防線,用黎阻擋納粹德國入侵。
不過,德軍最後兜過馬奇諾防綫,經比利時阿登高地攻入法國,令防綫發揮唔到任何作用。

馬奇諾防線效用: 阻止德國由法國中部及南部入侵

馬奇諾防線係發揮左佢既效用

馬奇諾防線既設計, 從來都無「阻止德國經未有防線既地區入侵」既個功效

得罪講句, 我覺得你D史料都係照抄COPY教科書, 未有足夠INSIGHT

我都覺得樓主講既野太表面 好似教科書咁一句起兩句止 我諗對於好多對歷史有認識既人呢d都只係基本知識
以前中學冇讀...覺得好正,仲會唔會繼續post?
西史post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞