【找數Post︱第二次世界大戰】

160 回覆
89 Like 0 Dislike
老老實實 樓主唔介意的話 除左元首之外 仲想睇下
保加利亞 羅馬尼亞 芬蘭 點解會加入軸心
佢地個時軍工業係點 國內思潮係點
因為英法德好大路 好多資料 西史都主力會講
但呢三個好少提 尤其是後兩者

打錯 前兩者先啱
樓主潛左水?
推下樓冮背返水
推下樓冮背返水

樓主上返水
留明學野
點解日本佔領左香港之後唔實行管治,咁佢打黎做乜?

日本佔領左香港之後, 係全軍撤退咩?

你UP乜膠?

之前港台果套香港歴史系列三講當時日本只係佔領左香港幾年,並冇實行管治

日本佔領左香港之後, 係全軍撤退咩?

你UP乜膠?

之前港台果套香港歴史系列三講當時日本只係佔領左香港幾年,並冇實行管治

有管治,有派人做港督,換軍票,教日文之類
星期六全日找數
上面嘅問題可以的話我會逐一解答
因為我都要溫番書
細佬係2010年AL考生
留名學野
lm
有冇TELEGRAM
可以傾下
上回講完元首,而家就講佢老死墨索里尼,墨索里尼細個曾經因為打交比人踢出校,而且佢亦會經常係學校發起反抗運動,更曾經上過米蘭嘅報紙,用「學生同志墨索里尼」去介紹佢,可以睇到佢嘅活躍情度。

出黎做野之後,佢亦都試過因為工作時行為不檢被解聘,搵工又好難搵,生活得好窮,所以佢某程度上係好仇富,直至佢後尾慢慢入左一個工會之後,開始投身政治集會。
後黎墨索里尼去左奧匈帝國做野,認識到意大利統一運動嘅人,並且成為左一個記者,直至第一次世界大戰爆發,墨索里尼係前線一次地雷爆炸中受重傷,醫生係佢身上取出44塊炸彈碎片,其後退役。
[中彈訓醫院圖]

第一次世界大戰結束後,墨索里尼係米蘭重新建立了一個法西斯組織,展開以武力鎮壓農民和工人運動,後在選舉中獲得25個議席。
1922年10月28日,墨索里尼因為唔滿意法西斯黨係意大利國會選舉中的535席只取得2個議席,於是號召咗3萬名支持者(俗稱黑衫軍)進入羅馬示威,呢件事唔單止令墨索里尼成為首相,亦都令全世界見識到法西斯嘅實力。
[進軍羅馬]

墨索里尼上台後,一直憧憬建立一個新羅馬帝國,所以佢第一步就入侵埃塞俄比亞,而且仲投入西班牙內戰,慢慢同元首走近。
有冇TELEGRAM
可以傾下

有呀!
My name is: Beginneros
歐美國家的綏靖政策
當德﹑日﹑意一次又一次入侵後,英﹑法並無採取武力措施,主要係因為呢幾個原因:
1. 過分相信希特拉嘅諾言;
2. 憎恨蘇聯同共產主義,希望聯合希特拉與蘇聯抗衡;
3. 對於世界大戰嘅恐懼(因為第一次世界大戰帶比國家嘅經濟同情感創傷)
4. 由於凡爾賽和約對德國極端壓迫,令各國相信德國只係為咗要拎番自己應得嘅利益
5. 美國同俄國都未出手
當時英國首相張伯倫,鑑於第一次世界大戰造成的災難,希望以任何代價在歐洲維持和平,認為可以通過談判避免戰爭。
1938年,納粹德國派兵進駐並吞併奧地利,但張伯倫政府呢件事已經改變唔到,於是保持沉默。
同年9月,納粹德國威脅進攻捷克,宣稱要保護蘇台德地區的德裔居民,於是張伯倫同法國總理達拉第,一齊去左慕尼黑和希特拉簽署咗「慕尼黑協定」,允許德國吞併蘇台德地區,幾乎答應希特拉所有野,唯一條件係要求元首唔好發動新嘅戰爭,但過程中英法兩國從來無諮詢過捷克政府,捷克政府表示拒絕慕尼黑協定,但英法表示,如果捷克政府唔同意,咁英法就無義務協防捷克。最終,捷克政府選擇妥協,同意割讓領土。
簽完之後,在機場張伯倫就揮舞住協定宣稱:「呢個係歷史上,第二次英國首相從德國帶回保持尊嚴的和平,我相信這就是我們一個時代的和平」。
番到機場的自High

1939年3月,納粹德國嘅軍隊入侵咗成個捷克,張伯倫覺得比人呃左,斷然放棄綏靖政策,但都只係話,宣稱如果納粹德國進攻波蘭,英國將會出手。(就好似係,你比人打左一拳,再同人講,你再打我,我先會還手架)

啲人點睇Appeasement Policy

1939年8月,蘇聯同納粹德國係莫斯科秘密簽訂「蘇德互不侵犯條約」,目標係初步建立蘇德係擴張之間嘅友誼同共識,條約締結雙方保證唔會單獨或聯合其他國家對雙方施用武力、侵犯或攻擊行為,雙方亦就波蘭如果領土出現變動,分配雙方嘅利益。呢條條約簽左之後,對德國黎講,唔需要就入侵波蘭後應負兩邊戰線嘅作戰。

但對蘇聯黎講,「蘇德互不侵犯條約」,其實只係緩兵之計。蘇聯方面深知堅決反共嘅納粹德國遲早會撕毀和約。所以條約簽訂後,蘇聯開始進入戰備狀態,將大批戰略目標從歐洲部分運往大後方。
雙方各懷鬼胎

你估佢地蜜月得幾耐?
好高質 樓主加油
利申:日本史入門JJ
留名學野
夜D再交貨
墨仔咁短既 btw, 終於番黎
留名學嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞